Aansprakelijkheid van clubs en organisatoren

Lees hier meer over wanneer je aansprakelijk bent als club/organisator en hoe je je hiervoor kan verzekeren.

Laatste update: June 27th, 2025

Als club of organisator heb je een zorgplicht en ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van eigen leden en deelnemers aan wedstrijden en trainingen. Als de veiligheid in gevaar komt tijdens een wedstrijd kan de organisator daarop aangesproken worden, maar ook als derden schade lijden door een activiteit van de organisator. Dat kan zijn voor schade aan personen, maar ook schade aan zaken. Hieronder lees je meer over wanneer je aansprakelijk bent als club/organisator en krijg je tips over het omgaan met de zorgplicht. Ben je benieuwd naar alle verzekeringen die de KNWU aanbiedt of naar bijvoorbeeld de evenementen- en/of ongevallenverzekering, lees dan hier verder.

Wanneer ben je als club/organisator aansprakelijk?

Als club/organisator kun je aansprakelijk worden gesteld indien:

  • Er schade en/of letsel ontstaat tijdens een activiteit

EN

  • Er onvoldoende is gedaan om risico’s te voorkomen

Een club/organisator wordt in de meeste gevallen aansprakelijk gesteld op grond van een onrechtmatige daad. Een onrechtmatige daad is een handelen of nalaten die schade toebrengt aan een ander en als onrechtmatig kan worden beschouwd. Dit houdt in dat de gedraging in strijd moet zijn met een wettelijke plicht, een inbreuk maakt op het recht van een ander of in strijd is met hetgeen volgens ongeschreven recht als onzorgvuldig wordt gezien.

Om als club/organisator met succes aansprakelijk gesteld te kunnen worden dient te worden voldaan aan vijf vereisten:

  1. Onrechtmatige gedraging
  2. Toerekenbaarheid
  3. Schade
  4. Causaliteit
  5. Relativiteit

Benieuwd naar hoe dit er in de praktijk uitziet? Bekijk dan de casus op pagina 4 tot en met 7 van deze presentatie.

Het is dus belangrijk om je zorgplicht als club/organisator serieus te nemen. De rechter heeft in een uitspraak vier vragen opgenomen waar je als club/organisator rekening mee moet houden om zo de kans op aansprakelijkheid te beperken:

  1. Hoe groot is de kans dat deelnemers oplettend en voorzichtig zijn?
    • Hoe hoger de kans, hoe groter de verantwoordelijkheid van de club/organisator om dit gedrag te ondervangen.
  2. Hoe groot is de kans dat uit onoplettendheid en onvoorzichtigheid incidenten ontstaan?
    • Hoe groter de kans op ongevallen, hoe strenger de te nemen veiligheidsmaatregelen.
  3. Hoe ernstig kunnen de gevolgen zijn?
    • Ernstige mogelijke gevolgen (bijv. ernstig lichamelijk letsel) betekenen dat extra zorgvuldigheid vereist is.
  4. Hoe bezwaarlijk zijn de te nemen veiligheidsmaatregelen?
    • Als maatregelen eenvoudig te realiseren zijn, wordt verwacht dat een club/organisator deze neemt. 

Door uitgebreide veiligheidsmaatregelen te nemen worden bovenstaande vragen afgedekt en daarmee tegelijkertijd de aansprakelijkheidsrisico's beperkt. Ben je benieuwd naar geschikte veiligheidsmaatregelen? Bekijk dan de tips op deze infographic.

Hebben deelnemers ook eigen verantwoordelijkheid?

Deelnemers aanvaarden een bepaalde mate van risico bij deelname aan een training of wedstrijd, maar toch ben je als club/organisator verplicht om er alles aan te doen om incidenten te voorkomen. Een club/organisator kan zich niet gemakkelijk beroepen op de eigen schuld van een deelnemer, zeker niet als blijkt dat de club/organisator niet aan zijn zorgplicht heeft voldaan.

Welke verzekeringen zijn belangrijk?

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Ingesloten bij KNWU lidmaatschap 

De KNWU heeft een collectieve bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten voor al haar aangesloten clubs en organisatoren. Deze biedt dekking tijdens wielerevenementen, in die gevallen dat een club/organisator door een handelen of nalaten aansprakelijk is voor schade die aan derden is toegebracht. De vrijwilligers vallen ook onder de verzekerden , voor zover zij werkzaamheden verrichten binnen het raam van de verzekerde hoedanigheid. Bij een wielerevenement moet gedacht worden aan een wedstrijd, training, cursus, opleiding of soortgelijke activiteit. 

Een voorbeeld waarbij een beroep kan worden gedaan op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is wanneer een deelnemer valt over een paaltje tijdens een wedstrijd georganiseerd door een vereniging. De vereniging had het paaltje eenvoudig kunnen verwijderen of markeren. Het treffen van een voorzorgsmaatregel had in dit geval op een vrij eenvoudige manier gekund. Door dit na te laten is de vereniging tekortgeschoten in haar zorgplicht en kan dus aansprakelijk worden gesteld. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt in dit geval de claim van de deelnemer en voorkomt dat de vereniging de schade zelf uit eigen middelen moet betalen.

De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
Zelf af te sluiten

De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering beschermt in het privévermogen van bestuursleden tegen eventuele claims. Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is voor clubs van belang, omdat hiermee persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders wordt gedekt. Als bestuurder van een vereniging of stichting kun je onder andere op grond van de onrechtmatige daad persoonlijk aansprakelijk worden gesteld, indien er sprake is van een ernstig persoonlijk verwijt. 

Stel dat een deelnemer tijdens een wekelijkse training ernstig gewond raakt doordat het wegdek onveilig is. De bestuurder van de organiserende vereniging was hiervan op de hoogte doordat er eerdere meldingen zijn gemaakt, maar heeft naar aanleiding van deze meldingen geen actie ondernomen. In deze situatie kan de bestuurder persoonlijk aansprakelijk worden gesteld op grond van de onrechtmatige daad, omdat de bestuurder een ernstig persoonlijk verwijt kan worden gemaakt door geen actie te ondernemen. 

Op dit moment heeft de KNWU nog geen collectieve bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering afgesloten. In de toekomst hoopt de KNWU te kunnen mededelen dat dit wel het geval is. Tot die tijd dien je als club/organisator deze verzekering zelf af te sluiten.