Dag-startlicentie en dag-lidmaatschap

Laatste update: April 25th, 2023

Sinds 2021 heb je, bovenop een KNWU-lidmaatschap, een startlicentie nodig om deel te nemen aan de FUNklasse, (inter)clubwedstrijden, BMX-afdelingswedstrijden en het NKClubs. Lees meer daarover bij Alles over de Startlicentie‍.

Wanneer je niet in het bezit bent van een startlicentie (die geldig is voor een kalenderjaar) en geen andere wedstrijdlicentie hebt, kun je bij inschrijving via MijnKNWU ook gebruik maken van een dag-startlicentie.

Deze dag-startlicentie is eenmalig geldig voor een evenement in de categorie startlicentie waar je voor bent ingeschreven. Bij een meerdaags evenement hoef je de dag-startlicentie maar één keer aan te vragen en niet per dag aan te schaffen. 

Daarnaast is er ook dag-lidmaatschap mogelijk. Wil je meer weten over wat je kunt met lidmaatschap, startlicentie of nationale licentie kijk dan bij het overzicht op deze pagina.

Voor evenementen waar inschrijving door de organisator is ingesteld buiten MijnKNWU om (via de eigen website) kan de organisator je informeren of dag-startlicentie via hen mogelijk is. Voor organisatoren staat meer informatie op deze pagina: Toelichting dag-startlicentie voor organisatoren‍.‍

Aanschaf van een dag-startlicentie  

Dit gaat als volgt:  

 • Wanneer je nog geen MijnKNWU account hebt registreer je dan hier gratis.
 • Log in op je MijnKNWU-account
 • Ga naar ‘Kalender’
 • Kies het evenement waarvoor je een dag-startlicentie wil aanschaffen.
 • Klik op de wedstrijd waar je aan wilt deelnemen.
 • Bij ‘Licenties’ wordt ‘dag-startlicentie’ getoond wanneer je geen startlicentie hebt voor een kalenderjaar en je de wedstrijdcategorie 'startlicentie' hebt gekozen.
 • Heb je geen KNWU lidmaatschap, dan wordt ook getoond 'dag-lidmaatschap'.
 • Afhankelijk van de aanmelding van het evenement door de organisator in MijnKNWU betaal je gelijk via de betaalmodudule (o.a. iDEAL) of bij de inschrijftafel. Hoe dit door de organisator is ingesteld kun je aflezen bij de gegevens over de wedstrijd. Kijk bij de regel ‘Betaling via MijnKNWU’(ja of nee).
 • Een vermelding komt tot aan de dag van het evenement te staan op je Profielkaart in je MijnKNWU account.
Delete

NTB wedstrijdlicentiehouders en inschrijving met dag-startlicentie

NTB-wedstrijdlicentiehouders kunnen ná het activeren van de NTB koppeling in het MijnKNWU account inschrijven op de klasse startlicentie via de kalender in MijnKNWU en dan gratis gebruik maken van de optie dag-startlicentie (en dag-lidmaatschap).

Om deze gratis optie te activeren in MijnKNWU dienen je vooraf een koppeling toe te voegen met behulp van het NTB-ID nummer. De complete uitleg lees je in het artikel Koppeling NTB voor wedstrijdlicentiehouders‍.

Aanschaf van een dag-startlicentie in combinatie met dag-lidmaatschap

Wanneer je naast dat je geen startlicentie hebt ook geen lidmaatschap hebt komt er een combinatie in beeld bij de inschrijving op de wedstrijdcategorie startlicentie. Hierboven staat de uitleg. 

In combinatie met een dag-startlicentie is het mogelijk om voor niet-leden toch éénmalig mee te doen aan FUNKlasse wedstrijden (laagdrempelige instapwedstrijden), Strandraces en voor Paracyclisten op nationaal niveau door naast de dag-startlicentie ook gebruik te maken van dag-lidmaatschap. Dit gaat via de inschrijving op het evenement via de Kalender in MijnKNWU.

Voorbeeld:

In de afbeelding hieronder zie je als voorbeeld de optie die je in beeld krijgt bij inschrijving via de Kalender in MijnKNWU wanneer je geen lidmaatschap hebt en geen startlicentie. De actuele bedragen zijn anders dan dit voorbeeld! Ga voor de meest actuele tarieven naar Tarieven KNWU‍.

KNWU-dagstartlicentie-roze_oranje_veld.png

Aanmelden voor dag-lidmaatschap (zonder dag-startlicentie)

Het is ook mogelijk om enkel een dag-lidmaatschap aan te vragen via de club of door jouzelf in je MijnKNWU account:

 • De medewerker ledenadministratie van de club kan je via MijnKNWU aanmelden voor dag-lidmaatschap. De uitleg staat bij Ledenadministratie‍.
 • Je kunt jezelf via je MijnKNWU account bij ‘Lidmaatschap’ aanmelden als ‘Daglid’ en vervolgens de desbetreffende dag kiezen. De uitleg staat bij Direct lidmaatschap aanvragen‍.

Met het dag-lidmaatschap kan je als niet-lid eenmalig aan een clubtraining of andere niet-competitiegerichte activiteit meedoen. Het dag-lidmaatschap is bedoeld voor niet-leden die wel eens willen "proeven" aan clubtrainingen of verzekerd willen zijn tijdens éénmalige clinics zonder daar direct een jaarlidmaatschap voor te hoeven aanschaffen. Hiermee ben je verzekerd voor door de club georganiseerde trainingen. Lees meer over verzekeringen op Verzekeringen leden en licentiehouders‍.

Kosten dag-startlicentie en/of dag-lidmaatschap

De meest actuele tarieven kun je terugvinden in de tarievenlijst bij Tarieven KNWU‍.