Alles over de Startlicentie

Laatste update: September 26th, 2023

Alles over de startlicentie

Wanneer je een KNWU-lidmaatschap hebt, kun je met een startlicentie deelnemen aan de FUNklasse, (inter)clubwedstrijden, BMX-afdelingswedstrijden en het NK Clubs. Dit zijn laagdrempelige wedstrijden waarbij je niet direct veel wedstrijdervaring nodig hebt. Met deze wedstrijden kun je ervaring opdoen om later mogelijk deel te nemen aan nationale wedstrijden. De startlicentie is een kalenderjaar geldig.

Wat is het verschil tussen een startlicentie en de andere wedstrijdlicenties?

  • Met een startlicentie kan je op de club deelnemen aan clubwedstrijden. Daarnaast kan je op het laagste niveau meedoen aan landelijke wedstrijden, de zogenaamde FUNKlasse wedstrijden.

  • Met andere wedstrijdlicenties kan je óók meedoen aan clubwedstrijden en daarnaast op landelijk niveau aan wedstrijden op hoger niveau meedoen.

  • Een startlicentie kun je aanschaffen met clublidmaatschap óf direct KNWU lidmaatschap. Voor een andere wedstrijdlicentie heb je clublidmaatschap nodig.

Wil je in een overzicht zien wat je kunt met lidmaatschap, startlicentie en (inter)nationale wedstrijdlicentie? Kijk dan naar het overzicht onderaan de pagina over Lid worden (hier klikken).

Kosten voor een startlicentie

De kosten voor een startlicentie verschillen per leeftijdscategorie. Deze kosten komen naast de kosten van het KNWU-lidmaatschap en de eventuele contributie van de club. Hieronder geven we je een voorbeeld met de tarieven voor 2023

Leeftijd KNWU lidmaatschap Tarief lidmaatschap  
Startlicentie  
Totaal  
t/m 14 jaar (U15)
Via club € 14,- (afdracht via de club) € 14,- € 28,- *
15 t/m 18 jaar
(Startlicentie U17 en Startlicentie U19)
Via club € 14,- (afdracht via de club) € 21,- € 35,-*
  Direct KNWU-lidmaatschap € 39,- € 21,- € 60,-
19 t/m 22 jaar
(Startlicentie U23
Via club € 14,- (afdracht via de club) € 28,- € 42,-*
  Direct KNWU-lidmaatschap € 39,- € 28,- € 67,-
+23 jaar
(Startlicentie)
Via club € 14,- (afdracht via de club) € 35,- € 49,-*

Direct KNWU-lidmaatschap € 39,- € 35,- € 74,-

* Deze bedragen zijn de tarieven voor 2023 en exclusief de kosten van de clubcontributie. De meest actuele tarieven kun je terugvinden bij Tarieven KNWU‍ 

Aanvragen van de startlicentie

De startlicentie kun je aanvragen wanneer je een account hebt in MijnKNWU en lidmaatschap hebt staan bij 'Lidmaatschap' (clublidmaatschap óf direct KNWU lidmaatschap). 

Ben je nog geen 15 jaar en wil je een startlicentie aanvragen, dan kun je dat alleen met clublidmaatschap. Vanaf 15 jaar kun je een startlicentie aanvragen met óf clublidmaatschap óf direct KNWU lidmaatschap.

  • Heb je nog geen account en wil je clublid worden? Meld je aan bij de club. Zij voeren je als lid toe aan MijnKNWU en vervolgens krijg je een e-mail om te kunnen inloggen op je MijnKNWU account.

  • Heb je nog geen account en wil je direct KNWU lid worden? Ga dan naar de pagina Lid worden.
    Maak eerst account aan en vraag dan een direct lidmaatschap aan bij 'Lidmaatschap' in je MijnKNWU account. Lidmaatschap loopt door tenzij je voor de opzegtermijn een opzegging stuurt.

Stappenplan

De uitleg hoe je een startlicentie (of wedstrijdlicentie) kunt aanvragen vind je hier Stappenplan aanvragen wedstrijdlicentie‍.. 

Licentiepas

Nadat de goedkeuringen zijn gedaan komt de aanvraag bij 'Licenties' te staan op 'goedgekeurd' en kun je achter de aanvraag klikken op 'download' en beschikken over een digitale licentiepas. 

Delete

Let op!

Per 2023 wordt er geen fysieke licentiepas meer toegestuurd na het afronden van de aanvraag van een startlicentie.

Heb je nog vragen over de startlicentie?

Kijk hier voor Meest gestelde vragen over de startlicentie‍.
De tarieven kun je vinden bij Tarieven KNWU‍.

Dag-startlicentie

Je kunt ook eenmalig gebruik maken van dag-startlicentie door bij inschrijving op een evenement via de Kalender in je MijnKNWU account daarvoor te kiezen bij inschrijving via MijnKNWU. Er is geen licentiepas, maar een vermelding in je MijnKNWU account. Deze dag-startlicentie is niet 'los' aan te schaffen.

  • De dag-startlicentie is er alleen voor deze licentie en niet voor andere wedstrijdlicentiecategorieën.
  • De dag-startlicentie is niet mogelijk bij inschrijving buiten MijnKNWU om en niet los te verkrijgen.

De complete uitleg lees je hier: Dag-startlicentie en dag-lidmaatschap‍