5 tips voor Financiën

Laatste update: September 13th, 2021

Het zal je niet verbazen dat het organiseren van een evenement geld kost. Er zijn veel algemene kostenposten, maar ook sportspecifiek zijn er veel dingen waar je in je budget rekening mee moet houden. We nemen een aantal van deze belangrijke posten met je door.

Afdrachten

Om een officiële KNWU-koers te mogen organiseren moet je hiervoor een afdracht betalen. Hiervoor krijg je gelukkig ook veel terug. Ook BUMA/Stemra vraagt geld voor het gebruik van muziek. Hier hoef je zelf niet meer om te denken; dit zit namelijk al verwerkt in de officiële wedstrijdaanvraag van de KNWU.

Inschrijfgeld

Als organisatie kun je om inschrijfgeld vragen; dit kan contant bij de inschrijving afgehandeld worden. Alle recente besluiten over inschrijfgelden lees je in de Jaarlijkse Besluiten, zie Reglementen & jaarlijkse besluiten‍.

Jurykosten

Doordat je een echt KNWU-wedstrijd organiseert, kun je ook gebruikmaken van het gekwalificeerde KNWU-jurycorps. Hiervoor betaal je jurykosten. De exacte hoogte hiervan hangt af van de grootte van het corps en bijvoorbeeld de starttijd en locatie van het evenement. Vind de regels hiervoor in de Jaarlijkse Besluiten, zie Reglementen & jaarlijkse besluiten‍.

Prijzenschema's

Veel sporters zijn bereid om een stukje verder te rijden als er meer te halen valt. Een goed prijzenschema kan dus zeker de moeite waard zijn! Afhankelijk van het type wedstrijd ben je verplicht een minimum prijzenschema aan te bieden. Prijzenschema’s en aanvullende premies zijn vaak een concrete mogelijkheid om sponsoren zichtbaar te maken in je evenement, door ze bijvoorbeeld het drierondenklassement te laten sponsoren. Meer over de hoogte van de schema’s vind je in de Jaarlijkse Besluiten, zie Reglementen & jaarlijkse besluiten‍.

Subsidies

Veel organisatoren vergeten dat er vaak nog vanuit gemeenten subsidies beschikbaar zijn en dat is natuurlijk zonde! Subsidies worden vaak gegeven op het moment dat het evenement ook een meerwaarde heeft voor de breedtesport. Neem contact op met de gemeente waarin je het evenement organiseert om na te gaan of jouw evenement hier ook voor in aanmerking komt.