Informatie dopingcontroles

Laatste update: September 4th, 2023

Vanuit het actieplan 'Koersen op een schone sport (KOESS)' is structureel budget vrij gemaakt voor de uitvoering van 100 extra controles per jaar. Deze controles worden verspreid over alle sporten ingezet.

Tijdens alle wedstrijden en evenementen, welke onder auspiciën van de KNWU worden verreden, is het mogelijk dat er dopingcontroles plaats vinden. In de praktijk vond dit eerder vooral plaats bij in de hogere categorieën en op nationale wedstrijden. De extra controles worden met name ingezet bij wedstrijden op lager niveau en in de categorie junioren mannen en vrouwen. In de praktijk betekent dit dat een grotere groep licentiehouders al op jongere leeftijd geselecteerd kan worden voor een dopingcontrole.

Informatie over dopingcontroles

Hieronder kun je per doelgroep de informatie downloaden welke voor jou relevant is op het gebied van dopingcontroles. Lees deze informatie goed door en zorg dat je altijd na afloop van de wedstrijd controleert of er een dopingcontrole plaatsvindt. Eén van de gecontroleerde renners heeft haar ervaringen over deze controle uitgeschreven. Ook dit verhaal vind je hieronder.

Video's over dopingcontroles

Meer weten over hoe een dopingcontrole in de praktijk precies in zijn werk gaat? Bekijk dan onder de downloads de video's over de dopingcontroleprocedure.