Rookvrije sportomgeving

Laatste update: September 4th, 2023

Op deze pagina lees je hoe je kan helpen om de sport rookvrij te maken.

De sport wordt rookvrij

De KNWU ondersteunt de campagne ‘De sport wordt rookvrij. Wen er maar aan.’ waarin bekende sporters vragen om een rookvrije sport. Inmiddels staan meer dan 2000 sportclubs geregistreerd als rookvrij. Het streven is om een volledig rookvrije sportomgeving te hebben in 2025. De campagne is een samenwerking van NOC*NSF (met en namens de sportbonden) en de Rookvrije Generatie, een initiatief van de Hartstichting, KWF en Longfonds.

Sport en roken gaan niet samen

In het Nationaal Preventieakkoord legden de sportbonden, het ministerie van VWS en NOC*NSF al eerder de ambitie vast voor een volledig rookvrije sportsector in 2025. Meeroken is schadelijk. Door het sportterrein en sportevenementen volledig rookvrij te maken, beschermen we opgroeiende kinderen tegen tabaksrook en de verleiding om zelf te gaan roken.

Dit kan jouw club doen om rookvrij te worden

Ook binnen de wielersport zijn steeds meer clubs en evenementen volledig rookvrij. Op www.sportrookvrij.nl lees je hoe jouw club ook rookvrij kan worden. Lees wat jij kunt doen en wat anderen doen.

Bekijk hier hoe je het digitale informatiepakket met handige hulpmiddelen kunt downloaden, zoals een stappenplan , argumentenkaart, flyer/poster, een (digitaal) communicatiepakket met voorbeelden en een toolkit met tips en tricks voor de naleving.

Sportverenigingen kunnen zich hier officieel laten registreren als ‘rookvrij’ en gratis rookvrij borden bestellen. Je kunt ook materialen bestellen via de webshop van Rookvrije Generatie. 

Rookvrij op de kaart

Op rookvrij op de kaart vind je welke sportterreinen in Nederland al rookvrij zijn. Is jouw sportterrein (gedeeltelijk) rookvrij, maar staat deze nog niet op de kaart? Meld je aan.

Begeleiding nodig?

Wil je aan de slag met een rookvrij sportterrein? En kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? De coaches van JOGG-Teamfit helpen je graag op weg in een gratis adviesgesprek. Vul het formulier in om een gratis gesprek aan te vragen.

Een JOGG-Teamfit coach begeleidt sportterreinen kosteloos om o.a. stappen te zetten naar een rookvrij sportterrein. Hierbij krijgen clubs tips, tools en inspiratie van een coach. Hoe het JOGG-Team werkt lees je hier.

Contact

Heb je een opmerking of vraag? Bekijk de veelgestelde vragen of stuur een e-mail naar info@rookvrijegeneratie.nl.

Wil je over Rookvrije-sportomgeving contact opnemen met NOC*NSF stuur dan een e-mail naar gezondesportomgeving@nocnsf.nl.