Handleiding Teamwedstrijd

Laatste update: October 4th, 2023

Om een wedstrijd in teamverband te organiseren zijn er verschillende instellingen op de wedstrijdpagina om rekening mee te houden en deze staan in dit artikel.

Wat te doen bij wedstrijd met teaminschrijving?

Aanmaken evenement

Start met het aanmaken van een evenement zoals staat uitgelegd bij Evenementenbeheer‍.

Volg de stappen zoals beschreven in de handleiding Evenementenbeheer bij 'Wedstrijd beheren en bewerken' om met behulp van een sjabloon een of meerdere wedstrijden toe te voegen aan het evenement.

Kies een sjabloon dat past bij de gewenste instellingen. En lees dan hieronder verder welke instellingen er specifiek zijn voor teamwedstrijden.

Instellingen specifiek voor teamwedstrijden

1. Teamwedstrijd op 'ja'

Om een wedstrijd open te kunnen stellen voor teams is het belangrijk dat er binnen de wedstrijd onder 'Beheer' en 'Algemene gegevens' achter 'Teamwedstrijd' staat 'ja'. Is dit niet het geval dan kun je dit wijzigen via 'Wijzig'.

2. Mogen teams zelf inschrijven?

Een organisator kan bij 'Kunnen teams zelf inschrijven' instellen of het team zichzelf kan inschrijven of dat alleen de organisator of jury dat kan.

 • Kunnen teams zelf inschrijven: nee
  Wil je als organisator dat de inschrijving van een team alleen via de organisatie of jury kan lopen, kies dan in het tabblad 'Teams' voor 'nee'. Het team kan wel zelf via 'Opstellingen' de opstelling verzorgen.  

 • Kunnen teams zelf inschrijven: ja
  In het geval van bijvoorbeeld een koppelkoers of bij wedstrijden met recreatieve teams of bedrijventeams kies je voor de optie om teams de inschrijving zelf te laten verzorgen. Dit loopt dan via MijnKNWU, waarbij de teams zelf hun teamnaam en opstelling kunnen bepalen.

3. Teamlimieten

Vul bij je aangemaakte wedstrijd onder 'Algemene gegevens' de gewenste aantallen in.
Begin daarbij met het maximale aantal teams.
Vervolgens het minimale en maximale aantal renners.
En het aantal op te geven reserve renners binnen een team.

4. Teams

Vervolgens kun je in 'Teams' de deelnemende teams beheren.

Afhankelijk van de instelling die je hebt gekozen kunnen niet alleen de organisator en jury teams toevoegen, maar kunnen teams ook zelf hun inschrijving verzorgen.  

Delete

Als een team zelf de inschrijving verzorgt, dient dat gedaan te worden door een teamlid die in MijnKNWU is aangesloten bij het betreffende team en een van de volgende licenties heeft: WT3, WT4, ploegleider of topcoach-5. Als dat niet het geval is dient deze persoon te zijn opgesteld als staflid van het in te schrijven team.

Teams toevoegen

 Als je als team wilt deelnemen aan wedstrijden dient dit team ingeschreven staan in MijnKNWU. Dat kan op de volgende manier  

 • Ga naar 'Teams
 • Klik op 'Acties' en kies voor 'Team toevoegen
 • Je hebt nu de volgende opties voor het inschrijven van een team:
  • Geen verbinding: als je een team wilt inschrijven dat niet is aangesloten bij de KNWU
  • Club: een bij de KNWU aangesloten club  
  • Teamlicentie: een bestaand team  
 • Voer nu de code van de ploeg (3 letters), de start/rugnummers, het aantal deelnemers per team, de nationaliteit en de chipgroep in.  
 • Klik op 'Opslaan' om de ingevoerde gegevens op te slaan  

Je team/ploeg is nu toegevoegd aan het overzicht. Via het potlood-icoontje achter de naam van de ploeg in het overzicht kun je de gegevens wijzigen.

Opstelling

Zodra de ploeg is toegevoegd aan de deelnemerslijst kun je de opstelling van de ploeg maken. Door op de naam van de ploeg te klikken kun je de namen van de renners, de reserves en de stafleden beheren.

Delete

Degene die dit namens het team doet moet in MijnKNWU aangesloten zijn bij het betreffende team en een van de volgende licenties hebben: WT3, WT4, ploegleider of topcoach-5. Is dit niet het geval dan moet deze persoon opgesteld zijn als staflid van het betreffende team.

Verzorgt iemand anders dan de ploegleiders namens het team de opstelling, voeg deze persoon dan met zijn of haar KNWU-ID of UCI-ID als staflid toe aan de opstelling.

1. Renners toevoegen

Je kunt renners toevoegen door de KNWU-ID of UCI-ID in te voeren, of ze handmatig uit de lijst te selecteren. Het systeem nummert dan door vanaf het eerste startnummer (rugnummer).  

Het aantal renners dat je kunt opstellen is afhankelijk van de ingestelde teamlimiet.  

2. Reserves toevoegen

De optie voor het opstellen van reserves en het maximale aantal reserves is van te voren in te stellen bij 'Teamlimieten'.

Als je gekozen hebt om reserves toe te staan, is de optie daarvoor zichtbaar onder de lijst met renners. Voeg de reserverenners toe door de KNWU-ID of UCI-ID in te voeren of ze handmatig uit de lijst te selecteren.

3. Stafleden toevoegen

Onder de tab 'Stafleden' kun je via 'Toevoegen' extra personen de rechten geven om de opstelling te maken. Deze personen kun je toevoegen door hun naam, KNWU-ID of UCI-ID in te voeren.

4. Opstelling wijzigen

Eventuele wijzigingen in de opstelling of gegevens van de opgestelde renners kunnen doorgevoerd worden via het potlood-icoontje achter de naam van de ploeg in het overzicht.

Delete

Let op! 

Indien toegestaan kunnen teams tot 72 uur voor de wedstrijd zelfstandig wijzigingen doorvoeren. Daarna dient contact opgenomen te worden met de organisator of jury.

Onder de knop “Exporteer” zijn verschillende opties om een print te maken van een van de lijsten:

 • Print deelnemerslijst: gehele lijst van deelnemers, inclusief reserves en staf
 • Print startlijst: verkorte definitieve lijst van deelnemers die daadwerkelijk gestart zijn
 • Print teams: uitdraai van alle teams met per pagina alle teaminformatie
 • Print ploegleider intekenlijst: formulier waarop de jury ploegleiders de contactgegevens in kan laten vullen, zodat er tijdens de wedstrijd contact opgenomen kan worden

Importeren en exporteren van de teams

Opties voor het importeren en exporteren van de teams vind je onder 'Acties'.

Importeren

Importeren kun je door gebruik te maken van onderstaande bestand. Dit is tevens de manier om wijzigingen door te voeren.

Meer over importeren lees je hier: Uitleg hoe je kunt importeren

Exporteren

De mogelijkheid bestaat om teams en opstelling(en) te exporteren. Bijvoorbeeld om dezelfde samenstelling van teams te gebruiken voor een andere wedstrijd. Je kunt dit bestand dan via 'Acties' bij een andere wedstrijd weer importeren.