Introductie Mountainbiken

Laatste update: September 4th, 2023

Bergen? Die heb je niet nodig om je uit te leven op een mountainbike. In Nederland vind je namelijk tal van uitdagende routes die het uiterste van je fietsbeheersing vergen. Dus laat die brede banden maar rollen!

Allereerst een stukje historie. Net als BMX stamt het mountainbiken uit Amerika. In de jaren '70 kreeg de sport voet aan grond in Europa en sindsdien nam de populariteit snel toe. In 1996 kreeg mountainbiken zelfs een Olympische status. Wie er kampioen werd? Juist: onze eigen Bart Brentjens!

Onderdelen

Van extreme marathons tot snelle afvalraces, mountainbiken biedt het allemaal. Maar wat kun je verwachten?

 • Cross country

  Bekend met veldrijden? Dan zal een cross country-wedstrijd je niet onbekend voorkomen. Net als in het veld fiets je over een afgesloten parcours van een paar kilometer. Een uitdagend traject vol smalle paden, beklimmingen, rock gardens en technische afdalingen. Een cross country-wedstrijd duurt langer dan een veldrit en kunstmatige hindernissen als balkjes en trappen ontbreken.
 • Marathon

  In een mountainbike marathon komt het aan op je uithoudingsvermogen. Je wedstrijd duurt namelijk tussen de 80 en 100 kilometer. Starten doe je als peloton, maar onderweg is het ieder voor zich. Is een marathon je te kort? Schrijf je dan in voor een ultramarathon. Goed voor een afstand van 200 kilometer, of méér!
 • Downhill

  In deze spectaculaire discipline draait het om tijd. Je doel is immers om zo snel mogelijk van boven naar beneden te komen. Onderweg kom je verschillende hindernissen tegen die je fietstechniek flink op de proef stellen.
 • Fourcross

  Ook bij een fourcross probeer je zo snel mogelijk een hindernisbaan af te fietsen. Dat doe je niet alleen, maar tegelijk met drie concurrenten. De eerste die over de finish komt, heeft gewonnen.
 • Streetrace

  Vergeet de bossen en de bergen; streetracen doe je gewoon op de verharde weg. Zie het maar als een combinatie van een wielercriterium en een MTB-wedstrijd. Je fietst tegen de klok en moet onderweg verschillende hindernissen nemen. Spektakel gegarandeerd!
 • Eliminator

  Nóg zo’n snelle discipline is de eliminator. In deze afvalrace neem je het op tegen drie concurrenten. Na elke heat gaan de twee beste renners door naar de volgende ronde.
 • Bike Trial

  Bij Bike trial draait het maar om één ding: behendigheid. Als trial-rijder overwin je obstakels met je fiets, zonder een voet aan de grond te zetten. Een jurylid kijkt toe of je ergens een foutje maakt. Dat kost je namelijk strafpunten, en daar wil je er natuurlijk zo min mogelijk van hebben.
  Wil je meer weten over Biketrial? Lees dan verder bij Bike Trial.

Terrein

Het mountainbiken wordt verreden op geaccidenteerd terrein wat een beetje te vergelijken is met veldrijden, hoewel er bij mountainbiken meer klimmetjes en afdaling ingebouwd zijn. De weersomstandigheden zijn bij het mountainbiken vaak beter omdat het een zomersport is. Mountainbiken is een duursport waarbij uithoudingsvermogen, techniek en inzicht de boventoon voert.

Materiaal

Een mountainbike is anders gebouwd dan bijvoorbeeld een racefiets. Ze zijn aangepast aan het terrein en de ondergrond en hebben daarom bredere banden met meer profiel. Voor- en achtervering, schijfremmen en gripshifts zijn de kenmerken van een professionele mountainbike. Er zijn veel soorten mountainbikes te koop, niet alle soorten zijn geschikt voor zware trainingen en wedstrijden. Net als bij andere disciplines rijdt men met een helm, bij het downhill en fourcross gebruikt men een integraalhelm, omdat deze onderdelen meer risico met zich meebrengen.