Licentie wisselen

Laatste update: March 15th, 2024

Hoe wissel ik van licentie?

Als je van licentie wilt wisselen vanwege niveauwissel tijdens het jaar (bijvoorbeeld van Startlicentie naar Amateur) of clubwissel dan kan je dit zelf regelen via MijnKNWU. Het kan ook zijn dat je classificatie voor Paracycling anders is geworden tijdens het jaar en je om die reden een nieuwe aanvraag moet doen.

Een licentie wissel geld voor club wissel en niveau wissel tijdens het jaar. 
Licentie wissel is als volgt:

 • Je logt in via Mijn.knwu.nl
 • Klikt op licenties
 • Vervolgens achter je actieve licentie “wijziging aanvragen”
 • Kies de licentie dat je nodig hebt 
 • Geef aan via welke club je de licentie wilt aanvragen (dit kan dus de nieuwe club zijn als het gaat om club wissel) Staat je nieuwe club er niet tussen, neem dan contact op met de club zodat ze je lid maken van de club 
 • Volg de vervolg stappen om de licentie wissel aanvraag af te ronden. 


Om van licentie te wisselen hoef je alleen maar een nieuwe licentie aanvraag te doen bij 'Licenties'. Het systeem herkent dit automatisch als een wissel van licenties en zal:

 • de oude licentie stopzetten zodra de nieuwe wordt goedgekeurd
 • administratiekosten in rekening brengen
 • in geval van wissel naar een duurdere licentie ook het verschil in licentietarief in rekening brengen  

Een aanvraag op een andere clubnaam kan alleen wanneer je als lid van die club bent aangemeld in MijnKNWU (met je bestaande KNWU ID nummer) en dit zichtbaar is geworden bij 'Lidmaatschap'.

Wil je weten hoe je een licentie aanvraagt, zie het Stappenplan aanvragen wedstrijdlicentie‍  of Stappenplan aanvragen kaderlicentie‍.
De tarieven kun je hier terugvinden: Tarieven KNWU‍.

Het volgen van de status van de wissel kun je doen via MijnKNWU, zie deze uitleg: Status licentieaanvraag.

Zodra de nieuwe licentieaanvraag is goedgekeurd kun je achter de aanvraag bij 'Licenties' beschikken over een digitale licentiepas door te klikken op 'download'. Een fysiek pasje volgt later per post via de passenproducent (tenzij het gaat om een startlicentie, zie Licentiepas en duplicaatpassen (persoonlijk of via team).

Delete

Let op!

Lees de Reglementen en Jaarlijkse Besluiten na omtrent de regels voor clubwissel en niveauwissel.  

Voor clubs staat informatie over de goedkeuringen bij licentiewissel in dit artikel op het kenniscentrum: Licentieadministratie‍.

Wanneer er sprake is van een een licentie op naam van buitenlandse club krijgt deze club niet automatisch bericht om akkoord voor de wissel te geven. Vraag dan zelf of die club akkoord wil geven voor deze wissel naar een andere club via een bericht aan teamregistratie@knwu.nl. Dit akkoord kan dan door ons verwerkt worden t.b.v. van je nieuwe licentieaanvraag.

Voor een eerste aanvraag op naam van een buitenlandse club zie de informatie bij Licentie via een buitenlandse club aanvragen‍. 

Kosten

De licentie aanvraag brengt kosten met zich mee.
 

 • administratiekosten in rekening brengen
 • in geval van wissel naar een duurdere licentie ook het verschil in licentietarief in rekening brengen  
 • Als je terug gaat naar een goedkopere licentie, worden deze kosten niet terug gestort. 
   
Delete

BMX-er en clubwissel

Wissel je tijdens het jaar van club als BMX-er stuur dan ook een bericht aan bmx@knwu.nl om je stuurbordnummer te laten koppelen aan de naam van je nieuwe club. Doe dat na afronding van de goedkeuringen en vermeld welke wissel je hebt gedaan. 

Bij enkel een clubwissel blijft het stuurbordnummer gelijk, het systeem zal echter een nieuw nummer toekennen. Het is daarom van belang dat je een mail stuurt zodat een bondsmedewerker je nummer aan de nieuwe club koppelt. Bij een niveauwissel kan het stuurbordnummer wel veranderen.


Delete

Ingeschreven vóór je licentiewissel wegens clubwissel? 

Heb je ingeschreven nog voordat de licentiewissel is gedaan of goedgekeurd dan staat de naam van de club van je eerdere licentieaanvraag op de deelnemerslijst vermeld.

Je kunt die clubnaam zelf aanpassen nadat de nieuwe licentieaanvraag de status 'goedgekeurd' heeft. Ga dan in MijnKNWU naar de Kalender en zoek de deelnemerslijst van die wedstrijd op. Klik op de naam van de licentie achter je eigen naam. Kies vervolgens voor de juiste clubnaam (die van de nieuwe aanvraag). De organisator of jury kunnen die ook aanpassen.