Sportvoeding

Welke voeding heb je nodig tijdens het sporten en hoeveel

Laatste update: September 15th, 2021

Table of Contents

Rehydrate & RefuelRebuild

De KNWU en BORN zijn al sinds jaar en dag partners in topsport. Als puur Nederlands merk in sportvoeding en sportverzorging met van oudsher het wielren-DNA als basis, biedt BORN jou een serie topproducten aan dat ontwikkeld is in samenwerking met topsporters.

Boven alles moet je voedingspatroon in balans zijn. Sportvoeding is een extraatje bovenop normale goede voeding. Denk daarbij in de regel aan de schijf van vijf. De hamvraag die jij je dan natuurlijk stelt is: “Heb ik sportvoeding wel nodig?” Het antwoord hierop is ‘Ja’ én ‘Nee.’

‘Nee’ als je een inspanning doet korter dan een uur. Het antwoord is ook ‘Nee’ als je niet sport om beter te worden en eventuele ‘ongemakken’ op de koop toe neemt. Wil je jezelf echter stap voor stap verbeteren en meer plezier halen uit je sport en prestatie? In dat geval is het antwoord zeker ‘Ja’. In dat geval sport je met een hogere regelmaat en lukt het vaak niet om met ‘normale’ voeding te voorzien in de behoefte.

Rehydrate & Refuel

Belangrijk voor het leveren van een sportieve prestatie en het ervaren van meer sportplezier is een goede basis koolhydraten (energie) en vocht (hydratie). Topsporters kiezen voor BORN vanwege de aangename, niet té zoete smaak van de sportdranken (bijv. Born Iso Pro). Bovendien zijn de dranken bijzonder maag- en darmvriendelijk. Drink altijd grote slokken. Dit versnelt de opname. Eén van de wielerwetten: drink voordat je dorst krijgt. Kies daarom altijd een drank die je lekker vindt om te drinken, want dan drink je het ook makkelijker weg. Je zult immers – zeker bij warm weer – heel wat vocht tot je moeten nemen, want de effecten van vochtverlies liegen er niet om. 3% vochtverlies betekent al een verregaande terugval in je duurvermogen.

Bij inspanningen tussen de 45 en 60 minuten is extra vocht niet nodig. Bij langere inspanningen zul je toch al 150-250 ml per 20 minuten moeten drinken (isotone dorstlesser/Born Iso Pro). Bij inspanningen langer dan 90 minuten is het innemen van vaste sportvoeding aan te bevelen, omdat je dan qua brandstofvoorziening het niet meer redt met alleen een sportdrank.

Hydratie Hoeveelheid
2 - 3 uur voor inspanning 500 – 700 ml
10 - 15 minuten voor inspanning 200 – 350 ml
Tijdens inspanning 150 – 250 ml per 15/20 minuten
Na inspanning 150 % van verlies


Duur inspanning Koolhydraten Koolhydraattype Refuel
< 45 min geen --- ---
45-75 min mondspoeling meeste soorten KH Sportdrank (6% KH)
1-2 uur 30 g KH/u meeste soorten KH 1 Xtra Bar of 500 ml Iso Pro
2-3 uur 60 g KH/u snelle koolhydraten 1 Xtra Bar (of 2 Super Liquid Gels) +  500 ml Iso Pro
> 3 uur tot 90 g KH/u combinatie glucose/fructose 1 Xtra Bar (of 2 Super Liquid Gels) + 1000 ml Iso Pro

Rebuild

Naast vocht (Rehydrate) en koolhydraten (Refuel) is herstel (Rebuild) een derde belangrijke factor om je sportprestaties te verbeteren en je sportplezier te verhogen. Een goed herstel van je sportlichaam zorgt er namelijk voor dat je ook in een korte tijdspanne met minder last en met meer plezier kunt werken aan prestatieverbetering. Na een inspanning is het zaak om binnen een half uur koolhydraten en eiwitten tot je te nemen. Waarom binnen een half uur: in deze periode staan de spieren ‘open’ en is de opname optimaal. Een bidon Recovery+ of Recovery Shake, een combinatie van snel eiwit en koolhydraten volstaat. Dit kun je nog aanvullen met een eiwitreep.

‘Goed hersteld’ betekent dat je jouw tank weer helemaal hebt opgeladen voor de volgende training en je dus écht werk maakt van het verbeteren van jezelf, zonder spierafbraak en zonder overtraining.