Dag-startlicentie en dag-lidmaatschap

Laatste update: April 18th, 2024

Sinds 2021 heb je, bovenop een KNWU-lidmaatschap, een startlicentie nodig om deel te nemen aan de FUNklasse en (inter)clubwedstrijden. Lees meer daarover bij Alles over de Startlicentie‍.

Wanneer je niet in het bezit bent van een startlicentie (die geldig is voor een kalenderjaar) en geen andere wedstrijdlicentie hebt, kun je bij inschrijving via MijnKNWU ook gebruik maken van een dag-startlicentie.

Deze dag-startlicentie is eenmalig geldig voor een evenement in de categorie startlicentie waar je voor bent ingeschreven. Bij een meerdaags evenement hoef je de dag-startlicentie maar één keer aan te vragen en niet per dag aan te schaffen. 

Daarnaast is er ook dag-lidmaatschap mogelijk. Wil je meer weten over wat je kunt met lidmaatschap, startlicentie of nationale licentie kijk dan bij het overzicht op deze pagina.

Voor evenementen waar inschrijving door de organisator is ingesteld buiten MijnKNWU om (via de eigen website) kan de organisator je informeren of dag-startlicentie via hen mogelijk is. Voor organisatoren staat meer informatie op deze pagina: Toelichting dag-startlicentie voor organisatoren‍.‍

Aanschaf van een dag-startlicentie  

Dit gaat als volgt:  

  • Wanneer je nog geen MijnKNWU account hebt registreer je dan hier gratis.
  • Log in op je MijnKNWU-account
  • Ga naar ‘Kalender’
  • Kies het evenement waarvoor je een dag-startlicentie wil aanschaffen.
  • Klik op de wedstrijd waar je aan wilt deelnemen.
  • Bij ‘Licenties’ wordt ‘dag-startlicentie’ getoond wanneer je geen startlicentie hebt voor een kalenderjaar en je de wedstrijdcategorie 'startlicentie' hebt gekozen.
  • Afhankelijk van de aanmelding van het evenement door de organisator in MijnKNWU betaal je gelijk via de betaalmodudule (o.a. iDEAL) of bij de inschrijftafel. Hoe dit door de organisator is ingesteld kun je aflezen bij de gegevens over de wedstrijd. Kijk bij de regel ‘Betaling via MijnKNWU’(ja of nee).
  • Een vermelding komt tot aan de dag van het evenement te staan op je Profielkaart in je MijnKNWU account.

Aanmelden voor dag-lidmaatschap (zonder dag-startlicentie)

Het is ook mogelijk om enkel een dag-lidmaatschap aan te vragen via de club of door jouzelf in je MijnKNWU account:

  • De medewerker ledenadministratie van de club kan je via MijnKNWU aanmelden voor dag-lidmaatschap. De uitleg staat bij Ledenadministratie‍.
  • Je kunt jezelf via je MijnKNWU account bij ‘Lidmaatschap’ aanmelden als ‘Daglid’ en vervolgens de desbetreffende dag kiezen. De uitleg staat bij Direct lidmaatschap aanvragen‍.

Met het dag-lidmaatschap kan je als niet-lid eenmalig aan een clubtraining of andere niet-competitiegerichte activiteit meedoen. Het dag-lidmaatschap is bedoeld voor niet-leden die wel eens willen "proeven" aan clubtrainingen of verzekerd willen zijn tijdens éénmalige clinics zonder daar direct een jaarlidmaatschap voor te hoeven aanschaffen. Hiermee ben je verzekerd voor door de club georganiseerde trainingen. Lees meer over verzekeringen op Verzekeringen leden en licentiehouders‍.

Kosten dag-startlicentie en dag-lidmaatschap

De meest actuele tarieven kun je terugvinden in de tarievenlijst bij Tarieven KNWU‍.