Starten met biketrial

Wil je beginnen met biketrial en weten wat je daarvoor nodig hebt? Hier hebben we het allemaal voor je uitgelegd.

Laatste update: September 4th, 2023

Wat leuk dat je wilt gaan biketrialen! Deze stoere sport kun je op elk niveau beoefenen: je kunt het alleen voor de lol doen, maar je kunt ook wedstrijden rijden, zoals bijvoorbeeld Daan Boverhof nu en Rick Koekoek in het verleden.

Om goed te leren trialen en leeftijdsgenoten te leren kennen die het ook doen, kun je het beste lid worden van een club. Helaas zijn er nog niet veel biketrialclub in Nederland. Ook al heb je geen club in de buurt, neem dan in ieder geval contact met ze op. Een club kan je misschien in contact brengen met een biketrialer bij jou in de buurt. Hier vind je alle bike trialclub in Nederland.

Wil je eerst weten wat je nodig hebt om te gaan trialen? Lees dan rustig verder. Hieronder staan verschillende onderwerpen waarover je misschien meer informatie wilt hebben.

Fiets

Biketrial wordt op speciale fietsen met 20 of 26 inch wielen gereden. Het meest kenmerkende van een trialfiets is het ontbreken van een zadel. Tijdens het trialen sta je alleen maar op de pedalen. Bovendien zou een zadel in de weg zitten als je met je benen in veert om je af te zetten voor een sprong. Bij een trialfiets is er alles aan gedaan om jou zo veel mogelijk bewegingsvrijheid en maximale controle te geven.

1637311658996-biketrial3.jpg

20 inch

Personen van alle leeftijden kunnen rijden op een 20 inch fiets. Een trialfiets voor de kleinste trialers is altijd 20 inch en heeft een wielbasis van minder dan 1000 mm. Ben je ongeveer 155 cm lang, dan pas je op een 'volwassen' trialfiets met een wielbasis van 1000 mm. 

Een trialfiets wordt met de stuurpen (hoger of lager en korter of langer) op maat gemaakt. Er circuleren altijd verschillende maten stuurpennen onder biketrialers, dus de juiste maat heb je zo te pakken.

26 inch

Voor een 26 inch moet je groot genoeg zijn, bijvoorbeeld na de groeispurt in de pubertijd. Een 26er maakt het overwinnen van bepaalde obstakels iets makkelijker, maar je moet wel 'meer fiets' meenemen in je bewegingen.

Voor een 26er is er maar één maat fiets, die je ook passend maakt met de juiste maat stuurpen. Of je 20 of 26 inch rijdt, is een persoonlijk voorkeur. Het zijn overigens ook verschillende wedstrijdklassen.

Trialfietsen gebruiken hydraulische velg- of schijfremmen, of een combinatie van beide. De eenvoudigste fietsen hebben vaak gewone V-brakes en dat is prima voor een beginner.

Een trialvereniging kan je adviseren en helpen om een nieuwe of gebruikte fiets te vinden.

Uitrusting

Kleding

De kleding die je voor biketrial nodig hebt is simpel: kleding waarin jij je prettig kunt bewegen. Let wel op dat je broekspijpen smal genoeg vallen om niet in de ketting te komen. 

Schoenen

Je kunt het beste stevige, lage schoenen met goede grip gebruiken. Sneakers bijvoorbeeld.

Scheenbeschermers

Omdat een pedaal van je fiets soms pijnlijk tegen je scheen kan slaan, is het advies om scheenbeschermers te gebruiken. Scheenbeschermers zoals voetballers gebruiken, voldoen prima. Er zijn ook speciale fietsscheenbeschermers.

Handschoenen

Je zou ook nog handschoenen kunnen dragen. De meeste trialers vinden dat fijn om meer grip op het stuur te hebben en om blaren te voorkomen. Daarvoor gebruiken ze dunne handschoenen met lange vingers zoals BMXers, mountainbikers, downhillers en motortrialers die ook vaak gebruiken.

Helm

Geen trial zonder helm! Dit kan een gewone fietshelm zijn, maar ook een helm zoals die in skateparks wordt gebruikt.

Trainen

Biketrial is proberen, proberen en daarna nóg een keer proberen. En als het dan gelukt is, ben je zo ongelofelijk trots dat je meteen een filmpje maakt en dat op Insta post.

In de biketrialgemeenschap helpt iedereen elkaar om beter te worden, dus ook jou. Verder kun je ook veel leren via filmpjes op internet. Natuurlijk organiseren verenigingen ook trainingen op hun trialbaan met uitdagende obstakels. Maar de sleutel ligt bij jou: jij moet blijven proberen.

Streettrialen kan ook. Voorbijgangers zullen verbaast blijven staan kijken wat jij allemaal met je fiets doet. Op straat vind je namelijk vaak wel een bankje, grote stenen of een muurtje om op te oefenen.

Als beginnende biketrialer leer je scherper sturen dan je ooit voor mogelijk hield. Daarna leer je met een pedal kick over steeds hogere obstakels te rijden. Ondertussen merk je dat je balans steeds beter wordt, zodat je ineens stil kun blijven staan zonder dat je een voet aan de grond hoeft te zetten.

Vervolgens leer je op het achterwiel van je fiets te staan. Dat maakt een hele reeks nieuwe technieken mogelijk voor het nemen van hoge obstakels. Zodra je het magische punt van balans op het achterwiel hebt ontdekt, ga je dat in de jaren daarna steeds beter beheersen. Totdat het net zo makkelijk is geworden als met één hand fietsen.

Omdat je gaandeweg steeds een stapje verder gaat, leer je ook wat je moet doen als het misgaat. Want een biketrialer valt eigenlijk nooit: een biketrialer heeft altijd een plan B.

Biketrialers vanaf ongeveer 16 jaar doen vaak ook krachttraining in de sportschool, zodat ze bijvoorbeeld hoger kunnen springen. Maar de fietstraining blijft altijd op nummer één staan.

Tips & Tricks

Wedstrijden

Als je net bent begonnen met biketrial lijkt het heel spannend om een wedstrijd te rijden. En dat is natuurlijk ook zo, maar de andere rijders en ook de controleurs (jury) helpen iedereen, dus ook de beginner, om er een leuke wedstrijd van te maken. 

Je zult merken dat je tijdens een wedstrijd heel veel leert omdat je voortdurend wordt uitgedaagd. Daarnaast zijn er de andere rijders, je kameraden, die je inspireren en uitdagen.

Trial samen 

Omdat je heel goed alleen kunt biketrialen, is de verleiding soms groot alleen aan de slag te gaan, omdat je dan vrijer bent. Maar samen trialen geeft veel meer plezier omdat je samen geniet en je enorm veel van andere rijders kunt leren. En wie maakt anders dat filmpje van jou als je perfect over dat nieuwe obstakel weet te rijden? 

Warming-up 

Als je geen beginner meer bent, is biketrial een explosieve sport. Je moet namelijk vaak hard aanzetten en springen. Daarom is het erg belangrijk om een goede warming-up te doen om blesures te voorkomen.

Vragen

Heb je nog vragen neem dan contact op via ons contactformulier.