Corona richtlijnen voor fietsen in het buitenland

Laatste update: November 25th, 2021

Datum van publicatie: 10/03/2021

Introductie

In dit document beschrijft de KNWU aan welke richtlijnen/hulpmiddelen je moet denken wanneer je wilt deelname aan een wedstrijd of trainingskamp in het buitenland. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op haar website een overzicht staan met reisadviezen per land/regio. Houd de website goed in de gaten wanneer je wilt deelnemen aan een trainingskamp of wedstrijd in het buitenland, elk land heeft namelijk zijn eigen covid-19 maatregelen opgesteld. Wanneer je wilt deelnemen aan een wedstrijd in een ander land dan Nederland moet je voldoende aan de maatregelen van het organiserende land, maar daarnaast moet je denken aan de maatregelen van de landen waar je door heen reist.

In de onderstaande aandachtspunten zijn beschreven om te helpen bij het goed voorbereid op pad gaan naar een wielerwedstrijd in het buitenland voor sporters, begeleiders, ouders en thuisblijvers. Om de aandachtpunten te beschrijven zijn verschillende bronnen gebruikt te denken aan RIVM, buitenlandse zaken en de ANWB waarbij de huidige richtlijnen worden beschreven op de corona situatie op het moment van bekijken van de pagina. De maatregelen en richtlijnen zoals onderstaand beschreven zijn niet door de KNWU bedacht maar dit zijn eisen vanuit de regering van Nederland of overige landen.

Ga altijd goed voorbereid met gezond verstand op pad naar het buitenland. Je bent zelf verantwoordelijk voor het uitzoeken van de maatregelen. Ben je ziek of heb je klachten blijf dan thuis.

Reizen naar, in en vanuit het buitenland

Elk land heeft zijn eigen Covid-19 maatregelen waar je rekening mee dient te houden. Op de website van de ANWB kan je informatie vinden over reizen door Europa. Het Ministerie van Buitenlandse zaken heeft een website en een app waar je het reisadvies vindt van alle landen. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de kleuren en mogelijkheid tot afreizen van het land.

De belangrijkste punten om na te kijken bij de informatie van het land waar de je wedstrijd hebt en waar je doorheen reist, dit wijkt namelijk per land af:

 • Vervoer
  • Met hoeveel mensen mag je in de auto zitten
  • Mag je met andere personen dan eigen gezin in de auto stappen
  • Denk ook aan alle landen waar je doorheen reist!
 • Mondkapje; wanneer moet je deze dragen te denken aan bij de wedstrijd of mogelijk in de auto
 • Wetgeving rond minimale afstand tussen personen is per land verschillend
 • Richtlijnen en eisen vanuit de organisatie van de wedstrijd
  • Bekijk de protocollen van de wedstrijd zodat je voorbereid op pad gaat. Veel landen stellen een maximum aan het aantal meereizende begeleiders, hebben afstand regelingen, of hebben aanpassingen in indeling startlocatie/materiaalzone/etc.
  • Wat te doen als iemand ziek wordt binnen je teams of er corona zaak binnen de wedstrijdkaravaan is.
  • Welk protocol hanteert de organisatie ten aanzien van corona voor renners en begeleiding

Tips

 • Download de app van buitenlandse zaken ‘reizen in het buitenland’
 • Houd tijdens je activiteiten in het buitenland contact met Nederland zodat zij tijdig kunnen waarschuwen als er ontwikkelingen in Nederland, op jouw locatie of de tussenliggende landen zijn
 • Elke renner maakt gebruik van zijn eigen materialen, wissel dit niet uit als het niet nodig is
 • Veel inschrijvingen zijn alleen via voorinschrijving digitaal mogelijk, check dit goed bij de organisator
 • Voor begeleiders of publiek kan het zijn dat je vooraf een ticket moet kopen om binnen te komen op locatie, controleer dit bij de organisatie

Toestemming rijden in het buitenland

Om deel te nemen aan wedstrijden in het buitenland, ben je net als normaal verplicht om een toestemmingsbrief mee te nemen. Binnen de regels van buitenlandtoestemming zal de KNWU geen verbod opleggen vanwege Corona. De KNWU volgt hierin de overheidsregels en daar bovenop dus de regels omtrent buitenlandtoestemming. Als kanttekening bij de toestemmingsbrief wordt beschreven dat de renner/begeleider zelf de regels van het desbetreffende land en de landen waar je doorheen reist dient te checken.

Wil je meer weten over buitenland toestemming. Kijk dan op ons artikel Buitenland toestemming‍.

Deelname aan UCI-wedstrijden

Naast de in het land geldende regels, heeft ook de UCI aanvullende regels gesteld aan wedstrijddeelnames. Laat je dus goed informeren over de regels die de UCI stelt. Updates hierover kan je vinden op de website van de UCI.