Checklist aanvraag kaderlicentie

Laatste update: December 1st, 2021

Ook dit jaar kun je een wedstrijdlicentie aanvragen in MijnKNWU. Op deze pagina vind je een checklist, lees je hoe de aanvraag in z'n werk gaat, hebben we de belangrijkste gegevens op een rij gezet en vind je een stappenplan voor je aanvraag kaderlicentie.

Checklist

Wil je een licentie aanvragen, zorg dan dat je...

 • De benodigde opleiding en/of bijscholing hebt gedaan. Check hier voor welke kaderlicentie je wat nodig hebt! Je kunt op MijnKNWU Campus inloggen om je puntenoverzicht te bekijken. Lees hierover meer op de website van KNWU Campus en klik dan hier: Bijscholingsbeleid
 • Als je voor een UCI-team werkt, wacht met het aanvragen van je licentie totdat je vanuit de ploegleiding bevestiging hebt ontvangen dat je team is geregistreerd en op de website van de UCI staat vermeld. Lees de uitleg in dit artikel: LDT, Regio- of UCI team op mijn licentie‍. 
 • Als je voor een LDT-team werkt, wacht met het aanvragen van je licentie totdat je vanuit de ploegleiding bevestiging hebt ontvangen dat je team is geregistreerd in MijnKNWU door je team (ploegleider). Lees de uitleg in dit artikel: LDT, Regio- of UCI team op mijn licentie‍ .
 • Persoonsgegevens actueel zijn in MijnKNWU.
 • Pasfoto in MijnKNWU bij 'Profiel' niet ouder is dan 5 jaar; zorg anders eerst voor upload recente pasfoto
 • Geen facturen meer open hebt staan
 • Als lid in MijnKNWU bij 'Lidmaatschap' geregistreerd bent van de club waar je de kaderlicentie wilt aanvragen of
  of als direct KNWU lid geregistreerd staat wanneer je kaderlicentie wil aanvragen zonder clublidmaatschap
 • Contributie van je club betaald is

Belangrijk om te weten...

Om je een handje te helpen hebben wij alvast de belangrijkste punten op een rijtje gezet met betrekking tot de start van de licentieaanvragen voor het nieuwe kalenderjaar. Lees ze goed door vóórdat je een licentie aanvraagt!

 • Met een clublidmaatschap kun je de aanvraag doen op naam van je club en met direct KNWU lidmaatschap kun je de aanvraag doen voor een individuele licentie.
 • Je licentie van 2021 is per 1 januari 2022 niet meer geldig.
 • Tarieven zie Tarieven KNWU‍.
 • Buitenlandse club, en dan? Lees Licentie via een buitenlandse club aanvragen‍ om te weten wat nodig is voor je licentieaanvraag.   
 • Geen fysiek ledenpasje meer maar een digitale profielkaart. Zie deze uitleg: Profielkaart (digitale lidmaatschapspas)‍.
 • Wij raden kaderleden aan in het bezit te zijn van een VOG. Lees meer over de regeling gratis VOG regeling in dit artikel. 
 • (Aspirant)juryleden kunnen hun licentie alleen aanvragen als zij in het bezit zijn van een VOG en deze hebben voorgelegd aan de KNWU via vcp@knwu.nl .
 • Ook voor kaderleden die met de nationale selectie(s) werken is het verplicht om hun VOG voor te leggen aan de KNWU via vcp@knwu.nl .

Hoe vraag ik mijn licentie aan?

Wanneer je bent ingelogd in je MijnKNWU account kies je in het linker menu ‘Mijn account’ en vervolgens in het submenu voor ‘Licenties’. Via de knop bovenin kies je voor ‘licentie aanvragen’ en volg je het stappenplan: Stappenplan aanvragen kaderlicentie‍.

En dan...?

Zodra je de licentie hebt aangevraagd worden er diverse stappen genomen. Zo dient je aanvraag bijvoorbeeld eerst goedgekeurd te worden.

Dit zijn de stappen:

 1. Goedkeuring licentieaanvraag door (nieuwe) club.
 2. Goedkeuring licentieaanvraag door Uniebureau KNWU. Indien geen opleidingspunten vereist zijn gaat deze goedkeuring automatisch. Wanneer beoordeling nodig is van behaalde opleidingspunten wordt dit eerst nog gecontroleerd. 
 3. Na afronding alle goedkeuringen kun je beschikken over een digitale licentiepas bij 'Licenties' door te klikken op 'download' achter de aanvraag. Lees ook Licentiepas en duplicaatpassen (persoonlijk of via team)‍.
 4. Een fysieke licentiepas volgt later via de passenproducent (elke dinsdagavond gaan de tot dinsdagmiddag goedgekeurde aanvragen mee in de zending naar de passenproducent en worden aan het eind van die week geprint en verstuurd per post).
 5. Deze licentie is geldig een kalenderjaar (vanaf 1 januari t/m 31 december).
 6. Je licentie van 2021 is per 1 januari 2022 niet meer geldig.

'In behandeling' & wat je (zelf) kan doen

Lees de status van je licentieaanvraag zelf af in MijnKNWU. Dat kan door in te loggen en te gaan naar 'Mijn account' dan naar 'Licenties' en te klikken op de naam van de licentie. Je ziet de stand van zaken per type goedkeuring. Wil je een uitleg met voorbeeld? Klik dan hier.

Hieronder een aantal opties/handelingen die je zelf kan doen om het proces te versnellen:

 • Goedkeuring club? (Nieuwe) club nog niet akkoord? Neem contact op met je (nieuwe) club. Zij moeten de licentieaanvraag nog goedkeuren.
   .
 • Goedkeuring Uniebureau? Mocht goedkeuring op zich laten wachten neem dan contact op. 
  Heb je vragen over de behaalde opleidingspunten of de registratie daarvan lees dan dit artikel. Heb je dan nog vragen neem contact op via campus@knwu.nl.

Vragen

Heb je verder nog vragen? Neem contact op.