Een beetje opvoeder

Laatste update: September 4th, 2023

Hoe kun jij als coach of ouder het beste uit jezelf halen én uit de kinderen met wie je elke week aan het trainen bent? Daarbij helpt de online cursus 'Een beetje opvoeder' jou. 

 

Training geven en het coachen van een team of individu is leuk én een hele uitdaging. Van rondrennende jonge kinderen tot ongemotiveerde, niet altijd goed luisterende oudere kinderen. Meidenvenijn, grote emoties of grote monden, gedoe in het team, het kan allemaal voorkomen met een groep kinderen. Dat is een hele kunst, dat begeleiden van jonge sporters. Inspiratie en hulp daarbij kan soms heel handig zijn. In deze online scholing gaan we daarmee aan de slag. De cursus geeft je nuttige theorie, nieuwe inzichten en vooral veel praktische tips en opdrachten. Zo kun je alles direct in de praktijk brengen en snel resultaten zien.

Sleutelrol 

Bij coachen en trainen van jongeren en kinderen komt dus ook een beetje opvoeden om de hoek kijken. Naast de ouders en leerkrachten ben jij als coach of ouder tijdens het sporten degene die de kinderen in het gareel moeten houden en die het optimale eruit kan halen. Uit onderzoek blijkt dat je als trainer een sleutelrol speelt bij het creëren van een plezierig sportklimaat.

Plezier beleven

Aan de slag met juist dat stuk dat niets met technische, tactische of organisatorische vaardigheden en zaken te maken heeft. Met het pedagogische stuk dat o zo belangrijk is om binnen het sporten veel plezier te beleven en te groeien en van daaruit ook nog eens te presteren. Zowel voor de kinderen als voor jou. Als dat je op een goede manier lukt, is het zowel voor de kinderen als voor jou zelf geweldig en beleeft iedereen veel plezier aan het sporten.

"Stel jij je sportief en positief op na verlies, dan leren zij dat ook"

Tischa Neve (kinderpsycholoog en opvoedkundige)

Voor wie is deze scholing?

De online scholing 'Een beetje opvoeder' is nuttig voor elke coach of trainer van jeugdsporters (van 7 t/m ong. 16 jaar). Je leert belangrijke didactische en pedagogische vaardigheden om het beste uit kinderen te halen.

Deze scholing is ontwikkeld voor coaches en trainers in elke sport. Daardoor kom je misschien in de voorbeelden termen tegen die niet (precies) passen bij onze sport. De basistips en theorie zijn op elke sport van toepassing.

Programma

De online scholing bestaat uit 3 blokken met onderwerpen die bij elkaar horen:

 1. De basis van training/coaching   
  Bestaat uit verschillende onderdelen waar je basisinformatie vandaan haalt en de theorieën waar deze scholing op gebaseerd is.
 2. De vier inzichten   
  Gaan dieper in op de inzichten en geven door middel van opdrachten en leuke filmpjes meer inzicht.
 3. Sporten en emoties   
  Geeft vooral veel hulpvolle tips hoe je met emoties kunt omgaan, hoe je met (andere) ouders kunt omgaan en hoe je met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag kunt omgaan.

Daarnaast vind je in de online omgeving een uitleg over de scholing, de mogelijkheid om een zelfscan te doen en een eindtoets te maken. Niets in deze scholing is verplicht, maar er is wel een geadviseerde route.

Na de bijscholing

 • Beleven de kinderen nog meer plezier aan jouw coaching of training!
 • Gaat het coachen of trainen makkelijker, beter én met meer plezier
 • Haal je het allerbeste uit de kinderen die je begeleidt
 • Weet je soepel om te gaan met lastige of stressvolle situaties

Je ontvangt na afloop van de bijscholing een bewijs van deelname. Trainers kunnen hun bewijs uploaden in MijnKNWU en ontvangen daarna 2 bijscholingspunten.

Interesse?

Ben jij zelf ouder, trainer of coach van een jeugdteam en wil je deze online workshop volgen? Kijk hier voor aanmelding  via NOC*NSF, Academie voor Sportkader.

Info

Na het volgen en afronden van deze training kun je deze als bijscholing registreren voor punten t.b.v. je kaderlicentieaanvraag. Lees hoe dat gaat op https://knwucampus.nl/bijscholingsbeleid.