Para-cycling

Laatste update: January 9th, 2024

Op deze pagina vind je informatie die betrekking heeft op para-cycling. 

Algemene informatie vind je op deze pagina's: Introductie Para-cycling  en Starten met Para-cycling‍.

Stappenplan

Volg onderstaande stappen om als beginner met wielrennen te gaan naar het rijden van je eerste wedstrijden. 

1. Regel een passende fiets

Verhuur Para-cycling KNWU

Je kunt als je begint met para-cycling gedurende 4 maanden een fiets huren op Papendal. Afhankelijk van je beperking zijn er verschillende fietsen beschikbaar zoals handbikes, aangepaste fietsen, tandems en tri-cycles. In die 4 maanden moet je, als je verder wilt met para-cycling, op zoek gaan naar een eigen fiets. Lees meer informatie op Fietsenverhuur Para-Cycling‍.

Verhuur handbike via Uniek Sporten

Voor handbikes raden wij aan om eerst contact op te nemen met Uniek Sporten om te gebruik te maken van Uniek Sporten Uitleen (alleen voor individuele sporters en niet voor organisaties). Je krijgt 6 maanden de tijd om een sporthulpmiddel (gratis) uit te proberen. Het sporthulpmiddel wordt persoonlijk gepast en afgesteld op je wensen, en je krijgt advies over het gebruik ervan. Deze uitleen service is helaas nog niet in iedere gemeente actief.

Ga naar de website om te kijken of Uniek Sporten Uitleen beschikbaar is in jouw gemeente. Zo ja, dan kun je jezelf eerst registreren, vervolgens inloggen en een aanvraag kiezen en indienen. Kom je er niet helemaal uit, neem dan contact op via het formulier Uniek Sporten Uitleen Contact.

Uniek Sporten en hulp bij financiering aanschaf sporthulpmiddel

Wil je zelf een fiets aanschaffen dan ben je wellicht op zoek naar financiering. Uniek Sporten wil je hier graag mee helpen. Lees de informatie op Uniek Sporten Hulpmiddelen aanvragen en de veelgestelde vragen. Past je aanvraag binnen de richtlijnen van Uniek Sporten Hulpmiddelen, dan wordt deze goedgekeurd en wordt je geholpen om jouw sporthulpmiddel te realiseren. 

Om een aanvraag voor de financiering van een sporthulpmiddel in te dienen moet je inloggen op Uniek Sporten. Je kunt jezelf eerst registreren. Aan de hand van een keuzehulp kies je het sporthulpmiddel en de leverancier die het gaat leveren. Vervolgens kun je aangeven of je subsidie hebt aangevraagd. Heb je alle vragen ingevuld, dan verstuur je je aanvraag. Er wordt eerst gekeken of je een bijdrage krijgt van vanuit de WMO, Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet Langdurige Zorg (Wlz) of UWV. 85% van het bedrag dat je daarna nog nodig hebt, krijg je toegekend van Uniek Sporten Hulpmiddelen. De overige 15% is je eigen bijdrage met een maximum van 250 euro. De eigen bijdrage kun je zelf betalen of ophalen met crowdfunding. Binnen 10 werkdagen heb je een antwoord. 

Heb je gekozen om te eigen bijdrage m.b.v. crowdfunding te realiseren dan wordt er een persoonlijke crowdfundingpagina geplaatst op het online platform van Uniek Sporten Crowdfunding. Donaties kunnen worden gedaan en de betalingen worden automatisch verwerkt en geregistreerd. Fonds Gehandicaptensport beheert en verzamelt de donatie. Het maximum bedrag dat je kunt crowdfunden is je eigen bijdrage van 250 euro. Je hebt 35 dagen de tijd om je eigen bijdrage op te halen. Als het je NIET lukt om je eigen bijdrage van 15% met een maximum van 250 euro op te halen is je financiering niet rond en jouw aanvraag voor een sporthulpmiddel wordt stopgezet waardoor het niet geleverd kan worden. Donateurs krijgen dan het bedrag teruggestort. De financiering die je vanuit Uniek Sporten Hulpmiddelen is toegekend, wordt ingetrokken.

Kom je er niet helemaal uit of twijfel je nog over je aanvraag, dan kun je contact opnemen met een adviseur via het formulier Contact over hulpmiddelen. Dan krijg je begeleiding bij het aanvraagtraject bij WMO, Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet Langdurige Zorg (Wlz) of UWV of wordt je van extra informatie voorzien, zodat jij de juiste beslissing kunt nemen over jouw sporthulpmiddel.

2. Open trainingen para-cycling

Kom naar de open trainingen. Elke maand wordt er op Papendal een open training voor para-cycling georganiseerd. De open trainingen zijn er om sporters met een beperking kennis te laten maken met wielrennen en om van daaruit door te stromen naar een club en/of naar het JCF TalentTeam. Lees meer hierover op Open trainingen Para-cycling .

3. Lid worden van een club

Word lid van een vereniging. Zoek in je buurt een vereniging waar je kunt trainen en andere faciliteiten kunt afnemen (bijvoorbeeld fietskleding) via de clubzoeker.

Delete

Tip:

Vul bij de clubzoeker naast para-cycling ook wegwielrennen in het zoekformulier in. Dat geeft je een veel beter beeld van de verenigingen in de buurt.

Je kunt ook gebruik maken van de Sportzoeker 'Sport- & beweegaanbod' van Uniek Sporten om te kijken welke club er bij jou in de buurt zit.

Benader de sportconsulent uit jouw gemeente als je ondersteuning wilt bij het zoeken naar een geschikte vereniging of andere vragen hebt.

4. Ga fietsen

Start niet gelijk met een schema, maar ga gewoon heel veel fietsen.

5. Classificatie

Onderga een nationale classificatie. De classificatie bepaald in welke klasse je komt te rijden. Ga naar Classificatie Para-cycling‍ voor meer informatie en om je aan te melden voor een classificatie.

Voor een korte uitleg over welke classificaties er zijn per soort sport zie de pagina 'Starten met para-cycling'.

Delete

Wijziging classificatie na aanvraag licentie

Had je al een para-cycling licentie en krijg je tijdens het jaar een andere classificatie, dan kun je je licentie aanpassen door een nieuwe aanvraag te doen in MijnKNWU. Het systeem zal dit herkennen als licentiewissel. Lees de uitleg in dit artikel: Licentie wisselen‍.

6. Sportmedisch onderzoek

Onderga een sportmedisch onderzoek. Laat door een sportarts controleren of je fysiek in staat bent om je maximaal in te spannen. Zie ook Medische keuring voor sporters‍.

7. Koop een helm in de juiste kleur

Binnen de KNWU wedstrijden gebruiken we de helmkleuren conform UCI eisen (reglementsartikel 16.10.002). Elke klasse heeft een eigen kleur helm, zie onderstaande tabel.

Rood 

C5 man / vrouw 

 

T2 man

 

H4 man / vrouw

 

B man

Wit 

C4 man / vrouw 

 

H3 man / vrouw

 

B vrouw

 

T2 vrouw

Blauw 

C3 man / vrouw 

 

H2 man

 

T1 vrouw

Zwart 

H5 man / vrouw 

 

C2 man / vrouw

 

T1 man

Geel 

C1 man / vrouw 

 

H2 vrouw


vrouw

Groen 

H1 man 

Oranje H1 vrouw  

Handbikers in de OPENKLASSE rijden zowel bij de mannen als bij de vrouwen met een zwarte helm of cap.

Je dient zelf te zorgen voor de juiste helmkleur of helmcap.

Delete

Let op!

Voor de meest actuele versie van de reglementen bekijk reglementen Para-cycling bij Reglementen & Jaarlijkse besluiten‍.

8. JCF Limietendag

Zet een tijd neer in de JCF Limietendag om te kijken wat je niveau is. De JCF Limietendag is een vaste tijdrit op een bekend parcours, op basis waarvan het niveau van de renner ingeschat kan worden. 

9. Vraag een para-cycling licentie aan

Nadat je een eigen fiets hebt, geclassificeerd bent, door de sportarts goedgekeurd bent, en veel getraind hebt, ben je klaar om wedstrijden te gaan rijden. Daarvoor heb je een licentie nodig. Je kunt in je MijnKNWU account bij 'Licenties' een aanvraag doen voor een Para-cycling licentie door te kiezen voor 'Wedstrijdlicenties'.

Tijdens de aanvraag wordt je gevraagd om de gewenste classificatie in te vullen voor handbike, cycling, tri-cycling of blind/visuele beperking (lees daarover bij Classificatie Para-cycling‍). Een algemene uitleg over het aanvragen van een wedstrijdlicentie kun je hier vinden: Stappenplan aanvragen wedstrijdlicentie

Andere wedstrijdlicentie en daarnaast een para-cycling licentie?

In principe kan iedereen maar één wedstrijdlicentie hebben. De para-cycling licentie is een uitzondering en mag je naast een andere licentie hebben.

De volgorde is: eerst het aanvragen van de andere licentie, daarna de aanvraag van de para-cycling licentie. 

10. Ga wedstrijden rijden!

  • Via de Kalender in je MijnKNWU account kun zien welke wedstrijden er zijn en je inschrijven. Lees verder bij Kalender & inschrijven en afmelden voor een wedstrijd‍.
  • Neem deel aan de zogenoemde ‘’zomer-avond competitie’’. Dit zijn laagdrempelige wedstrijden, met veelal diverse niveaus die één of meerdere avonden in de week georganiseerd worden. Informeer hiervoor bij je eigen vereniging.
  • Op de site van de UCI (https://www.uci.org/para-cycling/calendar) vind je de internationale wedstrijdkalender Aan alle C1 en C2 wedstrijden mag je meedoen met je para-cycling licentie.
  • Lees ook de uitleg over chip/transponder bij Transponder‍.

Reglementen para-cycling

Lees ook  de Jaarlijkse besluiten en kijk bij reglementen Para-cycling. Je kunt deze vinden bij Reglementen & Jaarlijkse besluiten‍.

Vragen

Heb je nog vragen dan kun je een bericht sturen naar paracycling@knwu.nl .