Master vermelding op je licentie (Amateur of Sportklasse)

Laatste update: October 12th, 2022

Vermelding Master 

De term Master is een (internationale) aanduiding van een wedstrijdcategorie waaraan je mag deelnemen. Wanneer je kiest voor de (inter)nationale wedstrijdlicentie Amateur of Sportklasse én je bent 30 of ouder wordt automatisch de leeftijdscategorie 'Master' vermeld op je licentiepas (30+, 40+, 50+ en 60+). Dus niet bij de aanvraag van een startlicentie.

Sportklasse, Amateur of Master, wat is het verschil?

Amateur

De benaming 'Amateur' is de aanduiding van de licentiecategorie waartoe je behoort. Als je in Nederland gaat wielrennen kies je voor een bepaalde klasse waarmee je je sportief wilt meten. Wanneer je 17 jaar of ouder bent en je niet voor een specifieke klasse kiest zoals junioren-/, belofte-/ of elite-renner kan je kiezen om je te meten met de amateurs en kies je de Amateurlicentie.

In Nederland mag je met Amateurlicentie aan alle wedstrijden voor amateurs en/of masters deelnemen. Welke wedstrijden je mag rijden lees je hier: Amateurs (M/V) (>17 jaar)

Amateurlicentie & 30 jaar of ouder en rijden in het buitenland

Ben je bovendien 30 jaar of ouder dan kan je als amateurrenner ervoor kiezen om in het buitenland deel te nemen aan wedstrijden voor masters. Het gaat hier dus om een wedstrijdcategorie in het buitenland waaraan je als Nederlandse amateur mag deelnemen.

Er zit echter een voorwaarde aan die internationale deelname en dat is dat je op je Amateurlicentie de internationale UCI-aanduiding 'Master' hebt staan. Voor deze masters worden in het buitenland wedstrijden georganiseerd waarin nog de volgende onderverdeling wordt gehanteerd:

  • Masters 30+
  • Masters 40+
  • Masters 50+
  • Masters 60+

Amateurlicentie & jonger dan 30 jaar

Ben je nog geen 30 jaar, dan kan je in het buitenland als amateur niet aan internationale wedstrijden deelnemen omdat je tussen je 17e en 30e levensjaar niet de aanduiding Master op je licentiebewijs krijgt. De UCI kent deze categorie van 17 tót 30-jarigen namelijk niet als masters.

Internationaal gezien behoor je in de leeftijdscategorie van 17 tot en met 18 jaar bij de licentiecategorie junioren of 19 tot en met 22 jaar bij de licentiecategorie beloften (under 23) of in de leeftijdscategorie van 23 jaar tot en met 29 jaar tot de licentiecategorie elite (elite) (zie ook de licentietabel bij  Wedstrijdlicenties Algemeen‍).

Dus als amateur onder de 30 jaar kun je in het buitenland niet aan wedstrijden voor masters deelnemen. Om die reden worden er in Nederland ook geen nationale kampioenschappen voor amateurs onder 30 jaar verreden.

Sportklasse

We kennen in Nederland ook nog de licentiecategorie Sportklasse. De sportklasse renners nemen deel aan de wedstrijden met de wedstrijdcategorie Sportklasse (of master). Internationaal wordt de licentiecategorie sportklasse niet erkend.

Welke wedstrijden je kunt rijden lees je hier: Sportklasse (M/V) (>17 jaar)