Introductie Veldrijden

Laatste update: September 4th, 2023

Modder, zand, sneeuw… Je snapt het al: veldrijders zijn niet bang om vies te worden. Ons motto luidt dan ook al jaren: No mud, no glory! Ontdek alles over deze winterse wielersport.

Waar kun je veldrijden?

In het bos, door een weiland, over het strand; je kunt het zo gek niet bedenken of je komt het tegen in een veldrit. Bovendien zijn er tal van kunstmatige hindernissen op het veldritparcours. Zo moet je over balkjes springen, bruggen beklimmen en traplopen.

Hoe lang duurt een veldrit?

Hoe lang je wedstrijd duurt, hangt af van je leeftijdsklasse. De jongste crossers fietsen twintig minuten, terwijl de profs soms langer dan een uur koersen. Vergeleken met wegwedstrijden lijkt dat kort, maar een veldrit is vele malen intensiever.

Internationale sport

Veldritwedstrijden vinden plaats op regionaal, nationaal of internationaal niveau, waarbij specialisten zoals Lars van der Haar, Marianne Vos, Mike Teunissen en Mathieu van der Poel tot de internationale top behoren. Er zijn veel Nederlanders en Belgen die aan veldrijden doen. Veldrijden wordt ook beoefend door wegwielrenners en mountainbikers, als seizoensoverbrugging, training of voorbereiding op het wielerseizoen.