Trainingscentra

Laatste update: August 31st, 2023

Heb je talent en ben je bereid alles voor de wielersport te doen? Dan ben je bij onze trainingscentra aan het juiste adres! Verspreid over het land hebben we regionale selecties (RTC’s). De beste renners stromen vervolgens door naar onze landelijke trainingslocaties, de NTC’s.

Wat is een Regionaal Trainings Centrum (RTC)?

Talenten herkennen en opleiden. Daar is het bij onze Regionale Trainings Centra (RTC’s) allemaal om te doen. Je traint op een vaste locatie, samen met andere wielertalenten uit je regio. Daarnaast blijf je gewoon lid van je eigen club, want in dat shirt fiets je wedstrijden. Ook mag je nog gewoon clubtrainingen volgen zolang je trainingsschema dat toelaat. De talentcoach van het RTC houdt veel contact met de trainer van je club.

Bij het RTC leren we je alles over een leven als topsporter. Want prof worden is immers je grote doel. Trainingsvormen, voeding, prestatiegedrag, levensstijl, anti-doping… Alles komt aan bod. Bijvoorbeeld tijdens trainingsweekenden en voorlichtingsavonden.

Hoe kom ik bij een RTC?

De meeste RTC’s bieden plek aan nieuwelingen en junioren. Alleen in het BMX’en is dat anders. Daar werken we met jeugdrenners en nieuwelingen (12-17 jaar).

Om bij de selectie van een RTC te komen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De talentcoach van het RTC kijkt bijvoorbeeld naar je prestaties in wedstrijden. Ook onderwerpt hij je aan een vermogenstest op de Wattbike. Daarnaast neemt de talentcoach contact op met je trainer van je eigen club. Die kent je immers door en door. Als de coach al deze informatie heeft geanalyseerd, hoor je of je een plekje hebt verdiend.

Benieuwd waar een RTC in Nederland zit? Klik dan hier: Regionale Trainings Centra‍.

Wat is een Nationaal Trainings Centrum (NTC)?

Ben je als RTC-renner klaar voor de volgende stap? Dan krijg je een plaats in de selectie van een Nationaal Trainings Centrum (NTC). Hier werk je verder aan je ontwikkeling als renner. Dat doe je volgens een beproeft concept en onder leiding van ervaren talentcoaches. Je bent dus weer een stap dichter bij een leven als prof!

Benieuwd waar een NTC in Nederland zit? Klik dan hier: Nationale Trainings Centra‍.

Vragen

Voor meer informatie kun je contact opnemen via topsport@knwu.nl