Communicatie
Speciaal voor jouw club hebben we hieronder een aantal aandachtspunten op een rij gezet. Lees ze rustig door en maak vooral gebruik van de ideeën die bij jouw club passen.
Je website is je visitekaartje
Voor het vermelden van meer informatie over je club, zijn sociale media vaak minder geschikt dan een gewone website. Houd deze wel goed bij, want het is het digitale uithangbord van je club! Hieronder vind je een lijst met tips om je website optimaal te gebruiken;
hier zie je een lijst met externe partners die je goed kunnen helpen een website te bouwen die aan jouw eisen voldoet.
Niet meedoen op sociale media is eigenlijk geen optie meer. Overigens betekent dit niet dat je op alle platformen aanwezig moet zijn; maak een weloverwogen keuze en geef voldoende aandacht aan het platform dat je kiest. Beter een goed gevulde Facebookpagina en geen Twitteraccount, dan een account op alle platformen zonder enige updates.
De laagdrempeligheid van sociale netwerken maken ze tot een ideale plek om je leden om input te vragen. Zo hoor je niet alleen wat je leden willen, maar zo voelen je leden zich ook vaak meer betrokken bij je club.
Persberichten
Een persbericht is bedoeld om naar de (lokale) pers te sturen en zo bepaalde activiteiten/nieuwsberichten onder de aandacht van de pers (en daarmee de lezers) te brengen. Een persbericht is vaak kant-en-klaar, dat wil zeggen dat de media het bericht integraal kunnen overnemen indien ze dit willen. Hieronder kun je een handige checklist downloaden.
Clubblad
Vroeger had (bijna) elke club een eigen clubblad. Tegenwoordig zie je dit steeds minder, of zijn ze via de website te bekijken. Mocht je nog een gedrukt exemplaar maken, dan kun je ervoor kiezen deze naar diverse doelgroepen te sturen/af te geven. Denk hierbij aan: leden, sponsoren, lokale winkels, supermarkten, kapperszaken, wachtkamers bij huisartsen, etc. Stem dit uiteraard wel goed af met de eigenaren.
Posters
Eenmaal een poster ontworpen kun je deze verspreiden via alle bovengenoemde kanalen, maar je kunt ze ook laten drukken, uitdelen en/of neerleggen bij evenementen of bij openbare locaties, zoals winkels, supermarkten, kapperszaken en wachtkamers. Stem dit bovenstaande uiteraard wel goed af met de eigenaren/organisatoren.
Advertenties
Kost dit niet veel geld? Ja, dat kan, maar dat hoeft niet. Een advertentie over jullie nieuwe wedstrijd kost in een landelijk dagblad inderdaad veel geld, maar dezelfde advertentie kost in een lokaal blad al een stuk minder. Tevens bereik je hiermee een doelgroep die binnen jullie regio valt. Daarnaast is social media een goede manier om je nieuwe wedstrijd te promoten. Je kunt hier namelijk zelf bepalen wie je post/advertentie te zien krijgt, zodat je zeker weet dat je de renners die binnen jouw regio actief zijn bereikt.
Verdeel
Het onderhouden van je online club kan flink wat tijd kosten. Geef daarom ook verantwoordelijkheden uit handen en laat sporters of begeleiders uit verschillende groepen updates plaatsen; dat zorgt ook voor een leuke afwisseling op de diverse pagina's.
Keuzes maken
Durf keuzes te maken. Wat bij de ene club niet werkt, kan bij een andere club perfect werken. Bedenk van te voren het volgende: Wie is mijn doelgroep (naast de leden misschien ook ouders, sponsoren of buurtbewoners), welke boodschap wil ik overbrengen (bijv. een wedstrijd, nieuw project, jubileum) en via welk kanaal wil ik deze boodschap bij de doelgroep brengen?