Checklist aanvraag kaderlicentie

Laatste update: January 19th, 2023

Ook dit jaar kun je een wedstrijdlicentie aanvragen in MijnKNWU. Op deze pagina vind je een checklist, lees je hoe de aanvraag in z'n werk gaat, hebben we de belangrijkste gegevens op een rij gezet en vind je een stappenplan voor je aanvraag kaderlicentie.

Checklist

Wil je een licentie aanvragen, zorg dan dat je...

 • De benodigde opleiding en/of bijscholing hebt gedaan als die een vereiste is voor jouw kaderlicentie. Check bij Kaderlicenties Algemeen‍  of dat voor jouw kaderlicentie vereist is. Zo ja, zorg dan dat de registratie in KNWU Campus compleet is en je krijgt bij de aanvraag jouw licentie als keuze in beeld. 
  • Log in op KNWU Campus (bijvoorbeeld met je MijnKNWU inloggegevens) en bekijk het overzicht en hoeveel actieve licentiepunten je hebt.
  • Ontbreekt er iets registreer dit dan alsnog en neem zo nodig contact op via campus@knwu.nl. Uitleg over het beleid en een handleiding hoe je je praktijkervaring en bijscholing kunt uploaden staat op KNWU Campus onder 'Bijscholingsbeleid'.
 • Als je voor een UCI-team werkt, wacht met het aanvragen van je licentie totdat je vanuit de ploegleiding bevestiging hebt ontvangen dat je team is geregistreerd en op de website van de UCI staat vermeld. Lees de uitleg in dit artikel: LDT, Regional- of UCI team op mijn licentie‍.
 • Als je voor een LDT-team werkt, wacht met het aanvragen van je licentie totdat je vanuit de ploegleiding bevestiging hebt ontvangen dat je team is geregistreerd in MijnKNWU door je team (ploegleider). Lees de uitleg in dit artikel: LDT, Regional- of UCI team op mijn licentie‍.
 • Persoonsgegevens actueel zijn in MijnKNWU.
 • Pasfoto in MijnKNWU bij 'Profiel' niet ouder is dan 5 jaar; zorg anders eerst voor upload recente pasfoto. Zie ook Pasfoto uploaden in MijnKNWU‍.
 • Geen facturen meer open hebt staan.
 • Als lid in MijnKNWU bij 'Lidmaatschap' geregistreerd bent van de club waar je de kaderlicentie wilt aanvragen of
  of als direct KNWU lid geregistreerd staat wanneer je kaderlicentie wil aanvragen zonder clublidmaatschap.
 • Contributie van je club betaald is.

Belangrijk om te weten...

Om je een handje te helpen hebben wij alvast de belangrijkste punten op een rijtje gezet met betrekking tot de start van de licentieaanvragen voor het nieuwe kalenderjaar. Lees ze goed door vóórdat je een licentie aanvraagt!

 • Met een clublidmaatschap kun je de aanvraag doen op naam van je club en met direct KNWU lidmaatschap kun je de aanvraag doen voor een individuele licentie.
 • Je licentie van 2022 is per 1 januari 2023 niet meer geldig.
 • Tarieven zie Tarieven KNWU‍.
 • Je kunt een kaderlicentie niet aanvragen op naam van een buitenlandse club. Kies dan voor een 'individuele licentie' en vraag direct KNWU lidmaatschap aan om die keuze te hebben.
 • Geen fysiek ledenpasje meer maar een digitale profielkaart. Zie deze uitleg: Profielkaart (digitale lidmaatschapspas)‍.
 • Wij raden kaderleden aan in het bezit te zijn van een VOG. Lees meer over de regeling gratis VOG regeling in dit artikel. 
 • (Aspirant)juryleden kunnen hun licentie alleen aanvragen als zij in het bezit zijn van een VOG en deze hebben voorgelegd aan de KNWU via vcp@knwu.nl. Ook voor kaderleden die met de nationale selectie(s) werken is het verplicht om hun VOG voor te leggen aan de KNWU via vcp@knwu.nl. Wanneer je niet langer dan 3 jaar geleden een VOG hebt aangeleverd, staat deze nog in de administratie en hoeft er geen nieuwe te worden ingestuurd.

Hoe vraag ik mijn licentie aan?

Wanneer je bent ingelogd in je MijnKNWU account kies je in het linker menu ‘Mijn account’ en vervolgens in het submenu voor ‘Licenties’. Via de knop bovenin kies je voor ‘licentie aanvragen’ en volg je het stappenplan: Stappenplan aanvragen kaderlicentie‍.

Bekijk zo nodig Kaderlicentie aanvragen lukt niet‍. Máár lees hieronder verder als het gaat om het niet in beeld zien van je kaderlicentie bij het aanvragen!

Delete

Kaderlicentie niet als keuze bij het aanvragen?

Als die kaderlicentie een opleiding- en bijscholingsverplichting heeft (zie Kaderlicenties Algemeen‍) kan het zijn dat je nog onvoldoende hebt gedaan of geregistreerd, of dat punten ontbreken.  

In dat geval worden punten niet zichtbaar bij 'Opleidingen' in MijnKNWU en kun je bij onvoldoende punten daar je kaderlicentie niet in beeld zien bij het aanvragen.

Start in dat geval bij KNWU Campus. Log in en ga naar 'Dashboard'. Je ziet direct hoeveel punten er nog behaald moeten worden (mits vereiste voor de kaderlicentie). In dat scherm bij  'Opleidingen' staat het overzicht van geregistreerde opleidingen, bijscholing en praktijkervaring.

 • Heb je onvoldoende opleiding/bijscholing gedaan? Bekijk dan het aanbod op KNWU Campus en de andere opties die genoemd worden op de pagina Bijscholingsbeleid op KNWU Campus.
 • Ontbreekt er iets? Registreer dit dan alsnog. Uitleg, bewijsformulieren en een handleiding staan op de pagina Bijscholingsbeleid op KNWU Campus.
 • Ontbreekt een reeds geregistreerde opleiding uit het verleden? Stuur een bericht met wat je wanneer hebt gevolgd naar campus@knwu.nl om dit uit te zoeken.
 • Heb je de registratie in KNWU Campus wel gedaan (langer dan een week geleden) en ontbreken punten? Neem dan contact op via campus@knwu.nl om te beoordelen of punten toegekend worden en dit ook te registreren in KNWU Campus.
 • Heb je de registratie in KNWU Campus wel gedaan (langer dan week week geleden) en staan de punten wel in KNWU Campus, maar niet bij 'Opleidingen' in MijnKNWU? Dat kan dan liggen aan de manier van registreren. Neem dan ook contact op via campus@knwu.nl.

En dan...?

Zodra je de licentie hebt aangevraagd worden er diverse stappen genomen. Zo dient je aanvraag bijvoorbeeld eerst goedgekeurd te worden.

Dit zijn de stappen:

 1. Goedkeuring licentieaanvraag door (nieuwe) club.
 2. Goedkeuring licentieaanvraag door Uniebureau KNWU. In principe is de controle op opleiding- en/of bijscholingsvereiste reeds bij de aanvraag. Wel kan het zijn dat een VOG verplicht is en daar op gewacht moet worden (zie Kaderlicenties Algemeen‍).
 3. Na afronding alle goedkeuringen kun je beschikken over een digitale licentiepas bij 'Licenties' door te klikken op 'download' achter de aanvraag. Deze kun je printen of laten zien op je mobiele telefoon. Een fysieke pas volgt later nog via de passenproducent per post. Lees de complete uitleg bij Licentiepas en duplicaatpassen (persoonlijk of via team)‍.
 4. Je licentie van 2022 is per 1 januari 2023 niet meer geldig.

'In behandeling' & wat je (zelf) kan doen

Lees de status van je licentieaanvraag zelf af in MijnKNWU. Dat kan door in te loggen en te gaan naar 'Mijn account' dan naar 'Licenties' en te klikken op de naam van de licentie. Je ziet de stand van zaken per type goedkeuring. 

Delete

De complete uitleg staat bij Status licentieaanvraag.  

Hieronder een aantal opties/handelingen die je zelf kan doen om het proces te versnellen:

 • Goedkeuring club? (Nieuwe) club nog niet akkoord? Neem contact op met je (nieuwe) club. Zij moeten de licentieaanvraag nog goedkeuren.
   .
 • Goedkeuring Uniebureau inzake kaderlicenties? Waarschijnlijk gaat het dan om een licentie Ploegarts, Bemiddelaar, Jurycoördinator, Jury aspirant, Jury specialist, Classificatiedeskundige, Consul of Motorbegeleider. Daar moet een handmatige controle voor worden gedaan. Neem zo nodig contact op via licenties@knwu.nl.

 • Ontvangst Verklaring Omtrent Gedrag? Is er een verplichting bij jou kaderlicentieaanvraag om een VOG in te sturen (zie uitleg hierboven) en heb je dat langer dan 3 jaar geleden gedaan of helemaal niet? Stuur de VOG alsnog toe of doe navraag over deze goedkeuring via vcp@knwu.nl.

Vragen

Heb je verder nog vragen en kun je je antwoord niet vinden op het kenniscentrum? Neem contact op.

Delete

Alles wat je moet weten over het aanvragen van een licentie kun je hier vinden: Licentieaanvragen 2023