Transponder

Laatste update: January 30th, 2024

Bij veel wedstrijden die via de KNWU worden georganiseerd is het verplicht om met een chip (ook wel transponder genoemd) aan de start te verschijnen.

Met deze transponders wordt de tijdmeting gedaan en automatisch de uitslag opgemaakt.

Delete

Let op!

De actuele regels per discipline kun je terugvinden in de Jaarlijkse Besluiten en de reglementen. Kijk dan bij Reglementen & Jaarlijkse besluiten‍ en per discipline. 

Voor wegwielrennen, baanwielrennen (en para-cycling), veldrijden en mountainbike zie ook 'Wijziging Transponderbeleid 2022' ter aanvulling op de Jaarlijkse Besluiten 2022. En zie de aanvulling naast de Jaarlijkse Besluiten 2023.

Bij wedstrijden die op clubniveau worden verreden is het aan de club zelf of er met chips gereden wordt. Laat je hier dus wel goed over informeren.

Keuze transponder (chip) en plaatsing

Hieronder zie je in een klein overzicht wanneer je wel of geen chip nodig hebt, waar je deze kunt aanschaffen en waar je deze moet plaatsen.

Regels omtrent de plaatsing van een goed werkende chip/transponder lees je in de Jaarlijkse Besluiten onder 'Algemeen'.

BMX Race

Delete

Let op! KNWU stopt met gebruik transponders bij BMX Race.

De KNWU vindt het belangrijk dat de sport toegankelijk blijft voor iedereen. Om de kosten binnen de BMX Race discipline zo laag mogelijk te houden voor rijders en organisatoren heeft de KNWU besloten om te stoppen met transpondertiming en alleen door te gaan met fotofinish registratie. Op deze manier voorkomen we dat rijders afhaken vanwege de kosten van een transponder.

Lees verder in het nieuwsartikel van 7 december 2022: KNWU stopt met gebruik transponders bij BMX Race.

Strandrace

Bij strandraces worden de transponders door middel van bibtags door de organisator verstrekt. Lees de Jaarlijkse Besluiten ‍voor de laatste stand van zaken.

Weg

 • Wanneer: Bij nationale en internationale wedstrijden
 • Waar: Op de voorvork, zo dicht mogelijk bij de naaf
 • Welke transponder: MYLAPS ProChip Flex

Veld

 • Wanneer: Bij nationale en internationale wedstrijden
 • Waar: Op de voorvork, zo dicht mogelijk bij de naaf (maar beter is met het bijgeleverde enkelbandje in verband met een eventuele fietswissel)
 • Welke transponder: MYLAPS ProChip Flex

Baan

 • Wanneer: Bij nationale en internationale wedstrijden
 • Waar: Op de voorvork, zo dicht mogelijk bij de naaf
 • Welke transponder: MYLAPS ProChip Flex

MTB

 • Wanneer: Bij nationale en internationale wedstrijden
 • Waar: Op de voorvork, zo dicht mogelijk bij de naaf
 • Welke transponder: MYLAPS ProChip Flex

Para-cycling

 • Wanneer: Bij nationale wedstrijden (bij internationale wedstrijden verzorgt de organisatie de transponders).
 • Waar: Op de voorvork, zo dicht mogelijk bij de naaf
 • Welke transponder: MYLAPS ProChip Flex 

Registratie transponder (chip)

Om deel te nemen aan wedstrijden is het belangrijk dat je er zelf voor zorgt dat de juiste chip (ook wel transponder genoemd) gekoppeld is in jouw MijnKNWU account. De registratie doe je zelf in je MijnKNWU account. Een handleiding kun je hier vinden: Toevoegen chip (transponder) in MijnKNWU

Wil je starten met de chip van een ander dan laat je de chip eerst verwijderen door die persoon. Vervolgen kan jij deze registreren in je MijnKNWU account

Huur je een chip van de organisator dan is deze vooraf geregistreerd door de organisator in MijnKNWU bij de organisator. Vervolgens kan deze aan jou worden toegewezen via de deelnemerslijst.

Werking van de MYLAPS transponder  

MYLAPS transponders zijn er voor consumenten in grofweg twee varianten.

1. De (oude) ronde variant

Deze transponders worden door MYLAPS al ruim 5-6 jaar niet meer verkocht en ondersteund, de batterij is niet oplaadbaar en gezien de leeftijd van de transponders in bijna alle gevallen (bijna) leeg. Met een lege batterij wordt er geen signaal uitgezonden en kan de chip niet herkend worden.

In dat geval dien je via de website van MYLAPS een nieuwe transponder aan te schaffen (leasen). Ga dan naar MYLAPS ProChip Flex. Vergeet dan niet deze ook te activeren bij MYLAPS en te registeren in MijnKNWU.

2. De (nieuwe) ovale variant

Een afbeelding van deze chip kun je hier vinden. Deze variant heeft een USB aansluiting waarmee je, met behulp van de MYLAPS Pro Chip Flex software, kunt uitlezen wat de status is van de batterij én het abonnement. 

Er is van MYLAPS een korte handleiding voor het activeren van je ProChip FLEX waar ook staat  hoe de LED-indicatie werkt voor controle abonnements- en batterijstatus: ProChip FLEX Manual Insert NL. De handleiding komt tevens in beeld bij 'Chips' in MijnKNWU wanneer je je nummer van je chip/transponder invult.

 • Deze transponder lease je voor 1, 2 of 4 jaar. Als het lease-abonnement is verlopen werkt de transponder niet meer. Verleng dan je abonnement en activeer deze via de website van MYLAPS, klik dan hier.

 • Als de batterij van de transponder leeg is moet deze worden vervangen. Zolang het lease-abonnement loopt kan deze (in de meeste gevallen) kosteloos worden omgewisseld. Neem dan contact op met MYLAPS en zij helpen je verder.

  Gebruik het contactformulier op hun website. Klik dan hier of volg zelf onderstaande stappen:
  • Ga naar www.mylaps.nl
  • Klik op ‘HELP’ boven in de menubalk
  • Klik daarna op ‘More’ rechtsboven in de menubalk
  • Klik op ‘Contact support’
  • Kies ‘Contact us by email’
  • Klik op Athlete/Racer en vul het formulier in met je gegevens en wat er met je chip aan de hand is.
  • Vanuit MYLAPS zal gereageerd worden wat verder te doen.

Of neem telefonisch contact met hen op via dit telefoonnummer: 023 760 0100.

Vergeet na ontvangst van de nieuwe transponder niet om deze zo nodig ook te activeren bij MYLAPS en te registeren in MijnKNWU.
Indien nodig kan tussentijds gebruik gemaakt worden van de mogelijkheid om een chip te huren bij de organisator.

Let op!

De batterij van deze transponder is NIET oplaadbaar via de USB-poort en kan zelfs bij langdurig aansluiten op een USB-poort of oplader sneller leeglopen. Gebruik de USB-aansluiting op de transponder dus alleen voor het uitlezen van de transponderstatus.