Starten met BMX

Laatste update: January 30th, 2024

Wat leuk dat je wilt gaan BMXen! Deze stoere sport kun je op elk niveau beoefenen: je kunt het alleen voor de lol doen, maar je kunt ook wedstrijden rijden, net als bijvoorbeeld Niek Kimmann en Laura Smulders.

Om goed te leren BMXen en leeftijdsgenoten te leren kennen die het ook doen, kan je lid worden van een vereniging. Ook bij jou in de buurt is een vereniging te vinden! Deze vind je hier.

Wil je eerst meer informatie over wat je nodig hebt om te gaan BMXen? Kijk dan rustig verder. 

Fiets

De BMX-fiets is speciaal ontworpen om zo snel mogelijk over allemaal bultjes heen te springen en optimaal gebruik te maken van je snelheid. Hierbij verschilt een BMX racefiets dus ook van een stuntfiets. De BMX race fiets is vaak lichter dan een BMX stuntfiets, ook verschillen de onderdelen zoals de plaatsing van remmen en het materiaal.

Als je een BMX gaat kopen, let dan op de volgende zaken:

  • De maat
    Zorg ervoor dat je een BMX koopt met de juiste framemaat. Welke maten je nodig hebt kun je lezen in onderstaande tabel, dit zijn richtlijnen. 

        Extra tip: Maak, voordat je de BMX koopt, een testrit om te kijken of de framemaat goed is en bij jou past.

Lichaamslengte Frame Crank (trapas)

< 110 cm

micro

130 - 140 mm

110 - 125 cm

mini

140 - 150 mm

120 - 140 cm

junior

145 - 155 mm

135 - 150 cm

expert

155 - 165 mm

145 - 155 cm expert XL 160 - 165 mm

150 - 165 cm

pro

165 - 170 mm

160 - 175 cm

pro XL-XXL

170 - 180 mm

> 175 cm pro XXL of groter 175 - 180 mm

Uitrusting

Kleding

Voordat je op pad gaat mag je je kleding niet vergeten. Een heel belangrijk onderdeel van je kleding is de bescherming die je onder je kleding draagt. Als je begint heb je al deze kleding nog niet nodig, al kan je deze misschien al wel lenen. Zorg er vooral voor dat je kleding aan hebt die lekker zit, je niet hindert bij het fietsen en die vies mag worden.

Voor de extra veiligheid kan je ook een bodyprotector dragen. Dat is een soort vest dat je wervelkolom en organen beschermt bij een val. Een bodyprotector sluit goed aan op je lichaam, dus je voelt hem niet zitten.

Schoenen

Er bestaan aparte wielrenschoenen, met een harde zool en een plaatje dat je vastklikt in een apart pedaal dat erbij hoort. Het clicksysteem. Hierdoor blijf je vastzitten in je pedaal en gaat alle kracht efficiënt naar je pedalen. Hierbij bestaat er ook nog verschil tussen wegpedalen en offroadpedalen, waarbij je bij offroadpedalen makkelijker in- en uit kunt klikken en het ook aan twee kanten van het pedaal kan. 

Bij BMX racing mag een rijder pas vanaf het jaar dat hij/zij 13 jaar wordt rijden met het clicksysteem. De jeugd rijd met normale sportschoenen op de zogenoemde flatpedals. Dit zijn trappers met extra grip zodat je niet zomaar van je trapper glijdt tijdens het racen. 

Helm

Bij het BMX’en draag je ter bescherming een full-facehelm. Deze helm beschermt niet alleen je schedel, maar ook de rest van je gezicht. Een helm hoeft niet duur te zijn, maar let er wel op dat deze goed past en niet te klein, maar ook zeker niet te groot is. De helm moet strak om het hoofd zitten, maar geen pijn doen.

Trainen

Daar sta je dan; met je BMX-fiets, helm, kleding en schoenen. Je bent er helemaal klaar voor! Maar waar moet je eigenlijk beginnen?

Technische vaardigheden

Bij BMX zijn je vaardigheden belangrijker dan je snelheid en kracht. Uiteraard spelen deze laatste twee ook een belangrijke rol, maar zonder de juiste techniek kom je er niet. Doordat het parcours vol zit met bulten, sprongen en (kom)bochten dien je deze eerst onder de knie te krijgen. Daarnaast heb je een dosis zelfvertrouwen nodig. Niet alleen voor de bulten en bochten, maar vooral zodra je door de lucht 'vliegt'. Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen, maar neem hier zeker de tijd voor. Ook ervaren renners trainen hier nog steeds op.

Te veel willen

Eén van de meest gemaakte fouten van beginners is dat ze te veel willen. Te veel rondes en te snel achter elkaar. Als je bent begonnen, en het gaat goed, dan wil je uiteraard verder. Je wil meer. Maar de kans op blessures en overbelasting wordt daardoor groter. Bouw het rustig op en houd er rekening mee dat je tussen het fietsen door ook moet herstellen.

Tips & Tricks

Hieronder staan kort de belangrijkste dingen beschreven om het BMXen leuk te houden:

Materiaal

Onderhoud je materiaal goed en zorg ervoor dat je tijdens je wedstrijd/training altijd wat reservemateriaal mee hebt, zodat je je fiets indien nodig weer kunt oplappen. Denk hierbij aan een binnenband, pompje, bandenlichters en kistje met gereedschappen. Door je materiaal goed te onderhouden gaat het langer mee.

Kleding

Door op de juiste manier gekleed te gaan, bespaar je jezelf veel ellende. Dit houdt in dat je niet te warm, maar ook zeker niet te koud bent aangekleed. Dit kan je voorkomen door het dragen van laagjes en goed aansluitende kleding. Let daarom goed op wat voor weer het wordt en stem daar je kleding op af. Denk goed vooruit over wat je kunt verwachten.

Trainen

Luister goed naar je lichaam als je gaat trainen! Heb je een dag geen zin om te trainen, durf dan ook rust te nemen. Fietsen doe je voor je plezier en als je geen zin hebt, gaat goed trainen ook niet lukken.

Drinken

Genoeg drinken is essentieel, zelfs in de winter of als je (voor je gevoel) geen dorst hebt. Door het zweten verlies je vocht en dat moet aangevuld worden. Blijf je langer dan een half uur bezig? Neem dan iets te drinken mee. Neem dan iets te drinken en eten mee, denk hierbij aan een dorstlesser en/of een reep.

Vragen

Heb je nog vragen neem dan contact op via ons contactformulier.