Medische keuring voor sporters

Verantwoord op de fiets met een medische keuring

Laatste update: September 4th, 2023

Op deze pagina lees je over sportmedische onderzoeken én medische screening bij het aanvragen van je licentieaanvraag.

Sportmedisch onderzoek

Vroeger bestond de sportkeuring uit tien diepe kniebuigingen en werd de bloeddruk gemeten. Tegenwoordig is de sportkeuring flink uitgebreid en spreken we liever van een sportmedisch onderzoek. Deze onderzoeken zijn bedoeld om te komen tot een veilige en verantwoorde sportbeoefening. Ook wordt er een juist inzicht in conditie en een hierbij passend, gericht trainingsadvies gegeven.

Net zoals een auto elk jaar een APK dient te ondergaan, is het belangrijk je lichaam te checken voordat je het serieus gaat belasten. Dat kan door het ondergaan van een sportkeuring. Deze brengt jouw gezondheid en belastbaarheid in beeld en wordt geadviseerd aan beginnende sporters, intensieve sporters, maar ook aan patiënten met chronische ziekten.

Lees meer over waarom je een sportmedisch onderzoek laat doen en welke sportmedische onderzoeken er zijn op de website van Sportzorg: https://www.sportzorg.nl/sport-bewegen/sportkeuring-sportmedische-keuring.

Delete

Sportmedische keuringen zijn er voor jou als sporter. Het advies is om over een medische geschiktheidsverklaring te beschikken vanaf 18 jarige leeftijd.

Waar en bij wie kun je keuren?

De verklaring van medische geschiktheid moet worden afgegeven door een sportarts die is aangesloten bij sportzorg.nl.

Je vindt een lijst met alle sportartsen bij jou in de buurt (en in de rest van het land) op www.sportzorg.nl

Vergoeding van gemaakte kosten

Controleer na het maken van je keuzes of de keuring (gedeeltelijk) wordt vergoed door jouw ziektekostenverzekeraar. Een overzicht hiervan vind je ook op www.sportzorg.nl.

Medische screening bij aanvraag wedstrijdlicentie

Naast de sportmedische keuring, die niet verplicht is maar wel sterk wordt aangeraden, bestaat er bij het aanvragen van je licentie elk jaar wel de verplichting tot het invullen van een medische screeningslijst. De medische screening bestaat uit een aantal vragen die beantwoord moet worden. Goed om te weten: KNWU-medewerkers kunnen je medische gegevens niet inzien.

Delete

Info

De meest actuele informatie over de stappen tijdens een licentieaanvraag staat bij Stappenplan aanvragen wedstrijdlicentie‍. Momenteel is de screening beperkt tot één vraag (stand van zaken december 2022).

Na het invullen van de medische screening duurt het ongeveer 10 werkdagen voordat de beoordeling is gedaan.
Het resultaat van deze medische screening bestaat uit twee mogelijkheden:

  1. De licentie naar keuze wordt uitgegeven
    Dit is indien er geen medische veranderingen zijn opgetreden.
  2. Een medisch consult bij een gecertificeerde sportarts is noodzakelijk. De sportarts neemt contact met je op
    Dit is indien er veranderingen zijn opgetreden in de medische toestand, waardoor herbeoordeling van de medische geschiktheid verplicht is. Indien de sportarts van mening is dat het medisch verantwoord is nationale en internationale wedstrijden te rijden, dan zal hierna de licentie naar keuze worden afgegeven.