Buitenland toestemming

Alles over toestemming voor wedstrijden in het buitenland.

Laatste update: June 22nd, 2022

Delete

Coronamaatregelen in het buitenland

In het buitenland gelden uiteraard ook regels met betrekking tot corona. Niet alleen ter plekke maar ook voor mensen die uit "rode gebieden" of naar "rode gebieden" reizen. Check op ons artikel Corona richtlijnen voor fietsen in het buitenland‍ voor meer informatie hierover. Deze regels zijn uiteraard aanvullend op de door de KNWU gestelde regels rondom buitenland toestemming.

Als je in het buitenland aan een wedstrijd wil meedoen dan moet je daar toestemming voor hebben. Deze toestemmingen worden door de nationale bonden (ook buitenlandse bonden hebben hier afspraken over gemaakt) geregeld om te voorkomen dat evenementen in het eigen land, georganiseerd door organisatoren uit het eigen land, zonder deelnemers staan. Zonder organisatoren geen wedstrijden, zonder deelnemers geen organisatoren.

Of je wel of geen toestemming krijgt hangt af van de discipline, de licentiecategorie en eventuele wedstrijden in eigen land. Via het 'keuzemenu' hieronder kom je snel tot het antwoord op de vraag of je toestemming krijgt en hoe je de dan regelt.

Krijg ik toestemming 2022

Decision Tree
Voor welke discipline wil je toestemming aanvragen?
 • Mountainbike
 • Veldrijden
 • BMX Race
 • Baanwielrennen
 • Wegwielrennen
 • Para-cycling
 • Add Button

Je kunt de toestemmingsbrief hieronder downloaden. In deze brief staat op welke datums er geen toestemming wordt verleend.

Voor welke licentiecategorie wil je buitenlandtoestemming aanvragen?
 • Jeugd, Nieuweling, Junior (m/v)
 • Overig
 • Add Button
Je kunt toestemming voor deze buitenlandse wedstrijd vragen aan de Consul van het District waarbinnen je club valt. Klik hier om contact op te nemen met de consul van je district.
Je kunt de toestemmingsbrief zelf downloaden via een van onderstaande links
Je kunt de toestemmingsbrief hieronder downloaden. In deze brief staat op welke datums er geen toestemming wordt verleend.
Jouw club dient toestemming te vragen voor deze wedstrijd bij het secretariaat van de Afdeling.
Je kunt toestemming voor deze buitenlandse wedstrijd vragen aan de Consul van het District waarbinnen je club valt. Klik hier om contact op te nemen met de consul van je district.
Je kunt de toestemmingsbrief hieronder downloaden. In deze brief staat op welke datums er geen toestemming wordt verleend.

(schemaversie 01-04-2022)

Wil je liever bovenstaande keuzelijst in één overzicht klik dan hier: Buitenlandtoestemming overzicht 2022

Team toestemmingsbrieven

Om teamtoestemming voor het buitenland te krijgen, vul je de blanco toestemmingsbrief in. Download de brief en vul zelf eerst de delen in waar de tekst in het rood staat. Stuur deze vervolgens naar toestemmingsbrief@knwu.nl. Daarna zullen wij een controle doen en een ondertekende versie retour sturen. Let op! Per wedstrijd vul je deze brief in.

Toestemmingsbrieven per discipline

Wegwielrennen

Als je als wegwielrenner wilt deelnemen aan buitenlandse wedstrijden dien je hiervoor toestemming te krijgen.

Voor de categorieën Jeugd, nieuwelingen en junioren loopt dit va de consul van het district. Op deze pagina vind je de contactpersonen van alle districten. Via het formulier kun je de consul bereiken.

Deze licentie categorieën krijgen geen toestemming indien een van de volgende situaties van toepassing is.
•    Er is een nationale éen- of meerdaagse wedstrijd in clubverband waar jouw club aan meedoet en het deelnemende team nog niet volledig is.
•    Er is een wedstrijd binnen jouw district waar je aan mee kunt doen.

Voor de overige categorieën vind je hieronder de algemene toestemmingsbrief.  

Toestemmingsbrief Belofte Elite Man Wegwielrennen
Toestemmingsbrief Elite Belofte Vrouw Wegwielrennen
Toestemmingsbrief Amateur Master Wegwielrennen
Toestemmingsbrief Amateur Vrouw Wegwielrennen

BMX

Als je als BMX'er wilt deelnemen aan buitenlandse wedstrijden dien je hiervoor toestemming te krijgen. Dit verloopt via het secretariaat van de Afdeling. Op deze pagina vind je de contactpersonen van alle afdelingen. Via het formulier kun je de secretaris bereiken.

Baanwielrennen

Als je als baanwielrenner wilt deelnemen aan buitenlandse wedstrijden dien je hiervoor toestemming te krijgen. Dit verloopt via de consul van het District. Op deze pagina vind je de contactpersonen van alle districten. Via het formulier kun je de consul bereiken.

Para-cycling

Als je als para-cyclist wilt deelnemen aan buitenlandse wedstrijden dien je hiervoor toestemming te krijgen. Hiervoor kan je onderstaand document (vrouw of man) gebruiken.

Toestemmingsbrief Para-cycling Vrouw 2022
Toestemmingsbrief Para-cycling Man 2022

Mountainbike & Veldrijden  

Als je wil deelnemen aan mountainbike en veldritten in het buitenland en er in Nederland geen wedstrijd op de KNWU kalender staat is er altijd een toestemmingsbrief te verkrijgen die te downloaden is per categorie (zie onderstaande de lijst met downloads).

Voor de jeugd, nieuwelingen, junioren en masters 40+ is de volgende voorwaarde gesteld indien ze een toestemmingsbrief willen aanvragen (we bekijken dit per individu):

 • Wanneer een Nederlandse nationale wedstrijd qua reisafstand verder weg is dan de buitenlandse wedstrijd krijgt de renner dispensatie.
  We rekenen hierbij van woonplaats van de renner tot plaats waar de wedstrijd gehouden wordt en gebruiken hiervoor Google maps. Ter bescherming van de Nederlandse wedstrijden wordt bij de afstand naar de buitenlandse wedstrijd 20 km opgeteld.

Indien je voldoet aan de bovenstaande voorwaarden dien je de volgende stappen te nemen:

 1. Je mailt je club (geeft door om welke datum/wedstrijd het gaat)
 2. De club doet een check op de KM’s
 3. De club stuurt de aanvraag - uiterlijk 5 werkdagen voor de wedstrijd - door naar toestemmingsbrief@knwu.nl (en vermeld daarbij duidelijk om welke renner het gaat, wat zijn/haar UCI code is en benoemd de wedstrijddatum en locatie)

* Een renner uit een talentgroep/selectie krijgt toestemming voor het rijden in het buitenland in overleg met de coaches van de desbetreffende sport. Toestemmingen voor het rijden op de weg lopen onveranderd via de consuls.

Toestemmingsbrief MTB Jeugd 2022
Toestemmingsbrief MTB Junioren meisjes 2022
Toestemmingsbrief MTB Junioren jongens 2022
Toestemmingsbrief MTB Nieuwelingen meisjes 2022
Toestemmingsbrief MTB Nieuwelingen jongens 2022
Toestemmingsbrief MTB Elite/Belofte Vrouw 2022   
Toestemmingsbrief MTB Elite/Belofte Man 2022
Toestemmingsbrief MTB Amateur 2022 

Toestemmingsbrief Veldrijden Man Vrouw 2022

Veldrijden in België

Er zijn speciale richtlijnen voor renners van buiten België die aan Belgische veldritten wensen deel te nemen:

 • Buitenlandse renners die niet geregistreerd zijn in een UCI-team en die wensen deel te nemen aan Belgische veldritten dienen in het bezit te zijn van:
  • een geldige rennersvergunning afgeleverd door hun nationale federatie ( = een (inter)nationale wedstrijdlicentie)
  • een schriftelijke toelating afgeleverd door hun nationale federatie met vermelding van de datum en de locatie van de wedstrijd waaraan zij mogen deelnemen; (= een toestemmingsbrief)

 • Renners die wensen deel te nemen aan veldritten in Vlaanderen moeten zich ook vooraf inschrijven om aan de wedstrijden deel te nemen. In alle veldritten in het kader van B-wedstrijden alsook in alle wedstrijden voor Nieuwelingen mogen maximum 70 renners per categorie deelnemen.

Vragen

Heb je vragen over toestemmingsbrieven of wil je een toestemmingsbrief toesturen ter ondertekening? Stuur dan een bericht aan toestemmingsbrief@knwu.nl. Een blanco toestemmingsbrief kun je vinden bovenaan deze pagina.