Wat als ik wedstrijden wil rijden binnen ID-cycling

Laatste update: June 19th, 2025

De KNWU is er voor wielrenners die wedstrijden willen rijden. Binnen de categorie ID-Cycling rijd je als renner met een verstandelijke beperking. ID staat namelijk voor Intellectual Disability. Je fietst je wedstrijden op een racefiets, tandem of tribike. 

Renners met een verstandelijk beperking rijden in de volgende categorieën:

o    Mannen 19+

o    Vrouwen 19+

o    Tandem

o    Tri-bike

o    Junior-mannen (vanaf 12 tot en met 18 jaar)

o    Junior-vrouwen (vanaf 12 tot en met 18 jaar)

ID-cycling licentie

Voor het rijden van nationale wedstrijden in de categorie ID-Cycling heb je een geldige Para-cycling licentie met 'classificatie' ID-Cycling/G-sporter nodig. Sommige wedstrijden kun je ook met een startlicentie of daglicentie rijden (dit kun je navragen bij de organisator van de wedstrijd).

Delete

Let op!

Nederlands Kampioenschap

Alleen met een ID-Cycling licentie kun je meedingen voor de medailles en de rood-wit-blauwe-trui op de Nationale Kampioenschappen, dus niet met een Startlicentie of Daglicentie. Je mag wel starten, maar dingt dus niet mee voor de prijzen.

Om aan het NK ID-cycling te kunnen deelnemen moet je minimaal aan één ID wedstrijd hebben deelgenomen in het lopende seizoen.

Aanvraag licentie

Je kunt in je MijnKNWU account bij 'Licenties' een aanvraag doen voor een ID-cycling licentie door te kiezen voor 'Wedstrijdlicenties'. Algemene informatie over het aanvragen van een wedstrijdlicentie kun je hier vinden: Stappenplan aanvragen wedstrijdlicentie‍ 

Tijdens de aanvraag wordt je gevraagd om de gewenste classificatie in te vullen. Voor ID-cycling heb je de classificatie 'ID-cycling/G sporter' nodig:

Wanneer is iemand een ID-wielrenner? (Nationale regelgeving)

  • Je bent lid van een vereniging aangesloten bij de sportbond waar de competitie wordt georganiseerd;

  • Je voldoet aan de minimale nationale handicap-eis:

  • De verstandelijke beperking moet voor het 18e levensjaar aanwezig zijn waarbij het IQ 75 of lager is. Een geregistreerde deskundige moet de diagnose afgeven dat jij inderdaad een verstandelijke beperking hebt. Deze gegevens zijn meestal bekend bij jouw school of zorginstelling. Mochten deze gegevens er niet (meer) zijn dan moeten er nieuwe testen worden afgenomen. De kosten die hieraan verbonden zijn komen voor rekening van de sporter (onder bepaalde voorwaarden zijn deze kosten te declareren bij de zorgverzekering).

  • Je hebt duidelijke beperkingen in aangepast gedrag zoals naar voren komt in begripsmatige, sociale en praktische aangepaste vaardigheden. Uit een nationaal gestandaardiseerde sociale redzaamheidtest (bijvoorbeeld: SRZ-P test) blijkt dat jij als sporter op minimaal twee van de vijf benoemde sociale aanpassingsgebieden in deze test uitdrukkelijk lager dan gemiddeld scoort.

Wanneer is iemand ID wielrenner? (Internationale regelgeving)

  • De verstandelijke beperking moet voor het 18e levensjaar aanwezig zijn waarbij het IQ 75 of lager is.

  • Significante beperking in adaptief gedrag uitgedrukt in conceptuele, sociale en praktische adaptieve vaardigheden.


Athlete Eligibility

Meer informatie over athlete eligibility en het proces zijn te vinden op de website van Virtus (World Intellectual Impairment Sport). 

Reglementen ID-cycling

De reglementen en Jaarlijkse besluiten kun je hier terugvinden: Reglementen & jaarlijkse besluiten‍ 

Lees meer informatie in de Jaarlijkse Besluiten onder het kopje 'ID-cycling'.

Special Olympics (SO) 

Specifiek over wielrennen en de Special Olympics kun je hier verder lezen: https://specialolympics.nl/sport/wielrennen/

Overzicht en verschillen SO, ID-Cycling en Virtus

Een overzicht en verschillen Special Olympics (SO), Intellectual Disability (ID Cycling) en Virtus kun je hier vinden:

Overzicht-ID-Cycling-SO-INAS-Virtus


Delete

Uitleen handbike of aanschaf sporthulpmiddel via Uniek Sporten

Wil je meer informatie over het lenen van een handbike dan kun je contact opnemen met Uniek Sporten om te gebruik te maken van Uniek Sporten Uitleen (alleen voor individuele sporters en niet voor organisaties). Je krijgt 6 maanden de tijd om een sporthulpmiddel (gratis) uit te proberen. Het sporthulpmiddel wordt persoonlijk gepast en afgesteld op je wensen, en je krijgt advies over het gebruik ervan. Deze uitleen service is helaas nog niet in iedere gemeente actief. Ga naar de website om te kijken of Uniek Sporten Uitleen beschikbaar is in jouw gemeente. Zo ja, dan begin je met registreren, vervolgens kun je inloggen en een aanvraag kiezen en indienen. Kom je er niet helemaal uit, neem dan contact op via het formulier Uniek Sporten Uitleen Contact

Wil je zelf een sporthulpmiddel aanschaffen dan ben je wellicht op zoek naar financiering. Uniek Sporten wil je hier graag mee helpen. Lees de informatie en voorwaarden op Uniek Sporten Hulpmiddelen aanvragen en de veelgestelde vragen. Kom je er niet helemaal uit, neem dan contact op via het formulier Contact over hulpmiddelen