Aansluiten als club bij de KNWU

Laatste update: April 11th, 2024

Op deze pagina geven we je 3 redenen om waarom jouw club lid moet worden van de KNWU. En leggen we in een stappenplan uit hoe je jouw club lid kan maken en wat daar voor nodig is.

Drie voordelen bij aansluiting club

  • Je maakt onderdeel uit van dé wielerbond van Nederland
    Met meer dan 30.000 leden ben je bij de KNWU nooit alleen. Van profs tot beginners en van BMX’ers tot veldrijders; de KNWU faciliteert de wielersport op alle niveaus en in alle categorieën.

  • Je bent verzekerd
    Met een lidmaatschap van de wielerbond ga je standaard goed verzekerd op pad. Lees meer over deze verzekeringen bij Verzekeringen clubs‍ .

  • Je krijgt hulp
    Zo helpen we je bij het organiseren van wedstrijden door het aanleveren van een opgeleid jurycorps, professionele uitrusting voor de finish en uitslagenverwerking en staan we altijd voor je klaar om met je mee te denken. Clubbestuurders ondersteunen we door het delen van kennis in het Kenniscentrum of op een van onze georganiseerde bijeenkomsten, zoals de Dag van de Wielersport. We helpen je met het ontwikkelen van je vaardigheden als trainer, soigneur of ploegleider door middel van onze opleidingen.

Reglementen

In het 'Algemeen Reglement KNWU' staat meer over het aansluiten bij de KNWU. Je kunt dit reglement vinden op de pagina Reglementen & jaarlijkse besluiten‍ onder het kopje 'Organisatorische bepalingen KNWU'.

Stappenplan: Hoe kan ik mijn club lid maken van de KNWU?

Hieronder vind je een stappenplan waarmee eenvoudig stap voor stap wordt uitgelegd hoe je jouw club lid kan maken van de KNWU.

1. Schrijf een clubplan

Het is voor jezelf belangrijk te weten wat voor club je wilt zijn: Wie is je doelgroep? Hoeveel budget heb je nodig? Wat wil je uitstralen? Wat is je doel? Als je dit hebt vastgelegd, heb je een goede basis om mee te starten. Meer over het oprichten van een club kun je lezen bij : Een club oprichten‍.

2. Stel statuten op en leg ze vast bij de notaris

De basisregels van je club staan in de statuten. Bekijk hiervoor de voorbeelddocumenten van de statuten en het huishoudelijk reglement van een club:

Lees ook de uitleg bij Wet Toezicht en Bestuur Rechtspersonen (WBTR)‍.

3. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel (KvK)

Totdat je bent ingeschreven bij de KvK, ben je als bestuurder verantwoordelijk voor wanprestaties. Zorg dus dat je je op tijd inschrijft.

Lees ook de uitleg bij UBO-registratieplicht‍.

4. Sluit een zakelijke rekening af

Na het inschrijven bij de KvK is het nog maar weinig moeite om een zakelijke rekening te openen. Zo’n rekening helpt om de geldstromen van de club gescheiden te houden van die van je privé financiën.

5. Sluit je aan bij de KNWU!

Heb je minstens 20 leden, waarvan 10 licentiehouders? Dan kan je al lid worden van de KNWU!

Vul het online aansluitingsformulier zo volledig en zorgvuldig mogelijk in, zodat de registratie op de juiste manier kan worden gedaan.

Nadat je het online aansluitingsformulier hebt ingevuld, stuur je een afschrift van de statuten en bewijs van inschrijving van de KvK naar ons op via service@knwu.nl.

Na ontvangst en verwerking ontvang je bericht van ons en krijg je toegang tot de KNWU Hub voor de club.

Financieel

Meer informatie over tarieven vindt je hier: Tarieven KNWU. En meer over facturatie lees je o.a. in deze artikelen: 

Financiële vragen kun je stellen door een bericht te sturen aan financien@knwu.nl.

Vragen

Voor meer informatie over het aansluiten als club bij de KNWU kun je contact opnemen via 085-0701900 of een mail naar mirjam.tuithof@knwu.nl.