Wat leuk dat je wilt gaan mountainbiken! Deze mooie sport kun je op elk niveau beoefenen: je kunt het alleen voor de lol doen, maar je kunt ook wedstrijden gaan rijden, net als bijvoorbeeld Michiel van der Heijden en Anne Terpstra.
Om goed te leren mountainbiken en leeftijdsgenoten te leren kennen die ook mountainbiken, kan je lid worden van een vereniging. Ook bij jou in de buurt is een vereniging te vinden! Deze vind je hier.
Wil je eerst meer informatie over wat je nodig hebt om te gaan mountainbiken? Kijk dan rustig verder. Hieronder staan verschillende onderwerpen waarover je meer kunt lezen.
Mountainbike
Een mountainbike is anders gebouwd dan bijvoorbeeld een racefiets. Ze zijn aangepast aan het terrein en de ondergrond. Daarom hebben ze bredere banden met meer profiel. Voor- en achtervering, schijfremmen en gripshifts zijn de kenmerken van een professionele mountainbike. Vaak kun je met een ‘gewone’ mountainbike veel van de verschillende sporten uitproberen en zijn de aangepaste mountainbikes pas nodig en nuttig als je jezelf gaat specialiseren.
Je kunt zelf meteen een mountainbike kopen, maar deze zijn vaak duur. Daarom hebben de meeste verenigingen leenfietsen, die je tijdens de eerste trainingen kunt lenen om te kijken of het iets voor je is. Dit kun je vragen aan de contactpersoon binnen je vereniging.
Als je een mountainbike gaat kopen, let dan op de volgende zaken:
-
De maat
Zorg ervoor dat je een mountainbike koopt met de juiste framemaat. Welke maat je nodig hebt kun je (ongeveer) berekenen door eerst je binnenbeenlengte op te meten (van je voeten tot aan je kruis) en die lengte in centimeters te vermenigvuldigen met 0,226. Het antwoord hiervan rond je naar beneden af en dat is je indicatie voor je framemaat. Bijvoorbeeld: Je hebt een binnenbeenlengte van 77 centimeter. Dat betekent dat je een mountainbike met een framemaat van 77 x 0,226 = 17,0 = 17 inch nodig hebt.
-
Het onderhoud
Bij een nieuwe mountainbike zijn alle onderdelen natuurlijk nieuw, maar als je besluit een tweedehands mountainbike te kopen, dan zijn de onderdelen vaak wat ouder. Let hier goed op. Als je namelijk al snel de draaiende onderdelen (zoals de ketting en cassette) moet vervangen, dan kan dat nog veel extra geld gaan kosten. Een mountainbike heeft het door al het modder en zand vaak zwaar te verduren. Onderhoud de mountainbike daarom extra goed en kies voor materialen die tegen een stootje kunnen.
-
De afwerking van de mountainbike
Mountainbikes zijn er in veel verschillende types en soorten. Hier horen natuurlijk ook verschillende prijzen bij, die vaak afhangen van welk materiaal de mountainbike is gemaakt (aluminium of carbon) en welke kwaliteit de ‘groep’ (waarmee je schakelt en remt) heeft. De ideale mountainbike is daardoor voor iedereen anders. Vraag daarom aan mensen in je omgeving, bijvoorbeeld van je fietsvereniging, of ze je advies willen geven over de aanschaf van een mountainbike.
Uitrusting
Kleding
Voordat je op pad gaat mag je je kleding niet vergeten. Kleding kun je in het begin vaak lenen via je vereniging. Daarnaast bieden (bijna) alle verenigingen hun eigen kleiding goedkoop aan. De belangrijkste onderdelen van fietskleding zijn:
-
Een fietsbroekje
Door het zeem wat in een broekje zit, krijg je minder snel last van zadelpijn. Daarnaast sluit een fietsbroek goed aan en voert de stof je zweet goed af, wat vervelende schuurplekken voorkomt. Onder je fietskleding hoef je dus ook geen ondergoed aan; dat geeft alleen maar extra irritatie.
-
Een ondershirt/zweetshirt
Door een ondershirt te dragen wordt het zweet van je lichaam afgevoerd, waardoor je niet koud wordt van je eigen zweet. Dit shirt houdt je in de zomer koel en in de winter warm.
-
Een fietsshirt of jasje
Een fietsshirt sluit netjes op je lichaam aan, waardoor je shirtje niet wappert in de wind.
-
Handschoenen
Door het dragen van (korte) handschoenen voorkom je dat je je grip verliest. Ook vangen de handschoenen veel van de trillingen op en worden je handen beschermd tegen uitstekende takken en dergelijke.
Schoenen
Er bestaan aparte wielrenschoenen, met een harde zool en een plaatje dat je vastklikt in een apart pedaal dat erbij hoort. Hierdoor blijf je vastzitten in je pedaal en gaat alle kracht efficiënt naar je pedalen. Hierbij bestaat er ook nog verschil tussen wegpedalen en offroadpedalen, waarbij je bij offroadpedalen makkelijker in- en uit kunt klikken en het ook aan twee kanten van het pedaal kan. Als je net begint kun je ook met stevige sportschoenen fietsen. Je zit dan niet helemaal vast aan het pedaal, maar je kan door middel van een pedaal met bandjes eraan (toeclips) al wel een beetje voelen hoe het is. Let op: tot je 13e mag je in verband met veiligheid nog geen klikpedalen gebruiken.
Helm
Een van de belangrijkste dingen van je wieleroutfit is je helm. Als je net begint, kun je vaak een helm lenen bij je vereniging. Ook dit kun je navragen bij je contactpersoon van je vereniging.
Als je een helm koopt, dan is het verstandig een nieuwe helm te kopen. Dan weet je namelijk zeker dat de helm nog niet is beschadigd en hij je hoofd goed beschermt. Een helm hoeft niet duur te zijn, maar let er wel op dat deze goed past en niet te groot of te klein is.
Voor de mountainbike bestaan er helmen met een extra klepje. Deze houdt de zon tegen, zodat je de ondergrond goed kunt blijven zien. Let op: Voor sommige sporten heb je in verband met de veiligheid een full-facehelm nodig.
Eerst de basis
Daar sta je dan; met je mountainbike, helm, kleding en schoenen. Je hebt een pompje en binnenbandje in je achterzak en een banaan en gevulde bidon mee voor onderweg. Je bent er dus helemaal klaar voor! Maar waar moet je eigenlijk beginnen?
Duurconditie
Als je voor het eerst gaat fietsen, probeer dan vooral je duurconditie op te bouwen. Dat doe je door op een rustig tempo een langere afstand te fietsen. Het gaat dus niet om de snelheid waarmee je fietst, maar om de kilometers die je maakt. Het tempo waarop je dan rijdt is een ‘babbeltempo’; je ademhaling moet nog zo rustig zijn dat je makkelijk kunt blijven praten. Je zult merken dat na een aantal van dit soort trainingen, je minder moeite hebt met het fietsen van langere afstanden. Het effect treedt namelijk al op bij lage intensiteit.
Technische vaardigheden
Daarnaast is het verstandig om te beginnen met het aanleren van de technische vaardigheden. Denk hierbij aan sturen, trappen en bochten rijden. Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen, maar neem hier zeker de tijd voor. Ook ervaren renners trainen hier nog steeds op.
Te veel willen
Eén van de meest gemaakte fouten van beginners is dat ze te veel willen. Te veel kilometers en te snel achter elkaar. Als je bent begonnen, en het gaat goed, dan wil je uiteraard verder. Je wil meer. Maar de kans op blessures en overbelasting wordt daardoor groter. Bouw het rustig op en houd er rekening mee dat je tussen het fietsen door ook moet herstellen.
Ga trainen met Fondo
Wil je doelen gaan stellen, zoals het rijden van een lange tocht, het beklimmen van die ene berg op je bucketlist, of het verbeteren van je prestaties (en die van je fietsmaatjes)? Dan is het tijd om te gaan fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU. In Fondo vind je verschillende trainingsprogramma's voor alle niveaus. Zo kun je makkelijk en snel conditie opbouwen om langere afstanden te gaan fietsen.
Met Fondo:
- train je gericht voor uiteenlopende doelen;
- bepaal je zelf hoe vaak en wanneer je traint;
- train je doelgericht en effectief op basis van trainingszones, ook als je geen hartslag- of vermogensmeter hebt;
- stel je je vragen direct aan de talentcoach van de KNWU;
- verdiep je jezelf met kennis uit de topsport, in tekst en beeld.
Klik hier om te gaan naar Fondo.
Tips & Tricks
Hieronder staan kort de belangrijkste dingen beschreven om het mountainbiken leuk te houden:
Materiaal
Onderhoud je materiaal goed en zorg ervoor dat je tijdens je wedstrijd/training altijd wat reservemateriaal mee hebt, zodat je je fiets (indien nodig) weer kunt oplappen. Denk hierbij aan een binnenbandje, pompje, bandenlichters en tooltje met gereedschappen. Door je materiaal goed te onderhouden gaat het langer mee.
Kleding
Door op de juiste manier gekleed te gaan, bespaar je jezelf veel ellende. Dit houdt in dat je niet te warm maar, ook zeker niet te koud bent aangekleed. Dit kan je voorkomen door het dragen van laagjes en goed aansluitende kleding. Let daarom goed op wat voor weer het wordt en stem daar je kleding op af.
Trainen
Luister goed naar je lichaam als je gaat trainen! Heb je een dag geen zin om te trainen, durf dan ook rust te nemen. Fietsen doe je voor je plezier en als je geen zin hebt, gaat goed trainen ook niet lukken.
Veiligheid
Je eigen veiligheid staat voorop. Neem daarom paden en routes die bij jouw niveau passen. Zo verminder je de kans op ongelukken en kun je veel meer genieten. Je vaardigheden zijn immers belangrijker dan de snelheid.
Drinken
Genoeg drinken is essentieel, zelfs in de winter of als je (voor je gevoel) geen dorst hebt. Door het zweten verlies je vocht en dat moet aangevuld worden. Blijf je langer dan een half uur weg? Neem dan iets te drinken mee. Neem dan iets te drinken en eten mee, denk hierbij aan een dorstlesser en/of een reep.
Vragen
Heb je nog vragen neem dan contact op via ons contactformulier.