Starten met Kunstwielrennen

Laatste update: September 4th, 2023

Kunstwielrijden - Starter

Wat leuk dat je wilt gaan kunstwielrijden! Deze behendige sport kun je op elk niveau beoefenen: je kunt het alleen voor de lol doen, maar je kunt ook mee doen aan wedstrijden.

Om goed te leren kunstwielrijden en leeftijdsgenoten te leren kennen die het ook doen, kan je lid worden van een vereniging. Ook bij jou in de buurt is een vereniging te vinden! Deze vind je hier.

Wil je eerst meer informatie over wat je nodig hebt om te gaan kunstwielrijden? Kijk dan rustig verder. Hieronder staan verschillende onderwerpen waarover je meer kunt lezen:

Fiets

Voor het kunstwielrijden wordt een hele bijzondere fiets gebruikt. Het is een racefiets, maar eentje zonder remmen, versnellingen of kabeltjes. Ook kan je met de fiets achteruitfietsen, kan je het stuur helemaal ronddraaien en kan je met meer dan één persoon op het zadel zitten of staan. Dit alles om zo makkelijk mogelijk kunstjes uit te voeren.

Uitrusting

De kleding die gebruikt wordt voor het kunstwielrijden is vergelijkbaar met kleding voor gymnastiek. De kleding sluit goed aan en is van stretchstof, zodat je makkelijk kunt bewegen.

Trainen

Daar sta je dan; met je speciale fiets en kleding van strechstof. Je hebt er zin in en je bent er dus helemaal klaar voor! Maar waar moet je eigenlijk beginnen?

Balans

Voordat je kunstjes kan gaan doen moet je balans en coördinatie perfect zijn. Van met losse handen rijden tot stil staan en van achteruitrijden tot op je fiets staan. Alles komt neer op balans. Om je balans, naast de coördinatie, te versterken zijn krachtoefeningen een uitkomst. Door een sterke romp heb je meer controle over je benen, en daarmee je fiets.

Tips & Tricks

Hieronder staan kort de belangrijkste dingen beschreven om het kunstwielrijden leuk te houden:

Materiaal

Onderhoud je materiaal goed. Door je materiaal goed te onderhouden gaat het langer mee.

Kleding

Door op de juiste manier gekleed te gaan, bespaar je jezelf veel ellende. Dit houdt in dat je kleding draagt wat makkelijk met jou mee kan bewegen.

Trainen

Luister goed naar je lichaam als je gaat trainen! Heb je een dag geen zin om te trainen, durf dan ook rust te nemen. Fietsen doe je voor je plezier en als je geen zin hebt, gaat goed trainen ook niet lukken.

Vragen

Heb je nog vragen neem dan contact op via ons contactformulier.