ID-cycling

Laatste update: January 17th, 2022

ID-Cycling

In deze sport rijd je als renner met een verstandelijke beperking. ID staat namelijk voor Intellectual Disability. Je fietst je wedstrijden op een racefiets, tandem of driewieler. Alle renners met een verstandelijk gehandicapten rijden samen in één categorie. Een eventuele extra lichamelijke handicap maakt daarbij dus geen verschil.

Classificatie

Voor sporters met een verstandelijke beperking die geclassificeerd willen worden staat meer informatie op de website van de NOC*NSF en een aanmeldformulier, zie https://nocnsf.nl/topsport/voor-topsporters/aanmelden-verstandelijk-paralympisch

ID-cycling licentie

Voor het rijden van nationale wedstrijden (met uitzondering van Nationale Kampioenschappen) in de categorie ID-Cycling heb je een geldige ID-Cycling licentie nodig of een Startlicentie.

Delete

Let op!

Alleen met een ID Cycling licentie kun je mee doen aan Nationale Kampioenschappen, dus niet met een Startlicentie.

Om aan het NK ID-cycling te kunnen deelnemen moet je minimaal aan één ID wedstrijd hebben deelgenomen in het lopende seizoen.

Aanvraag licentie

Je kunt in je MijnKNWU account bij 'Licenties' een aanvraag doen voor een ID-cycling licentie door te kiezen voor 'Wedstrijdlicenties'. Algemene informatie over het aanvragen van een wedstrijdlicentie kun je hier vinden: Stappenplan aanvragen wedstrijdlicentie‍ 

Tijdens de aanvraag wordt je gevraagd om de gewenste classificatie in te vullen. Voor ID-cycling heb je de classificatie 'ID-cycling, G sporter' nodig.

Competitie ID-Cycling

Je vind meer informatie over de competities op deze pagina: https://www.knwu.nl/para-cycling/competities-id-cycling

Wanneer is iemand een ID-wielrenner nationaal?

  • Je bent lid van een vereniging aangesloten bij de sportbond waar de competitie wordt georganiseerd;

  • Je voldoet aan de minimale nationale handicap-eis:

  • De verstandelijke beperking moet voor het 18e levensjaar aanwezig zijn waarbij het IQ 75 of lager is. Een geregistreerde deskundige moet de diagnose afgeven dat jij inderdaad een verstandelijke beperking hebt. Deze gegevens zijn meestal bekend bij jouw school of zorginstelling. Mochten deze gegevens er niet (meer) zijn dan moeten er nieuwe testen worden afgenomen. De kosten die hieraan verbonden zijn komen voor rekening van de sporter (onder bepaalde voorwaarden zijn deze kosten te declareren bij de zorgverzekering).

  • Je hebt duidelijke beperkingen in aangepast gedrag zoals naar voren komt in begripsmatige, sociale en praktische aangepaste vaardigheden. Uit een nationaal gestandaardiseerde sociale redzaamheidtest (bijvoorbeeld: SRZ-P test) blijkt dat jij als sporter op minimaal twee van de vijf benoemde sociale aanpassingsgebieden in deze test uitdrukkelijk lager dan gemiddeld scoort.

Wanneer is iemand ID wielrenner internationaal?

  • De verstandelijke beperking moet voor het 18e levensjaar aanwezig zijn waarbij het IQ 75 of lager is.

  • Significante beperking in adaptief gedrag uitgedrukt in conceptuele, sociale en praktische adaptieve vaardigheden.

Atlete eligibility

Meer informatie of athlete eligibility en het proces zijn te vinden op de website van Virtus (World Intellectual Impairment Sport)

Overzicht en verschillen SO, ID-Cycling en Virtus

Een overzicht en verschillen Special Olympics (SO), Intellectual Disability (ID Cycling) en Virtus kun je hier vinden:

Overzicht-ID-Cycling-SO-INAS-Virtus

Special Olympics (SO) 

Specifiek over wielrennen en de Special Olympics kun je hier verder lezen: https://specialolympics.nl/sport/wielrennen/

Reglementen ID-cycling

De reglementen en Jaarlijkse besluiten kun je hier terugvinden: Reglementen & jaarlijkse besluiten‍ 

Lees meer informatie in de Jaarlijkse Besluiten onder het kopje 'ID-cycling'.