Kader en vrijwilligers

Laatste update: September 5th, 2023

We hoeven jou als clubbestuurder niet meer te vertellen hoe belangrijk vrijwilligers zijn voor een sportclub. Want wie staan er anders achter de bar, rijden naar wedstrijden toe en geven er training?

Maar hoe ga je als bestuur om met dit leger van stille krachten? Hoe geef je ze de waardering die ze verdienen en hoe zorg je ervoor dat alles op rolletjes blijft lopen? We geven je hieronder 6 tips voor het managen van je kader en vrijwilligers.

Kwaliteit is minstens net zo belangrijk als kwantiteit

Kieskeurig zijn mag! Een vrijwilliger die niet goed aansluit bij wat je zoekt is geen verrijking voor de club.

Investeer

Voor je werk word je regelmatig bijgeschoold. Waarom zou je dat niet doen in de sport met mensen die ook veel tijd besteden aan hun werkzaamheden? Een vrijwilliger een cursus, bijscholing of opleiding laten volgen geeft niet alleen de vrijwilliger de kans zich te ontwikkelen, maar levert ook de club wat op. Zelf kun je als bestuurder ook bijleren op het gebied van vrijwilligers; volg hiervoor bijvoorbeeld de cursus ‘Meer vrijwilligers in korte tijd’.

De maatschappij, dat ben jij: de maatschappelijke stage

De laatste jaren kiezen steeds meer middelbare scholieren ervoor om een maatschappelijke stage te lopen. Deze stage heeft een duur van ongeveer 12 uur: ideaal dus als je op zoek bent naar een enthousiast jeugdlid die kan helpen bij bijvoorbeeld de organisatie van de lokale wielerwedstrijd. Dat helpt niet alleen de club verder, maar je betrekt ook het jeugdlid weer meer bij de club op een leeftijd waarop deze leden regelmatig afhaken.

Stagiaires kun je vinden door binnen het eigen ledenbestand van je club rond te kijken, maar ook kan je contact opnemen met ‘stagemakelaars’ of scholen in de regio. Wie weet kan je zo nog iemand bij de club betrekken met hele andere ideeën en een frisse blik.

Professionaliseer

Vrijwilligers werven is een serieuze zaak. Pak het dus ook serieus aan. Wat zoek je eigenlijk in een vrijwilliger? Stel eens een vrijwilligersprofiel op en zorg dat je altijd een aanmeldformulier klaar hebt liggen. Van beide documenten kun je hieronder een voorbeeld downloaden. Antwoord snel op geïnteresseerden en geef ze een warm welkom door ze langzaam in te werken. Er is vast genoeg te doen, maar meer doen kan altijd nog! Houd ook een duidelijke administratie bij. Ook kan je per vrijwilliger een overeenkomst opstellen met daarin informatie over werkzaamheden en beloningen, zodat hier voor beide partijen duidelijkheid over bestaat. Ook hiervan kun je een voorbeeld downloaden.

Show some love

Natuurlijk waardeer je de vrijwilligers, maar laat je ze dat ook merken? Geef aandacht aan wat vrijwilligers doen, wees attent en weet wat er speelt.

Vrijwilligers zijn onbetaalbaar, toch?

Vrijwilligers verzetten bergen werk en doen vaak niet onder voor professionals. Dat het vrijwillig gebeurt, betekent dan ook niet dat het per se gratis moet.

Je kunt je vrijwilligers vergoedingen geven, zonder dat hierover loonkosten afgedragen moeten worden en zonder dat de vrijwilliger de vergoedingen moet opgeven bij de belastingdienst. Dat is het geval als de vergoeding maximaal € 150,- per maand én € 1.500,- per jaar bedraagt. Betaal je de vrijwilligers meer, dan telt de vergoeding als inkomen voor de vrijwilliger en moet er inkomensbelasting worden betaald. Lees hierover verder op de website van de belastingdienst en Sportwerkgever.