Checklist aanvraag kaderlicentie

Laatste update: September 27th, 2022

Ook dit jaar kun je een wedstrijdlicentie aanvragen in MijnKNWU. Op deze pagina vind je een checklist, lees je hoe de aanvraag in z'n werk gaat, hebben we de belangrijkste gegevens op een rij gezet en vind je een stappenplan voor je aanvraag kaderlicentie.

Checklist

Wil je een licentie aanvragen, zorg dan dat je...

 • De benodigde opleiding en/of bijscholing hebt gedaan. Check hier hoe dat zit voor welke kaderlicentie want dit is niet voor alle kaderlicenties verplicht. Ontbreekt dit of is de registratie nog niet afgerond of compleet dan kun je die kaderlicentie niet kiezen bij de licentieaanvraag. Je kunt op MijnKNWU Campus inloggen en bekijken of je voldoende actieve licentiepunten hebt en welke opleidingen, praktijkervaring en bijscholingen geregistreerd staan. Ontbreekt er iets registreer dit dan alsnog (zie de uitleg op KNWU Campus bij Bijscholingsbeleid). Neem zo nodig contact op via campus@knwu.nl.
 • Als je voor een UCI-team werkt, wacht met het aanvragen van je licentie totdat je vanuit de ploegleiding bevestiging hebt ontvangen dat je team is geregistreerd en op de website van de UCI staat vermeld. Lees de uitleg in dit artikelLDT, Regio- of UCI team op mijn licentie‍.
 • Als je voor een LDT-team werkt, wacht met het aanvragen van je licentie totdat je vanuit de ploegleiding bevestiging hebt ontvangen dat je team is geregistreerd in MijnKNWU door je team (ploegleider). Lees de uitleg in dit artikel: LDT, Regio- of UCI team op mijn licentie‍.
 • Persoonsgegevens actueel zijn in MijnKNWU.
 • Pasfoto in MijnKNWU bij 'Profiel' niet ouder is dan 5 jaar; zorg anders eerst voor upload recente pasfoto. Zie ook Pasfoto uploaden in MijnKNWU‍.
 • Geen facturen meer open hebt staan
 • Als lid in MijnKNWU bij 'Lidmaatschap' geregistreerd bent van de club waar je de kaderlicentie wilt aanvragen of
  of als direct KNWU lid geregistreerd staat wanneer je kaderlicentie wil aanvragen zonder clublidmaatschap
 • Contributie van je club betaald is

Belangrijk om te weten...

Om je een handje te helpen hebben wij alvast de belangrijkste punten op een rijtje gezet met betrekking tot de start van de licentieaanvragen voor het nieuwe kalenderjaar. Lees ze goed door vóórdat je een licentie aanvraagt!

 • Met een clublidmaatschap kun je de aanvraag doen op naam van je club en met direct KNWU lidmaatschap kun je de aanvraag doen voor een individuele licentie.
 • Je licentie van 2021 is per 1 januari 2022 niet meer geldig.
 • Tarieven zie Tarieven KNWU‍.
 • Je kunt een kaderlicentie niet aanvragen op naam van een buitenlandse club. Kies dan voor een 'individuele licentie' en vraag direct KNWU lidmaatschap aan om die keuze te hebben.
 • Geen fysiek ledenpasje meer maar een digitale profielkaart. Zie deze uitleg: Profielkaart (digitale lidmaatschapspas)‍.
 • Wij raden kaderleden aan in het bezit te zijn van een VOG. Lees meer over de regeling gratis VOG regeling in dit artikel. 
 • (Aspirant)juryleden kunnen hun licentie alleen aanvragen als zij in het bezit zijn van een VOG en deze hebben voorgelegd aan de KNWU via vcp@knwu.nl .
 • Ook voor kaderleden die met de nationale selectie(s) werken is het verplicht om hun VOG voor te leggen aan de KNWU via vcp@knwu.nl .

Hoe vraag ik mijn licentie aan?

Wanneer je bent ingelogd in je MijnKNWU account kies je in het linker menu ‘Mijn account’ en vervolgens in het submenu voor ‘Licenties’. Via de knop bovenin kies je voor ‘licentie aanvragen’ en volg je het stappenplan: Stappenplan aanvragen kaderlicentie‍.

Delete

Staat de kaderlicentie die je wil aanvragen niet in het rijtje kaderlicenties tijdens het aanvragen van de licentie?

Als die kaderlicentie een opleiding- en bijscholingsverplichting heeft (zie Kaderlicenties Algemeen‍) kan het zijn dat je nog onvoldoende hebt afgerond of registratie ontbreekt of niet compleet is. Dan krijg je in MijnKNWU de licentie niet in beeld als keuze.

Je kunt op MijnKNWU Campus inloggen en bekijken wat er geregistreerd is aan opleidingen, praktijkervaring en bijscholingen.

 • Heb je onvoldoende gevolgd of gedaan? Bekijk dan het aanbod op KNWU Campus en de opties die hier genoemd staan.
 • Ontbreekt er iets registreer dit dan alsnog, zie Bijscholingsbeleid.
 • Ontbreekt een reeds geregistreerde opleiding uit het verleden? Stuur een bericht met wat je wanneer hebt gevolgd naar campus@knwu.nl om dit uit te zoeken..
 • Staat de afgeronde opleiding er wel bij, maar zonder status 'afgerond'? Wacht af indien recent afgerond.
 • Staat de bijscholing en/of praktijkervaring er wel bij? Wacht dan de toekenning even af indien je dit pas recent hebt geupload.

Neem zo nodig contact op via campus@knwu.nl.

En dan...?

Zodra je de licentie hebt aangevraagd worden er diverse stappen genomen. Zo dient je aanvraag bijvoorbeeld eerst goedgekeurd te worden.

Dit zijn de stappen:

 1. Goedkeuring licentieaanvraag door (nieuwe) club.
 2. Goedkeuring licentieaanvraag door Uniebureau KNWU. In principe is de controle op opleiding- en/of bijscholingsvereiste reeds bij de aanvraag. Wel kan het zijn dat een VOG verplicht is en daar op gewacht moet worden (zie Kaderlicenties Algemeen‍).
 3. Na afronding alle goedkeuringen kun je beschikken over een digitale licentiepas bij 'Licenties' door te klikken op 'download' achter de aanvraag. Lees ook Licentiepas en duplicaatpassen (persoonlijk of via team)‍.
 4. Een fysieke licentiepas volgt later via de passenproducent (elke dinsdagavond gaan de tot dinsdagmiddag goedgekeurde aanvragen mee in de zending naar de passenproducent en worden aan het eind van die week geprint en verstuurd per post).
 5. Deze licentie is geldig een kalenderjaar (vanaf 1 januari t/m 31 december).
 6. Je licentie van 2021 is per 1 januari 2022 niet meer geldig.

'In behandeling' & wat je (zelf) kan doen

Lees de status van je licentieaanvraag zelf af in MijnKNWU. Dat kan door in te loggen en te gaan naar 'Mijn account' dan naar 'Licenties' en te klikken op de naam van de licentie. Je ziet de stand van zaken per type goedkeuring. Wil je een uitleg met voorbeeld? Klik dan hier.

Hieronder een aantal opties/handelingen die je zelf kan doen om het proces te versnellen:

 • Goedkeuring club? (Nieuwe) club nog niet akkoord? Neem contact op met je (nieuwe) club. Zij moeten de licentieaanvraag nog goedkeuren.
   .
 • Goedkeuring Uniebureau? Mocht goedkeuring op zich laten wachten neem dan contact op. 

Vragen

Heb je verder nog vragen? Neem contact op.