Licentie via een buitenlandse club aanvragen

Laatste update: December 1st, 2022

Wil je jouw licentie aanvragen met vermelding van je buitenlandse club? Houd dan rekening met het volgende:

 • Laat je door de buitenlandse bond goed informeren over niet alleen de voordelen, maar ook de beperkingen die je als Nederlandse renner hebt bij de buitenlandse bond.

 • Over uitsluiting van deelname aan één- en meerdaagse wedstrijden in Nederland met ploeginschrijving kun je lezen in de Jaarlijkse besluiten onder het kopje 'Lidmaatschap buitenlandse club'.

Aanvraag licentie met naam buitenlandse club

 • Om de keuze 'Via een buitenlandse club' in beeld te krijgen bij de vraag over club tijdens de licentieaanvraag  van je wedstrijdlicentie heb je direct KNWU lidmaatschap nodig.

  • Ben je reeds clublid dan betaal je niet twee keer voor lidmaatschap, maar alleen voor het lidmaatschap waar 'Primair' bij staat bij 'Lidmaatschap' in je MijnKNWU account. Je kunt direct KNWU lid worden door in je bestaande MijnKNWU account bij 'Lidmaatschap' je aan te melden. Zie ook de uitleg bij Primair bij Lidmaatschap‍.

  • Heb je nog geen account lees hier dan verder en registreer je voor MijnKNWU en meld je aan als direct KNWU lid bij 'Lidmaatschap'.

  • Lees ook vooraf de Checklist aanvraag wedstrijdlicentie‍.

 • Vervolgens kun je de gewenste licentie aanvragen bij 'Licenties' met de juiste clubnaam. Kies bij de vraag over club voor 'Via een buitenlandse club'. Vervolgens vul je zelf de clubnaam in en ga je verder met de aanvraag (zie Stappenplan aanvragen wedstrijdlicentie‍).

 • Ga je rijden bij een buitenlandse club, zorg er dan voor dat die club zo spoedig mogelijk via de mail een officiële bevestiging stuurt van jouw lidmaatschap naar teamregistratie@knwu.nl. Zonder deze bevestiging geen licentiegoedkeuring in MijnKNWU door het Uniebureau.
Delete

Let op!

Je kunt een kaderlicentie niet aanvragen op naam van een buitenlandse club. Kies dan voor een 'individuele licentie' en vraag direct KNWU lidmaatschap aan om die keuze te hebben.

Licentiekosten 

Delete

Info

Als je in Nederland woont moet je volgens de internationale regelgeving in Nederland je licentie aanvragen. Op de licentie komt ook de naam van je club en in sommige gevallen ook van je team te staan. 

Het komt voor dat renners lid willen worden van een buitenlandse club en die naam ook op hun licentie willen hebben. Als KNWU vinden wij dit geen goede ontwikkeling en zien we graag dat Nederlandse renners zich bij Nederlandse clubs aansluiten. Bij vertrek naar buitenland heeft dit een negatieve invloed op de slagkracht van clubs en deelnemersveld bij wedstrijden waardoor nog meer renners zullen vertrekken (vicieuze cirkel). Vandaar dat er een hoger tarief wordt berekend bovenop de kosten van de licentie die je hebt gekozen.

Ook in België hanteert de bond deze ontmoediging door een bedrag bovenop de licentieprijs te berekenen, daarnaast vraagt de Belgische bond ook nog een tarief voor iedere wedstrijden die je over de grens wilt gaan rijden. Bij de KNWU doen we dat niet.
 
Naast deze ontmoediging is het ook zo dat je als renner van een buitenlandse club niet met die club uit mag komen in wedstrijden die een voorinschrijving kennen. Je kunt dus alleen uitkomen voor je buitenlandse club in Nederlandse wedstrijden indien het “Vrije wedstrijden” betreft.