Het hoe en wat van een draaiboek

Laatste update: September 13th, 2021

Een draaiboek opstellen veel werk? Nee hoor! We geven je hier een paar tips om makkelijk een draaiboek voor je evenement op te stellen. Want zo’n draaiboek is wel weer heel handig om je evenement goed en tot in de puntjes te kunnen voorbereiden.

Keep it simple

Neem alleen het noodzakelijke op in het draaiboek en laat bijvoorbeeld de details van de bossen bloemen die besteld moeten worden achterwege.

Wie moet het snappen?

Gebruik je het draaiboek alleen voor jezelf als organisatie, of wil je ook dat vrijwilligers het draaiboek lezen? Stem je draaiboek hier op af, of ga na of je niet de informatie die nuttig is voor de doelgroep ook op een andere manier kan aanbieden.

Bespreek het draaiboek

Neem het draaiboek voor het evenement door met de betrokkenen. Zo weet je zeker dat zij het draaiboek ook begrijpen en bovendien geeft je dit de kans om verantwoordelijkheden over te dragen.

Recycle

Neem na het evenement het draaiboek door, pas het waar nodig aan en bewaar het voor een ander jaar of evenement. Zo wordt je draaiboek steeds completer en beter.

In case of...

Je denkt er liever niet over na, maar een draaiboek is de plek om ook aan minder leuke zaken aandacht te besteden. Neem een calamiteitenplan op en vermeld noodnummers. Zorg dat iedereen die hiervan op de hoogte moet zijn, ook op de hoogte is. Zie hiervoor het voorbeeld dat je hieronder kunt downloaden.