Wedstrijdlicenties Algemeen

chevron_right

Table of Contents

Laatste update: December 7th, 2023

Wedstrijdlicenties

De KNWU kent verschillende wedstrijdlicenties voor diverse categorieën. De looptijd van een licentie is 1 kalenderjaar: van 1 januari tot en met 31 december van dat jaar en vraag je elk jaar opnieuw aan.

Je leeftijd en niveau bepalen welke licentie je kan kiezen. Let op! Het gaat hier om de leeftijd die je gaat bereiken in het kalenderjaar waarop je je licentie aanvraagt. Hieronder vind je een schema met alle mogelijkheden.

Startlicentie

Een startlicentie kun je aanvragen met direct KNWU lidmaatschap of met clublidmaatschap. Met een startlicentie kan je op de club deelnemen aan clubwedstrijden. Daarnaast kan je op het laagste niveau meedoen aan landelijke wedstrijden, de zogenoemde FUNKlasse wedstrijden. Een startlicentie heeft geen UCI nummer en is niet geldig in het buitenland. Lees verder op deze pagina: Alles over de Startlicentie.

Wil je meer weten over het gebruik maken van de dag-startlicentie lees dan gelijk verder bij Dag-startlicentie en dag-lidmaatschap

Wil je naast clubwedstrijden óók landelijk meedoen aan wedstrijden op een hoger niveau dan heb je een (inter)nationale wedstrijdlicentie nodig in plaats van een startlicentie. Hieronder staat welke dat zijn.

Delete

Info

Voor jeugd onder de 15 jaar (U15) is het niet mogelijk om een Startlicentie of Jeugdlicentie aan te vragen zónder lidmaatschap van een bij de KNWU aangesloten wielerclub. 

(Inter)nationale wedstrijdlicenties

De (inter)nationale wedstrijdlicenties (Jeugd, Sportklasse, Amateur, etc.) zijn er om deel te mogen nemen aan de (inter)nationale wedstrijden. Hiervoor moet je eerst lid zijn/worden van een KNWU club. Als je (nog) geen lid bent, dan hebben we hier speciaal voor jou de clubzoeker.*

Benieuwd welke wedstrijden jij mag rijden met jouw licentiecategorie? Klik op onderstaande licentienamen om naar de desbetreffende pagina te gaan..

En verder zijn er nog de volgende wedstrijdlicenties die alleen voor de desbetreffende discpline gebruikt kunnen worden:

  • Biketrial
  • Kunstwielrijden
  • BMX Freestyle

Vermelding master op je licentiepas

De term Master is een (internationale) aanduiding van een wedstrijdcategorie waaraan je mag deelnemen. Om de vermelding Master op je licentiepas te krijgen hoef je niets te doen. Automatisch komt deze vermelding op je (inter)nationale wedstrijdlicentie te staan wanneer je 30 jaar of ouder bent bij de keuze voor Amateurlicentie of Sportklasse licentie. Wil je meer weten lees dan verder op deze pagina: Master vermelding op je licentie (Amateur of Sportklasse)‍ .

Para-cycling en ID-cycling licentie

Lees de specifieke uitleg bij Para-cycling, Classificatie Para-cycling‍ en ID-cycling‍.

Licenties baanwielrennen

Lees de specifieke uitleg bij de verschillende licenties in het baanwielrennen.

Licenties aanvragen

Lees ter voorbereiding op de licentieaanvraag Checklist aanvraag wedstrijdlicentie‍.
Een stappenplan voor de aanvraag kun je hier vinden: Stappenplan aanvragen wedstrijdlicentie‍. Voor licentie buitenlandse club staat een uitleg in dit aritkel: Licentie via een buitenlandse club aanvragen‍.

De tarieven kun je vinden op deze pagina: Tarieven KNWU‍.

Wil je tijdens het jaar wisselen van licentie? Bekijk dan Licentie wisselen‍  en de regelgeving op Reglementen & Jaarlijkse besluiten‍ per discipline.

Lukt aanvragen niet? Bekijk de uitleg bij Wedstrijdlicentie aanvragen lukt niet‍.

Vragen?

Wil je in een overzicht zien wat je kunt met lidmaatschap, startlicentie en (inter)nationale wedstrijdlicentie? Kijk dan naar het overzicht onderaan de pagina over Lid worden (hier klikken). 

Heb je hier nog vragen over? Neem contact op.