Checklist aanvraag wedstrijdlicentie

Laatste update: November 14th, 2023

Ook dit jaar kun je een wedstrijdlicentie aanvragen in MijnKNWU. Op deze pagina vind je een checklist, lees je hoe de aanvraag in z'n werk gaat, hebben we de belangrijkste gegevens op een rij gezet en vind je een stappenplan voor je aanvraag. 

Checklist

Wil je een licentie aanvragen, zorg dan dat je...

 • Als je voor een UCI-team gaat rijden, wacht met het aanvragen van je licentie totdat je vanuit de ploegleiding bevestiging hebt ontvangen dat je team is geregistreerd en op de website van de UCI staat vermeld. Lees de uitleg in dit artikel: LDT, Regional- of UCI team op mijn licentie‍.
 • Als je voor een LDT-team gaat rijden, wacht met het aanvragen van je licentie totdat je vanuit de ploegleiding bevestiging hebt ontvangen dat je team is geregistreerd in MijnKNWU door je team (ploegleider). Lees de uitleg in dit artikel: LDT, Regional- of UCI team op mijn licentie‍.
 • Persoonsgegevens actueel zijn in MijnKNWU.
 • Pasfoto in MijnKNWU bij 'Profiel' niet ouder is dan 5 jaar; zorg anders eerst voor upload recente pasfoto. Zie ook Pasfoto uploaden in MijnKNWU‍.
 • Geen facturen meer open hebt staan.
 • De contributie van je club betaald is.
 • Als lid in MijnKNWU bij 'Lidmaatschap' geregistreerd bent!
  • Een (intern)nationale wedstrijdlicentie vereist clublidmaatschap. Staat dat er niet bij doe navraag bij je club. Ben je wedstrijdlicentiehouder NTB lees dan de informatie voor jou in dit artikel: Samenwerkingsverband KNWU - NTB‍.
  • Een startlicentie kun je aanvragen met direct KNWU lidmaatschap of clublidmaatschap.
   Let op! Voor jeugdleden onder de 15 jaar (U15) is het niet mogelijk om een startlicentie (of jeugdlicentie) aan te vragen zónder lidmaatschap van een bij de KNWU aangesloten wielerclub. Dus niet met direct KNWU lidmaatschap en niet met KNWU lidmaatschap via stichting/organisator/NTB of andere type aansluiting dan club. Wordt lid via een club en lees hoe bij https://www.knwu.nl/lid-worden.
  • Het is niet mogelijk om met KNWU lidmaatschap via een stichting/organisator een wedstrijdlicentie aan te vragen. Kies dan voor een 'individuele licentie' en vraag direct KNWU lidmaatschap aan om die keuze te hebben. Bij de licentieaanvraag kies je dan bij de vraag over club voor 'individueel'. Die optie komt alleen in beeld met direct KNWU lidmaatschap.

Belangrijk om te weten...

Delete

BMX UCI U23 en UCI Elite

Voor BMX'ers die in de UCI U23 klasse willen starten geldt dat zij bij de licentieaanvraag moeten kiezen voor een Belofte licentie. Tijdens het aanvragen van een BMX Stuurbord worden zij automatisch ingedeeld in de UCI U23 klasse.

Wil je toch ingedeeld worden in de UCI Elite klasse, volg dan bovenstaande procedure en stuur een mail naar bmx@knwu.nl om dit te laten wijzigen.

Om je een handje te helpen hebben wij alvast de belangrijkste punten op een rijtje gezet met betrekking tot de start van de licentieaanvragen voor het nieuwe kalenderjaar. Lees ze goed door vóórdat je een licentie aanvraagt!

 • De minimale leeftijd van amateur- en sportklasse-licenties is vanaf 1 januari 2020 gewijzigd naar 17 jaar i.p.v. 19 jaar. Als 17/18 jarige kun je dus kiezen voor een junioren-, sportklasse- of amateurlicentie. Je kunt dan niet deelnemen aan junioren wedstrijden.
 • Met ingang van 2022 is voor vrouwen de Elite licentie alleen nog voor rensters zonder contract.
 • Met ingang van 2023 is de Belofte licentie alleen nog voor renners/rensters zonder contract. Rij je onder contract van een UCI-ploeg dan kun je onder de 23 met een Professionals-B (U23) licentie deelnemen aan wedstrijden.
 • Met ingang van 2023 hoef je voor de licentie Junior bij aanvraag niet meer te kiezen voor 1e-jaars of 2e-jaars, maar  'Junior'. Op je licentiepas komt die vermelding wel te staan a.h.v. de gegevens in MijnKNWU.
 • Met ingang van 2023 hoef je voor de licentie Nieuweling bij aanvraag niet meer te kiezen voor 1e-jaars of 2e-jaars, maar 'Nieuweling'. Op je licentiepas komt die vermelding wel te staan a.h.v. de gegevens in MijnKNWU.
 • Je licentie van 2023 is per 1 januari 2024 niet meer geldig (let op: NK veldrijden en baanwielrennen).
 • Tarieven zie Tarieven KNWU‍.‍
 • Buitenlandse club, en dan? Lees Licentie via een buitenlandse club aanvragen‍ om te weten wat nodig is voor je licentieaanvraag.
 • Geen fysiek ledenpasje meer maar een digitale profielkaart. Zie deze uitleg: Profielkaart (digitale lidmaatschapspas)‍.
 • Voor BMX-ers is het van belang dat het aanvragen van een stuurbord bij 'Stuurborden' in MijnKNWU pas kan ná afronding licentieaanvraag én vanaf een bepaalde datum. Lees de complete informatie bij Stuurbordnummer BMX aanvragen‍.
 • Wanneer en welke transponders je nodig hebt staat per discipline uitgelegd op deze pagina: Transponder‍.
 • Regels buitenland toestemming lees je hier per discipline: Buitenland toestemming.
 • Wil je weten welke wedstrijdlicenties er zijn en welke je nodig hebt ga dan naar Wedstrijdlicenties Algemeen‍.

Hoe vraag ik mijn licentie aan?

Wanneer je bent ingelogd in je MijnKNWU account kies je in het linker menu ‘Mijn account’ en vervolgens in het submenu voor ‘Licenties’. Via de knop bovenin kies je voor ‘licentie aanvragen’ en volg je het stappenplan: Stappenplan aanvragen wedstrijdlicentie.

Bekijk zo nodig Wedstrijdlicentie aanvragen lukt niet‍. 

En dan...?

Zodra je de licentie hebt aangevraagd worden er diverse stappen genomen. Zo moet je aanvraag bijvoorbeeld eerst goedgekeurd te worden.

Dit zijn de stappen:

 1. Diverse beoordelingen moeten worden gedaan en verwerkt in MijnKNWU per vereiste goedkeuring:
  • Goedkeuring licentieaanvraag door (nieuwe) club.
  • Goedkeuring licentieaanvraag door Uniebureau KNWU bij prof-licenties en buitenlandse teams.
  • Goedkeuring door arts. De aanvraag zal, afhankelijk van de gegeven antwoorden op de screeningsvragen, bij de aanvraag eventueel nog beoordeeld moeten worden door de keuringsarts. De gegeven antwoorden zijn afgeschermd voor uniebureaumedewerkers.

 2. Na afronding alle goedkeuringen kun je beschikken over een digitale licentiepas bij 'Licenties' door te klikken op 'download' achter de aanvraag. Deze kun je printen of laten zien op je mobiele telefoon.

 3. Een fysieke pas volgt later nog via de passenproducent per post. Per 2023 wordt de fysieke licentiepas niet meer toegestuurd voor startlicenties. Lees de complete uitleg bij Licentiepas en duplicaatpassen (persoonlijk of via team)‍.

 4. Een licentie vraag je elk jaar opnieuw aan voor een kalenderjaar (1 januari t/m 31 december).
  Je licentie van 2023 is per 1 januari 2024 niet meer geldig.

In behandeling & wat je (zelf) kan doen

Lees de status van je licentieaanvraag zelf af in MijnKNWU. Dat kan door in te loggen en te gaan naar 'Mijn account' dan naar 'Licenties' en te klikken op de naam van de licentie. Je ziet de stand van zaken per type goedkeuring. 

Delete

De complete uitleg staat bij Status licentieaanvraag.  

Hieronder een aantal opties/handelingen die je zelf kan doen om het proces te versnellen:

 • Goedkeuring club? (Nieuwe) club nog niet akkoord? Neem contact op met je (nieuwe) club. Zij moeten de licentieaanvraag nog goedkeuren. Bij clubwissel tijdens het jaar is er ook een akkoord nodig van de club van je oude aanvraag.

 • Goedkeuring buitenlandse club? Rijd je in 2023 bij een buitenlandse club, zorg er dan voor dat deze club zo spoedig mogelijk via de mail een officiële bevestiging stuurt van jouw lidmaatschap naar teamregistratie@knwu.nl.

 • Goedkeuring Uniebureau? Mocht goedkeuring op zich laten wachten neem dan contact op met ons via licenties@knwu.nl of 085 - 070 1951.

Vragen

Heb je verder nog vragen en kun je je antwoord niet vinden op het kenniscentrum? Neem contact op.

Delete

Alles wat je moet weten over het aanvragen van een licentie kun je hier vinden: Licentieaanvragen 2024