OLees hier de veelgestelde vragen over de nieuwe wedstrijd- en licentiestructuur.
Algemeen
Welke licenties zijn er vanaf 2025?
Vanaf 2025 zijn er in de basis 4 typen (renners)licenties bij de KNWU. Dat zijn de volgende:
- Jeugdlicentie (U15) en startlicentie jeugd
- KNWU wedstrijdlicentie (15+)
- UCI-licentie (U19 en hoger)
- Overige licenties (discipline-specifiek bijv. Kunstwielrijden en BMX Freestyle)
Daarnaast zijn ook de kaderlicenties weer aan te vragen.
Waar zijn de startlicentie, nieuwelingen, sportklasse en amateurs gebleven?
Deze licenties zijn vervangen door de KNWU wedstrijdlicentie 15+.
Welke wedstrijden kan je rijden met welke licentie?
Het wedstrijdaanbod verschilt per licentie- en pakkettype.
Bij de jeugd blijft de startlicentie bestaan, daarmee kan je deelnemen aan regionale wedstrijden, met de nationale jeugd (U15) licentie kan je deelnemen aan alle wedstrijden op regionaal, nationaal en internationaal niveau. Voor de UCI-licentiehouders veranderd er ook niets.
De KNWU wedstrijdlicentiehouders (15+) kunnen gebruikmaken van het regionale, nationale en internationale wedstrijdaanbod, afhankelijk van het pakket dat je kiest. Bekijk hier de mogelijkheden per pakket.
Wat is Fondo Pro?
Fondo is de trainingsapp van de KNWU, voor álle wielrenners en mountainbikers die van een uitdaging houden. Met het licentiepakket Premium krijg je gratis toegang tot Fondo Pro.
Licenties
Hoe vraag ik mijn licentie aan?
Vraag je licentie stap voor stap aan met het stappenplan, zo weet je zeker dat je niets vergeet.
Welk lidmaatschap heb ik nodig voor de licenties?
De jeugd-, UCI- en overige licenties zijn enkel aan te vragen via een clublidmaatschap (m.u.v. BMX Freestyle), de KNWU-wedstrijdlicentie 15+ is via een clublidmaatschap én via het KNWU Direct lidmaatschap aan te vragen.
Wat houden de licentie(pakketten) in?
Om te weten wat iedere licentie en/of licentiepakket inhoudt kan je via deze pagina de verschillende opties bekijken.
Welke verzekeringen vallen onder welke licentie?
De aansprakelijkheidsverzekering is de enige verzekering waar alle licentiehouders op terug kunnen vallen. Bij de jeugd-, UCI- en overige licenties veranderd er niets in de verzekeringsvoorwaarden.
Voor de KNWU-wedstrijdlicentie 15+ geldt dat de renner met basispakket verzekerd is op wedstrijden waar hij/zij mag starten met het pakket. Het pluspakket geeft de renner de mogelijkheid om in het buitenland te rijden, echter is hij/zij alleen verzekerd binnen Nederland, België en Duitsland. Kies je voor het premiumpakket, dan ben je wereldwijd verzekerd met wedstrijddekking.
De reisverzekering blijft voor alle licentiehouders aanvullend beschikbaar.
Krijg ik nog een fysieke licentiepas?
Onderstaande licentiehouders zullen een fysieke licentiepas ontvangen, deze zal na goedkeuring van de licentie binnen 8 tot 10 werkdagen binnenkomen.
- Jeugdlicentiehouders (m.u.v. jeugdstartlicentie)
- UCI-licentiehouders
- KNWU-wedstrijdlicentiehouders 15+ Premium
- Overige, discipline-specifieke licentiehouders
Iedereen die geen fysieke pas ontvangt (KNWU-wedstrijdlicentiehouders 15+ met basis- of pluspakket én jeugdstartlicentiehouders) zullen enkel een digitale pas ontvangen na goedkeuring. Het is voor alle licentiehouders mogelijk om een (extra) licentiepas aan te schaffen, dit kan via ‘Producten’ in MijnKNWU.
Ook worden er nog een aantal kaderlicenties als fysieke pas geleverd. Het gaat hierbij om de ploegleider, soigneur en mecanicien. De overige kaderleden ontvangen enkel de digitale pas en kunnen via MijnKNWU een pas nabestellen.
Krijgt de jeugd nog een fysieke pas?
Ja, de jeugdlicentiehouders ontvangen na goedkeuring een fysieke licentiepas. Deze kan je binnen 8 tot 10 werkdagen verwachten. Dit geldt niet voor de startlicentie jeugd.
Kan je de licentiepas ook digitaal verkrijgen?
Via MijnKNWU kan je altijd jouw digitale pas als PDF downloaden, op deze manier heb je altijd een geldige kopie van je pas bij de hand.
Ook de licentiehouders met fysieke pas kunnen een digitale versie downloaden.
Hoeveel licentiepassen ontvang ik?
Iedereen (m.u.v. KNWU basis en plus en de jeugdstartlicentie) ontvangt 1 fysieke licentiepas. Het is altijd mogelijk om meer passen na te bestellen via MijnKNWU.
Wanneer komt mijn licentiepas binnen?
Zodra jouw licentie is goedgekeurd ontvang je hier een automatische mail over. Vanaf dat moment kan je de pas binnen 8 tot 10 werkdagen verwachten.
De KNWU-wedstrijdlicentiehouders 15+ met het basis- of pluspakket en jeugdstartlicentiehouders, ontvangen geen fysieke pas. Het is voor iedereen mogelijk om een (extra) pas aan te schaffen via ‘Producten’ in MijnKNWU.
Welke licentie heb je nodig om in het buitenland te kunnen rijden?
De jeugd- en UCI-licentiehouders kunnen aan wedstrijden in het buitenland deelnemen en zijn hiervoor verzekerd. Voor renners van 15 jaar en ouder met een KNWU-wedstrijdlicentie geldt dat zij minimaal het pluspakket nodig hebben, het premiumpakket biedt een uitgebreidere verzekeringsdekking.
Hoe weet men in het buitenland dat ik een geldige (UCI)licentie heb om te mogen starten?
Alle licentiehouders die mogen deelnemen aan wedstrijden in het buitenland ontvangen bij de licentieaanvraag een persoonlijke UCI-ID.
Tevens krijgen zij een (digitale) licentiepas die voldoet aan de UCI-norm. Dit geldt voor de jeugd-, UCI-, overige en KNWU-wedstrijdlicentie 15+ plus en premium.
De licentiehouders met het basispakket zullen een andere digitale licentiepas krijgen, omdat zij niet kunnen deelnemen aan wedstrijden in het buitenland.
Wordt een digitale pas geaccepteerd in het buitenland?
Volgens de UCI-reglementen is het gebruik van een digitale pas toegestaan. Het is echter goed om dit ook met de organisator af te stemmen zodat je, indien nodig, nog tijdig een fysieke pas kan bestellen.
Bij de internationale BMX-wedstrijden, zoals UEC-rondes, wordt de digitale pas geaccepteerd.
Kan ik nog een licentie aanvragen via een buitenlandse club?
Dit is nog steeds mogelijk, deze optie krijg je gedurende je licentieaanvraag. Lees hier waar je op moet letten bij een aanvraag via een buitenlandse club.
Welke disciplines kan ik rijden met mijn licentie?
Je kan met 1 licentie in alle disciplines starten.
Kan je nog van pakket/licentie wisselen gedurende het jaar en wat kost dat?
Het is nog steeds mogelijk om gedurende het seizoen van licentie/pakket te wisselen, ook kan je als renner van club wisselen gedurende het seizoen. Klik hier om te lezen hoe je een licentiewissel kan doen. Bij een wissel betaal je de meerprijs van de nieuwe licentie, wanneer je wisselt naar een goedkopere licentie krijg je geen geld terug.
Er zijn géén administratiekosten van toepassing.
Wanneer moet ik van licentie wisselen?
In principe hoef je gedurende het seizoen niet van licentie te wisselen, tenzij je van club of aanbod/niveau wilt wisselen.
Daarnaast kan je in sommige gevallen gebruikmaken van een daglicentie naast je huidige licentie, zo kan je een ander type wedstrijd proberen zonder dat je je licentie moet aanpassen.
Tot wanneer is mijn licentie geldig en hoe zeg ik deze op?
Alle licenties zijn 1 kalenderjaar geldig, van 1 januari tot en met 31 december. Ook wanneer je de licentie later in het jaar aanvraagt, zal deze tot en met 31 december geldig zijn. Je vraagt zelf jaarlijks een licentie aan.
Doordat de licentie 1 kalenderjaar geldig is, hoef je deze niet op te zeggen. Op 1 januari van het volgende jaar vervalt de licentie automatisch en kan je je niet meer inschrijven voor wedstrijden totdat je een nieuwe licentie aan hebt gevraagd.
Hoe werkt de samenwerking met de NTB?
De samenwerking tussen de KNWU en NTB wordt voortgezet, het is nog steeds mogelijk om via dat lidmaatschap een licentie aan te vragen. Hierbij heb je de keus uit een KNWU-wedstrijdlicentie 15+ of UCI-licentie (m.u.v. Professional A/B). De jeugdlicentie en overige licenties zijn niet aan te vragen via het NTB-lidmaatschap.
Wedstrijden en inschrijven
Welk niveau wedstrijden zijn er vanaf 2025?
Dit verschilt per discipline.
Het wegwielrennen bestaat uit klasse 1 tot en met 5, waarin je wordt ingedeeld op niveau op basis van de promotie-/degradatieregeling. Op deze manier rijdt iedereen op eigen niveau, ongeacht bijvoorbeeld leeftijd of ervaring. Voor de andere disciplines zullen er maximaal 2 klasses in 2025 zijn.
De UCI klasses blijven uiteraard bestaan en ook bij de jeugd zal dit niet gaan veranderen. Bovenstaande is enkel van toepassing voor de KNWU-wedstrijdlicentiehouders 15+.
Hoe werkt de nieuwe structuur voor nieuwelingen?
Nieuwelingen vallen in de nieuwe structuur onder de groep KNWU-wedstrijdlicentie 15+. Dat wil zeggen dat zij gebruik mogen maken van het volledige wedstrijdaanbod, afhankelijk van het niveau doen zij mee in klasse 1 tot en met 5. Bij deze wedstrijden zal geen verzetscontrole plaatsvinden.
Daarnaast zullen er ook nog separate wedstrijden voor nieuwelingen blijven bestaan, daarbij rijden de nieuwelingen dus enkel tegen leeftijdsgenoten. Bij deze wedstrijden vindt verzetscontrole plaats.
Zie ook Nieuwelingen (M/V) (15 t/m 16 jaar) - KNWU voor meer informatie.
Hoe schrijf ik mij in voor wedstrijden?
De inschrijving blijft hetzelfde als voorheen, je schrijft je dus in via MijnKNWU (tenzij de organisator anders aangeeft). Het systeem controleert waar jij je mag inschrijven, zo zorgen we ervoor dat iedereen bij de juiste wedstrijden en categorieën kan starten.
Hoeveel niveaus zijn er per discipline?
Bij het wegwielrennen bestaan er 5 niveaus bij de renners van 15 jaar en ouder. Voor de andere disciplines is dit nog niet bekend, maar dit zullen maximaal 2 niveaus worden.
Hoe registreer ik welk niveau ik beoefen per discipline?
In MijnKNWU kan je per discipline instellen op welk niveau je rijdt (mits de discipline meerdere niveaus heeft). Wanneer er een promotie-/degradatieregeling van kracht is kan je ook een vrijwillige promotie of degradatie verwerken.
Welke controles worden er uitgevoerd voordat ik kan inschrijven?
Net als altijd checkt het systeem of je mag deelnemen aan een bepaalde wedstrijd. Dit kan een licentiecheck zijn, maar ook een check op bijvoorbeeld leeftijd, geslacht of woonplaats afhankelijk van het type wedstrijd.
De controles bij inschrijving zorgen ervoor dat iedereen gebruikmaakt van het juiste wedstrijdaanbod.
Welke combinaties van categorieën worden er toegestaan?
In de basis is er een harde lijn tussen de UCI-licentiecategorieën (zwarte categorieën) en de KNWU-licentiecategorieën (blauwe categorieën), echter worden er een aantal uitzonderingen gemaakt. Hier zal later meer informatie over volgen.
Zijn er nog aparte wedstrijden voor mannen en vrouwen?
Er zullen nog steeds aparte wedstrijden georganiseerd worden, maar mogelijk minder dan voorheen. Binnen het wegwielrennen zullen de klasses 1 tot en met 5 openstaan voor alle geslachten, maar niet iedere wedstrijd zal volgens die format verreden worden.
Ook de aparte wedstrijden voor bijvoorbeeld studenten, masters en militairen blijven op de kalender staan.
Hoe werkt de daglicentie en welke daglicenties zijn er?
De daglicentie is aan te schaffen bij het inschrijven via MijnKNWU, je vraagt de daglicentie dus aan voor een specifieke wedstrijd. Lees hier hoe je een daglicentie afneemt.
Er zijn 2 soorten daglicenties:
- Daglicentie basis, voor renners van 15 jaar en ouder die eenmalig gebruik willen maken van het basisaanbod.
- Daglicentie plus, voor renners van 15 jaar en ouder die eenmalig gebruik willen maken van het plusaanbod.
Kan ik aan internationale wedstrijden deelnemen met een daglicentie?
Het is mogelijk om met de daglicentie van het pluspakket deel te nemen aan internationale wedstrijden in Nederland, dit kan alleen wanneer de inschrijving via MijnKNWU verloopt.
Klik hier voor meer informatie over de daglicentie.
Heb ik nog een toestemmingsbrief nodig om in het buitenland te rijden en hoe kom ik hieraan?
De toestemmingsbrief is nog steeds verplicht wanneer je in het buitenland gaat rijden, hiermee kan je bij de buitenlandse organisator aantonen dat de KNWU akkoord heeft gegeven.
Het verkrijgen van de toestemmingsbrief wisselt per categorie en discipline, zie hiervoor Buitenland toestemming.
Kan ik per discipline kiezen voor welke club ik uitkom?
Het is op dit moment nog niet mogelijk om een club per discipline te kiezen, je vraagt de licentie dus aan via 1 club en dat is de club waarvoor je uitkomt op alle wedstrijden.
Wil je dit gedurende het seizoen aanpassen, kies dan voor de clubwissel.
Hoe lang duurt een wegwedstrijd vanaf 2025?
De exacte duur van een wedstrijd is nog niet vastgesteld, maar er is wel al een opzet gemaakt welke als suggestie voor het wegwielrennen dient.
Klasse | Duur | Parcours | |
1e klasse | ~ 60-90 minuten koers | X |
Omloop, Criterium, Clubparcours |
2e klasse | ~ 60-75 minuten koers | X |
Omloop, Criterium, Clubparcours |
3e klasse | ~ 60 minuten koers | X |
Omloop, Criterium, Clubparcours |
4e klasse | ~ 45-60 minuten koers, waarvan de 1e ~ 25% geneutraliseerd op 35-37 km/u | V |
Omloop, Clubparcours |
5e klasse | ~ 40-60 minuten koers, waarvan de 1e ~ 50% geneutraliseerd op 30-35 km/u | V |
Omloop, Clubparcours |
Wat doen de racebegeleiders bij klasse 4 en 5?
De racebegeleiders geven tips en begeleiden de renners in de klasses 4 en 5. Tevens bewaken zij de snelheid.
Wil jij racebegeleider worden? Klik dan hier en meld je aan via de button!
Zijn er nog dispensaties mogelijk bij de jeugd?
Net als voorheen is het nog steeds mogelijk om dispensatie aan te vragen, dit verloopt hetzelfde als voorheen. Neem hiervoor contact op met jouw regiocoördinator of met de bond.
Wegwielrennen
Gaat de samenwerking met de WFN nog door?
De samenwerking met de WFN gaat door! Klik hier om te lezen hoe deze samenwerking werkt voor zowel KNWU-licentiehouders als voor WFN-licentiehouders.
Hoe werkt de promotie-/degradatieregeling?
De promotie-/degradatieregeling hoort bij het 5-klassesysteem, met deze regeling kan iedere renner op zijn/haar eigen niveau deelnemen aan wegwedstrijden. De werking van de promotie-/degradatieregeling is terug te vinden op onze website, klik hier.
BMX Racing
Hoe vraag ik een BMX-stuurbordnummer aan?
Het BMX stuurbordnummer is als gratis add-on toe te voegen in de licentieaanvraag. Nadat de licentie is goedgekeurd zal het nummer worden toegewezen. Je kan het stuurbordnummer terugvinden in de licentiedetails.
De KNWU kent enkel digitaal het nummer toe, als rijder ben je zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van het stuur- en zijbord.
Kan ik alle BMX-wedstrijden rijden met de nieuwe licentie?
Je kan nog steeds deelnemen aan alle regionale en (inter)nationale wedstrijden, mits je hiervoor het juiste licentiepakket hebt. Bekijk hier welk pakket past bij de wedstrijden die jij wilt rijden.
Voor de jeugd veranderd er niets. De startlicentie jeugd geeft deelnamemogelijkheid aan de regionale wedstrijden en het NKC, met de Jeugd (U15) licentie kunnen de rijders deelnemen aan regionale-, nationale- en internationale wedstrijden.
Welke licentie heb ik nodig om het NK, EK en/of WK BMX Racing te kunnen rijden?
Voor de rijders tot en met 14 jaar is het mogelijk om met de jeugdlicentie deel te nemen aan deze kampioenschappen, dit kan niet via de startlicentie jeugd.
Alle rijders van 15 jaar of ouder kunnen met de KNWU-wedstrijdlicentie deelnemen, mits zij het plus- óf premiumpakket afnemen. Uiteraard blijft het voor de UCI-licentiehouders ook mogelijk om deel te nemen aan de kampioenschappen.
Komt de classificatie challenge, cruiser en/of master nog op mijn licentie?
Deze classificaties zullen, net als voorheen, op de licentie staan.
Kan je met een daglicentie deelnemen aan internationale BMX-wedstrijden?
Het is voor rijders van 15 jaar en ouder mogelijk om met de daglicentie deel te nemen aan internationale wedstrijden, mits de wedstrijd in Nederland plaatsvindt en de inschrijving via MijnKNWU verloopt. Klik hier voor informatie.
Deelname aan het NK, EK en WK is niet mogelijk met de daglicentie.
Masters
Zijn er nog aparte wedstrijden voor masters?
Er zullen nog steeds wedstrijden voor masters georganiseerd worden, maar minder dan voorheen. Op deze manier willen we deelname in klasse 1 tot en met 5 bij het wegwielrennen stimuleren.
Welke licentie heb ik nodig om bij de masters te kunnen rijden?
Om bij de masters te kunnen rijden heb je de KNWU-wedstrijdlicentie 15+ nodig, afhankelijk van jouw ambities kies je hierbij voor het basis-, plus- of premiumpakket. Klik hier om meer te lezen over deze pakketten.
Komt de classificatie master nog op mijn licentie te staan?
Ook dit jaar zal de classificatie master weer op je licentie te zien zijn.