Para-cycling

Laatste update: January 13th, 2022

Op deze pagina vind je informatie die betrekking heeft op para-cycling. 

Algemene informatie vind je op deze pagina's: Introductie Para-cycling  en Starten met Para-cycling‍.

Stappenplan

Volg onderstaande stappen om als beginner met wielrennen te gaan naar het rijden van je eerste wedstrijden. 

1. Regel een passende fiets

Je kunt als je begint met para-cycling gedurende 4 maanden een fiets huren op Papendal. Afhankelijk van je beperking zijn er verschillende fietsen beschikbaar zoals handbikes, aangepaste fietsen, tandems en tri-cycles. In die 4 maanden moet je, als je verder wilt met para-cycling, op zoek gaan naar een eigen fiets. 

Fietsverhuur en onderhoud
Heb je vragen over verhuur van materiaal en onderhoud kun je een bericht sturen naar paracycling@knwu.nl. Over fietsverhuur lees je meer informatie op Fietsenverhuur Para-Cycling

2. Open trainingen para-cycling

Kom naar de open trainingen. Elke maand wordt er op Papendal een open training voor para-cycling georganiseerd. De open trainingen zijn er om sporters met een beperking kennis te laten maken met wielrennen en om van daaruit door te stromen naar een club en/of naar het JCF TalentTeam.
Lees meer hierover op Open trainingen Para-cycling .

3. Lid worden van een club

Word lid van een vereniging. Zoek in je buurt een vereniging waar je kunt trainen en andere faciliteiten kunt afnemen (bijvoorbeeld fietskleding) via de clubzoeker

Benader de sportconsulent uit jouw gemeente als je ondersteuning wilt bij het zoeken naar een geschikte vereniging of andere vragen hebt.

Delete

Tip:

Vul bij de clubzoeker naast para-cycling ook wegwielrennen in het zoekformulier in. Dat geeft je een veel beter beeld van de verenigingen in de buurt.

4. Ga fietsen

Start niet gelijk met een schema, maar ga gewoon heel veel fietsen.

5. Classificatie

Onderga een nationale classificatie. De classificatie bepaald in welke klasse je komt te rijden.
Ga naar Classificatie Para-cycling‍ voor meer informatie en om je aan te melden voor een classificatie.

6. Sportmedisch onderzoek

Onderga een sportmedisch onderzoek. Laat door een sportarts controleren of je fysiek in staat bent om je maximaal in te spannen.

7. Koop een helm in de juiste kleur

Binnen de KNWU wedstrijden gebruiken we de helmkleuren conform UCI eisen (reglementsartikel 16.10.002). Elke klasse heeft een eigen kleur helm, zie onderstaande tabel.

Rood 

C5 man / vrouw 

 

T2 man

 

H4 man / vrouw

 

B man

Wit 

C4 man / vrouw 

 

H3 man / vrouw

 

B vrouw

 

T2 vrouw

Blauw 

C3 man / vrouw 

 

H2 man

 

T1 vrouw

Zwart 

H5 man / vrouw 

 

C2 man / vrouw

 

T1 man

Geel 

C1 man / vrouw 

 

H2 vrouw


vrouw

Groen 

H1 man 

Oranje H1 vrouw  

Handbikers in de OPENKLASSE rijden zowel bij de mannen als bij de vrouwen met een zwarte helm of cap.

Je dient zelf te zorgen voor de juiste helmkleur of helmcap.

Delete

Let op!

Voor de meest actuele versie van de reglementen bekijk reglementen Para-cycling bij Reglementen & Jaarlijkse besluiten‍.

8. JCF Limietendag

Zet een tijd neer in de JCF Limietendag om te kijken wat je niveau is. De JCF Limietendag is een vaste tijdrit op een bekend parcours, op basis waarvan het niveau van de renner ingeschat kan worden. 

9. Vraag een para-cycling licentie aan

Nadat je een eigen fiets hebt, geclassificeerd bent, door de sportarts goedgekeurd bent, en veel getraind hebt, ben je klaar om wedstrijden te gaan rijden. Daarvoor heb je een licentie nodig. Je kunt in je MijnKNWU account bij 'Licenties' een aanvraag doen voor een Para-cycling licentie door te kiezen voor 'Wedstrijdlicenties'.

Tijdens de aanvraag wordt je gevraagd om de gewenste classificatie in te vullen voor handbike, cycling, tri-cycling of blind/visuele beperking (lees daarover bij Classificatie Para-cycling‍). Een algemene uitleg over het aanvragen van een wedstrijdlicentie kun je hier vinden: Stappenplan aanvragen wedstrijdlicentie

Andere wedstrijdlicentie en daarnaast een Para-cycling licentie?

In principe kan iedereen maar één wedstrijdlicentie hebben. Een tweede aanvraag ziet het systeem als een licentiewissel. De para-cycling licentie is een uitzondering en mag je naast een andere licentie hebben.

De volgorde is: eerst het aanvragen van de andere licentie, daarna de aanvraag van de para-cycling licentie. Wanneer je al een para-cycling licentie hebt en alsnog een andere wedstrijdlicentie wil aanvragen kun je een bericht sturen naar service@knwu.nl en helpen we je verder om alsnog de aanvraag te kunnen doen

10. Ga wedstrijden rijden!

  • Via de Kalender in je MijnKNWU account kun zien welke wedstrijden er zijn en je inschrijven. Lees verder bij Kalender & inschrijven en afmelden voor een wedstrijd‍.
  • Neem deel aan de zogenoemde ‘’zomer-avond competitie’’. Dit zijn laagdrempelige wedstrijden, met veelal diverse niveaus die één of meerdere avonden in de week georganiseerd worden. Informeer hiervoor bij je eigen vereniging.
  • Op de site van de UCI (https://www.uci.org/para-cycling/calendar) vind je de internationale wedstrijdkalender Aan alle C1 en C2 wedstrijden mag je meedoen met je para-cycling licentie.
  • Lees ook de uitleg over chip/transponder bij Transponder‍.

Reglementen para-cycling

Lees ook  de Jaarlijkse besluiten en kijk bij reglementen Para-cycling. Je kunt deze vinden bij Reglementen & Jaarlijkse besluiten‍.

Vragen

Heb je nog vragen dan kun je een bericht sturen naar paracycling@knwu.nl .