Nationale Handbike Competitie (NHC)

Laatste update: May 11th, 2022

Handbiken is een sport die onder andere wordt beoefend door personen met een motorische beperking. Hierbij beweegt men zich voort in een handbike, een speciaal soort fiets waarvan de 'pedalen' (meestal) gelijkmatig worden voortbewogen door de armen of in ieder geval de bovenste ledematen. Afhankelijk van de beperking van de sporter, kan ervoor gekozen worden om liggend of zittend in de handbike plaats te nemen.

De competitie

De Nationale Handbike Competitie (NHC) is bedoeld voor handbikers met een para-cycling licentie of KNWU-lidmaatschap, rijdend met een vastframe handbike die is voorzien van twee remmen, tandwielbeschermer en een bumper. In de volgende klasses is de competitie ingedeeld:

  • H1/H2 Heren
  • H3 Heren
  • H4 Heren
  • H5/Open Heren
  • H1-H4/Dames
  • H5/Open Dames

* De KNWU behoudt het recht om gedurende de competitie de dames klasse op te splitsen in meerdere klasses bij voldoende deelname.

Classificatie

Ben je een wielrenner met een beperking en wil je graag wedstrijden gaan rijden, dan zal je eerst geclassificeerd moeten worden om zo de klasse in cycling, handbiken of tricycling te bepalen. Lees de voorwaarden en hoe je een aanvraag kunt doen op deze pagina Classificatie Para-cycling

Deelnemen met licentie

Als licentiehouder van een Paracycling licentie kunt je deelnemen aan de Nationale Handbike Competitie.
Voorheen kon ook worden deelgenomen met alleen lidmaatschap, maar per 1 januari 2021 heb je naast lidmaatschap dan nog een Startlicentie nodig. Je kunt een Startlicentie aanvragen voor een heel kalenderjaar, zie de uitleg bij Alles over de Startlicentie‍.
Bij inschrijving via de Kalender in je MijnKNWU account is er ook de optie op voor deze Startlicentie gebruik te maken van een dag-startlicentie. De uitleg staat hier geschreven: Dag-startlicentie en dag-lidmaatschap

Inschrijving

Inschrijving gaat via je MijnKNWU account via de Kalender. Buitenlandse deelnemers dienen zich aan te melden bij de organisatie, zodat ze kunnen worden toegevoegd door de organisator.

De wedstrijden

Met het bekendmaken van de handbike wedstrijdkalender zijn ook de data en locaties van de Nationale Handbike Competitie (NHC) bekend. De wedstrijden in MijnKNWU zijn leidend.

Delete

Info

Welke competities er zijn kun je hier bekijken.