Starten met Strandracen

Laatste update: September 4th, 2023

Strandrace - Starter

Wat leuk dat je wilt gaan strandracen! Deze mooie sport kun je op elk niveau beoefenen: je kunt het alleen voor de lol doen, maar je kunt ook wedstrijden gaan rijden.

Om goed te leren strandracen en leeftijdsgenoten te leren kennen die ook strandracen, kan je lid worden van een vereniging. Ook bij jou in de buurt is een vereniging te vinden! Deze vind je hier.

Wil je eerst meer informatie over wat je nodig hebt om te gaan strandracen? Kijk dan rustig verder. Hieronder staan verschillende onderwerpen waarover je meer kunt lezen.

Fiets

Hier volgt binnenkort meer informatie over de fiets.

Uitrusting

Kleding

Voordat je op pad gaat mag je je kleding niet vergeten. Kleding kun je in het begin vaak lenen via je vereniging. Daarnaast bieden (bijna) alle verenigingen hun eigen kleiding goedkoop aan. De belangrijkste onderdelen van fietskleding zijn:

 • Een fietsbroekje
  Door het zeem wat in een broekje zit, krijg je minder snel last van zadelpijn. Daarnaast sluit een fietsbroek goed aan en voert de stof je zweet goed af, wat vervelende schuurplekken voorkomt. Onder je fietskleding hoef je dus ook geen ondergoed aan; dat geeft alleen maar extra irritatie.

 • Een ondershirt/zweetshirt
  Door een ondershirt te dragen wordt het zweet van je lichaam afgevoerd, waardoor je niet koud wordt van je eigen zweet. Dit shirt houdt je in de zomer koel en in de winter warm.

 • Een fietsshirt of jasje
  Een fietsshirt sluit netjes op je lichaam aan, waardoor je shirtje niet wappert in de wind.

 • Handschoenen
  Door het dragen van (korte) handschoenen voorkom je dat je je grip verliest. Ook vangen de handschoenen veel van de trillingen op en worden je handen beschermd tegen uitstekende takken en dergelijke.

Schoenen

Er bestaan aparte wielrenschoenen, met een harde zool en een plaatje dat je vastklikt in een apart pedaal dat erbij hoort. Hierdoor blijf je vastzitten in je pedaal en gaat alle kracht efficiënt naar je pedalen. Hierbij bestaat er ook nog verschil tussen wegpedalen en offroadpedalen, waarbij je bij offroadpedalen makkelijker in- en uit kunt klikken en het ook aan twee kanten van het pedaal kan. Als je net begint kun je ook met stevige sportschoenen fietsen. Je zit dan niet helemaal vast aan het pedaal, maar je kan door middel van een pedaal met bandjes eraan (toeclips) al wel een beetje voelen hoe het is. Let op: tot je 13e mag je in verband met veiligheid nog geen klikpedalen gebruiken.

Helm

Een van de belangrijkste dingen van je wieleroutfit is je helm. Als je net begint, kun je vaak een helm lenen bij je vereniging. Ook dit kun je navragen bij je contactpersoon van je vereniging.

Als je een helm koopt, dan is het verstandig een nieuwe helm te kopen. Dan weet je namelijk zeker dat de helm nog niet is beschadigd en hij je hoofd goed beschermt. Een helm hoeft niet duur te zijn, maar let er wel op dat deze goed past en niet te groot of te klein is.

Voor de strandrace bestaan er helmen met een extra klepje. Deze houdt de zon tegen, zodat je de ondergrond goed kunt blijven zien.

Trainen

Daar sta je dan; met je mountainbike, helm, kleding en schoenen. Je hebt een pompje en binnenbandje in je achterzak en een banaan en gevulde bidon mee voor onderweg. Je bent er dus helemaal klaar voor! Maar waar moet je eigenlijk beginnen?

Duurconditie

Als je voor het eerst gaat fietsen, probeer dan vooral je duurconditie op te bouwen. Dat doe je door op een rustig tempo een langere afstand te fietsen. Het gaat dus niet om de snelheid waarmee je fietst, maar om de kilometers die je maakt. Het tempo waarop je dan rijdt is een ‘babbeltempo’; je ademhaling moet nog zo rustig zijn dat je makkelijk kunt blijven praten. Je zult merken dat na een aantal van dit soort trainingen, je minder moeite hebt met het fietsen van langere afstanden. Het effect treedt namelijk al op bij lage intensiteit.

Technische vaardigheden

Daarnaast is het verstandig om te beginnen met het aanleren van de technische vaardigheden. Denk hierbij aan sturen, trappen, bochten rijden en waaierrijden. Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen, maar neem hier zeker de tijd voor. Ook ervaren renners trainen hier nog steeds op.

Te veel willen

Eén van de meest gemaakte fouten van beginners is dat ze te veel willen. Te veel kilometers en te snel achter elkaar. Als je bent begonnen, en het gaat goed, dan wil je uiteraard verder. Je wil meer. Maar de kans op blessures en overbelasting wordt daardoor groter. Bouw het rustig op en houd er rekening mee dat je tussen het fietsen door ook moet herstellen.

Tips & Tricks

Hieronder staan kort de belangrijkste dingen beschreven om het strandracen leuk te houden:

 • Materiaal
  Onderhoud je materiaal goed en zorg ervoor dat je tijdens je wedstrijd/training altijd wat reservemateriaal mee hebt, zodat je je fiets (indien nodig) weer kunt oplappen. Denk hierbij aan een binnenbandje, pompje, bandenlichters en tooltje met gereedschappen. Door je materiaal goed te onderhouden gaat het langer mee.

 • Kleding
  Door op de juiste manier gekleed te gaan, bespaar je jezelf veel ellende. Dit houdt in dat je niet te warm maar, ook zeker niet te koud bent aangekleed. Dit kan je voorkomen door het dragen van laagjes en goed aansluitende kleding. Let daarom goed op wat voor weer het wordt en stem daar je kleding op af.

 • Trainen
  Luister goed naar je lichaam als je gaat trainen! Heb je een dag geen zin om te trainen, durf dan ook rust te nemen. Fietsen doe je voor je plezier en als je geen zin hebt, gaat goed trainen ook niet lukken.

 • Drinken
  Genoeg drinken is essentieel, zelfs in de winter of als je (voor je gevoel) geen dorst hebt. Door het zweten verlies je vocht en dat moet aangevuld worden. Blijf je langer dan een half uur weg? Neem dan iets te drinken mee. Neem dan iets te drinken en eten mee, denk hierbij aan een dorstlesser en/of een reep.

Vragen

Heb je nog vragen neem dan contact op via ons contactformulier.