Introductie BMX

Laatste update: January 30th, 2024

Houd je van snelheid, actie en ben je niet bang om door de lucht te zweven? Dan is BMX helemaal jouw ding! Het is dé sport waarin snelle benen, behendigheid en een flinke dosis lef samenkomen.

Historie: Hoe is BMX ontstaan?

BMX is een relatief jonge discipline binnen de wielersport. De sport ontstond toen Amerikaanse fietscrossers met hun kleine fietsen motorcrossbanen opzochten en sprongen maakten. BMX betekent dan ook Bicycle Moto Cross (de ‘X’ staat voor Cross). Toen de sport in de jaren '80 vanuit Amerika naar ons land overwaaide, ontketende dat een ware rage. In Nederland noemen we BMX ook wel fietscross. Sinds de Olympische Spelen van Peking 2008 is BMX een Olympische sport.

Onderdelen

Er zijn drie onderdelen binnen BMX. Hieronder lees je er (in het kort) meer over.

  • Racing

    BMX-wedstrijden rijd je op een baan vol hindernissen. Vergelijkbaar met een motorcrossbaan, alleen een stuk kleiner en korter. Een BMX-baan is meestal tussen de 300 en 500 meter lang. Om direct vanuit de start snelheid te maken, begin je op een startheuvel. Daarna volgen hindernissen als (dubbele) heuveltjes, kombochten en wasborden. Springend, sturend en zwevend bereik je uiteindelijk de finish. En dan heb je nog maar één ronde gehad.

    Een BMX-wedstrijd bestaat altijd uit meerdere rondes (manches). In de meeste gevallen worden er 3 manches gereden waarna de beste x aantal deelnemers zich plaatsen voor de finale-rondes. Op basis van het aantal deelnemers wordt bepaald hoeveel finalerondes er zijn in die klasse/categorie. Per manche staan er maximaal acht rijders naast elkaar aan het starthek. De eerste vier rijders gaan door naar de volgende manche.

    Voor dit onderdeel is het verplicht om een stuurbord aan te vragen, welke je het gehele jaar op je fiets dient te monteren. Het stuurbordnummer vraag je aan tijdens de licentieaanvraag, na ontvangst van het nummer dien je zelf het stuurbord en zijbord aan te schaffen. Zie ook Reglementen & Jaarlijkse besluiten‍.
  • Freestyle

    Bij Freestyle gaat het om het uitvoeren van figuren en sprongen. Deze kunnen op vlakke stukken, op obstakels of op een helling worden uitgevoerd. Rijders worden vervolgens beoordeeld d.m.v. cijfers voor de moeilijkheid, originaliteit en stijl. De fiets van Freestyle BMX-ers wijkt af van de fietscross-fietsen. Fietsen voor de fietscross zijn gemaakt om snelheid te genereren en de Freestyle fietsen om wendbaar en flexibel te zijn. Ook is in veel geval het wiel voorzien van een voetsteun. Het gewicht van BMX racing-fietsen zijn zo licht mogelijk terwijl bij Freestyle vooral stevigheid wordt gezocht zodat het onder hoge krachten heel blijft.

    We kennen verschillende onderdelen binnen het BMX Freestyle. Meest bekende is het olympische onderdeel; Park, waarbij er in een skatepark met verhoogde ramps wordt gereden. Score hangt hierbij onder andere af van de flow en stijl van de tricks. (BMX Freestyle Park maakte tijdens de olympische spelen in 2021 voor het eerst deel uit van de Olympische Spelen. Er waren hierbij geen Nederlandse deelnemers. Het eerste NK Park was in 2018).

    De UCI erkent naast Park ook het onderdeel Flatland, waarbij op een vlakke ondergrond tricks worden uitgevoerd. Het eerste KNWU NK BMX Freestyle Flatland vond in 2021 plaats in Rotterdam. In 2020 vond het eerst Nederlandse kampioenschap BMX Freestyle Street plaats. In een skatepark worden deelnemers beoordeeld. Grote verschil met Park zijn het type obstakels en de hoogte van de ramps.

    Verder erkent de KNWU nog het onderdeel BMX Freestyle Halfpipe (Vert) en MTB Freestyle.
  • Pumptrack

    Het gaat bij BMX pumptrack om 100% fietsbeheersing. Door het verplaatsen van je lichaamsgewicht en een perfecte timing wordt er snelheid gegenereerd. Er mag dan ook niet getrapt worden. Een pumptrack parcours is een kruising tussen een fietscrossbaan en een skatepark. Het is een achtbaan voor alles op wielen. Bulten en bochten volgen elkaar ritmisch op.

Cruiser vs Challenge

Wat is bij BMX Racing eigenlijk het verschil tussen de cruiser en challenge klasse? Bij de cruiser klasse rijd je met 24 inch wielen en bij de challenge klasse met 20 inch wielen. Je kunt met een 24inch wiel alleen starten in de cruiser klasse en met een 20 inch wiel alleen bij de challenge. Beide groepen hebben dan ook hun eigen wedstrijdsoort. Elites, Junioren en Beloften rijden altijd op een fiets met 20 inch wielen.

Lees in Titel 06 in de reglementen BMX daar meer over. Ga dan naar Reglementen & jaarlijkse besluiten‍  

Olympische status

In juli 2003 heeft het Internationaal Olympisch Comité bekend gemaakt dat BMX de Olympische status heeft gekregen.Tijdens de Olympische Spelen 2012 in Londen heeft Nederland een 3e plaats bij de vrouwen en een 4e en 5e plaats bij de heren weten te bemachtigen. En bij de Olympische Spelen in 2016 wisten we een 2e en 7e plaats te behalen bij de mannen en een 7de plaats bij de vrouwen. We doen dus bovenaan mee in de wereldtop! Vanaf 2021 (Tokyo) is ook BMX Freestyle een Olympisch onderdeel.