Stuurbordnummer BMX Racing aanvragen

Laatste update: January 12th, 2023

Om deel te mogen nemen aan BMX wedstrijden heb je een stuurbordnummer nodig. Hieronder vind je een stappenplan. Naast het aanvragen van een nummer bij de KNWU moet je daarna ook zelf het fysieke stuurbord bestellen. Hieronder lees je alles wat je moet weten over het aanvragen van een BMX Racing stuurbordnummer.

Delete

Let op!

 • Je BMX Racing stuurbord dien je elk jaar opnieuw aan te vragen. Dit is mogelijk vanaf 1 januari van het nieuwe jaar.

 • Het stuurbordnummer kun je pas aanvragen wanneer jouw licentieaanvraag volledig afgerond is.

 • Lees bij de kwalificatie eisen NK, EK en WK BMX welke uiterste termijn gesteld is voor de aanvraag van je stuurbordnummer (en de juiste licentie) om in aanmerking te komen voor kwalificatie. De eisen worden elk jaar gepubliceerd bij de Competitiereglementen in het artikel Reglementen BMX Racing NK, EK, WK‍.

 • Als rijder (M/V), van 19 t/m 22 jaar, die aan Internationale UCI wedstrijden wil deelnemen vraag je een U23 licentie aan. Daarna kun je kiezen of je internationaal bij de U23 klasse of de Elite klasse willen deelnemen. BIj het aanvragen van een stuurbord wordt je automatisch ingedeeld in de UCI U23 klasse. Wil je toch ingedeeld worden in de UCI Elite klasse stuur na aanvraag in MijnKNWU gelijk een mail naar bmx@knwu.nl om dit te laten wijzigen.

Stappenplan

 1. Log in op je MijnKNWU account
 2. In het linker menu klik je op 'Mijn account'
 3. Klik in het submenu op 'Stuurborden
 4. Klik op de blauwe knop 'Stuurbord toevoegen'. Staat toevoegen niet in beeld, controleer dan de status van je licentieaanvraag in MijnKNWU.
 5. Selecteer voor welke club je het stuurbord wilt aanvragen en kies je juiste categorie. Let op: wanneer je met een licentie gaat rijden, zorg dan dat de licentie goedgekeurd is voordat je het stuurbord aanvraagt.
 6. Klik op 'Opslaan'
 7. De aanvraag voor stuurbordnummer wordt nu in behandeling genomen

De actuele status volg je op de pagina 'Stuurborden'. Nadat het stuurbordnummer is toegekend kan je een stuurbord bestellen.

In principe zal geprobeerd worden om hetzelfde nummer aan te houden als een jaar daarvoor, tenzij niveauwissel en dergelijke dat niet mogelijk maken. Een toezegging kan niet worden gegeven.

Delete

Info voor Junioren, Belofte (U23) en Elite

Doordat sommige rijders een kans hebben om een careernummer aan te vragen bij de UCI vóór 31 januari 2023 wordt met het uitgeven van deze nummers voor Junioren, Belofte (U23) en Elite gewacht totdat de nieuwe lijst met deze nummers uit is. Zodra deze lijst beschikbaar is (dus na 31 januari 2023) worden hiervoor de nummers uitgegeven.

Stuurbordnummer BMX en licentiewissel tijdens het jaar

Wissel je tijdens het jaar van club als BMX-er (zie Licentie wisselen‍) stuur dan ook een bericht aan bmx@knwu.nl om je stuurbordnummer te laten koppelen aan de naam van je nieuwe club. Doe dat na afronding van de goedkeuringen en vermeld welke wissel je hebt gedaan. Vanuit het Uniebureau moet dan eerst een handeling worden gedaan. Vervolgens krijg je instructies wat jijzelf kunt doen. Zonder niveauwissel blijft het stuurbordnummer dan in principe gelijk.

Wissel je van Startlicentie naar nationale wedstrijdlicentie? Bekijk dan de actuele regels omtrent kleurkeuze en nummer stuurbord in 'Regels BMX Stuurbord en Zijbord' en 'Titel 06 BMX Racing' (zie Reglementen & Jaarlijkse besluiten‍). 

Waar kun je het fysieke stuurbord bestellen?

Vraag bij je club na bij welke bedrijven/winkels je het stuurbord het beste kan kopen.

Regelgeving inzake afmetingen, nummer en kleur stuurbord

In het document Regels BMX Racing Stuurbord en Zijbord (zie Reglementen & Jaarlijkse besluiten‍) staat beschreven wat de afmeting van het stuurnummerbord en de cijfers dienen te zijn en overige eisen.

Delete

Let op!

Voor de meest actuele regelgeving ga je via Reglementen & Jaarlijkse besluiten‍ naar 'BMX Racing'. Kijk dan bij 'Racing Stuurbord en Zijbord' en 'Titel 06 BMX Racing'. Heb je daar nog vragen over dan kun je contact opnemen via bmx@knwu.nl.

Gelet op Regels BMX Stuurbord en Zijbord 2022  en Titel 06 BMX Racing zijn de kleuren zoals in de tabel hieronder.

Klasse Kleur bord Kleur nummer
Elite man/vrouw Wit Zwart
Under 23 Grijs Wit
Junior man/vrouw Zwart Wit
Cruisers Rood Wit
Boys/Mannen challenge Geel Zwart
Girls/Vrouwen Blauw Wit
Voor rijders met een Startlicentie staat specifieke informatie omtrent kleurkeuze in 'Regels BMX Stuurbord en Zijbord' en 'Titel 06 BMX Racing' (zie Reglementen & Jaarlijkse besluiten‍). Ook wat de regels voor kleur en nummer zijn bij wissel tijden het jaar van Startlicentie naar nationale wedstrijdlicentie!

Vragen?

Heb je verder nog vragen stuur dan een bericht naar bmx@knwu.nl.