Ontwikkel je club

Laatste update: September 5th, 2023

Door middel van een beleidsplan kun je als organisatie of club vastleggen wat je doelen zijn en hoe je deze gaat bereiken. Vaak zijn hiervoor veranderingen nodig. 

Het beleidsplan helpt je bij het overzichtelijk maken van de stappen die gezet moeten worden om deze verandering te laten slagen. Zo’n beleidsplan wordt vaak opgezet voor een periode van meerdere jaren. Dit geeft je de unieke kans om je dromen voor de toekomst op papier te zetten. Ondersteund door een jaarplan kun je stapje voor stapje de weg, die je in je beleidsplan hebt uitgestippeld, volgen.

Echter, er is geen succesformule voor een goed beleidsplan. Logisch, want de inhoud en opzet van dit plan is ook voor elke organisatie anders. Wel kunnen we je hier een paar stappen meegeven die je onderweg naar je beleidsplan goed van pas kunnen komen.

Zoek je stip op de horizon

Wie ben je, wat doe je en waar wil je heen? Het kan best lastig zijn om dat allemaal te bedenken. Het ontwikkelen van een missie en een visie kunnen vaak helpen in het bedenken van wie je bent en wat je wilt. Daarnaast kun je ook een apart traject volgen om een stip op de horizon te bedenken. Lees hier meer over op de website van Besturen met een Visie.

Vind een basis

Welke uitgangspunten vind je belangrijk en welke informatie is er al waar je verder op kan bouwen? Een goede basis maakt het ontwikkelen van een compleet beleidsplan een stuk makkelijker. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de basis voor het sporttechnische beleid; het Wielerplan van de KNWU (deze kun je hieronder downloaden). Hierop kan je de jeugdafdeling inrichten en vorm geven aan je club.

Kijk af

Het opstellen van zo’n plan kan best overweldigend zijn. Want waar begin je? Vraag daarom eens rond in je omgeving, spreek met andere sportclubs of bekijk hier onder een voorbeeld van een beleidsplan. Vaak merk je dan snel wat je belangrijk genoeg vindt om in je eigen beleidsplan op te nemen.

Doe het niet alleen

Een beleidsplan heeft gevolgen voor de hele club. Dus waarom zou je niet iedereen betrekken bij het maken ervan? Dat levert niet alleen nieuwe ideeën op, maar geeft je ook de kans een deel van de werkzaamheden over te dragen aan leden. Bovendien blijven leden beter betrokken bij de plannen, wat tot een groter draagvlak leidt.

Specificeer

Het liefst wil je een beleidsplan ontwikkelen dat een handzaam formaat heeft, maar sommige onderwerpen verdienen meer aandacht. Hierbij kun je ervoor kiezen om in een apart beleidsplan dieper op dit onderwerp in te gaan. Een eigen jeugdbeleid of sporttechnisch beleid kunnen beide verder worden uitgediept in aparte beleidsplannen.

Evalueer

Reken er maar op dat een beleidsplan opzetten meer tijd kost dan je denkt. Bovendien wil je de tijd hebben om deze tussentijds te bespreken en aan te passen. Is je beleidsplan al ingegaan? Dan kan je in een jaarverslag voor jezelf en anderen duidelijk inzichtelijk krijgen wat er allemaal is gebeurd. Doordat een jaarverslag ook bij het aanvragen van verschillende subsidies vaak een vereiste is, is het sowieso handig om deze te hebben. Een jaarverslag hoeft trouwens geen droog en saai document te zijn; ook met infographics en veel visuele onderdelen kan je met minder woorden een goed verhaal vertellen.