Meest gestelde vragen over de startlicentie

Laatste update: December 31st, 2021

Op deze pagina lees  je de meest gestelde vragen met antwoorden over de invoering van de startlicentie. De invoering was per 1 januari 2021. 

 1. Kan ik met het KNWU-lidmaatschap zonder dat ik een startlicentie heb nog deelnemen aan wedstrijden?
  Nee. Met het KNWU-lidmaatschap vanaf 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om deel te nemen aan wedstrijden. Hier heb je een startlicentie voor nodig die je als clublid of als direct KNWU-lid zelf kunt aanvragen via MijnKNWU. 

 2. Kan ik met het KNWU-lidmaatschap zonder dat ik een startlicentie heb nog deelnemen aan trainingen?
  Ja. Voor trainingen (georganiseerd door de club) is alleen een lidmaatschap voldoende. Hiervoor is geen licentie noodzakelijk.

 3. Wat is het verschil tussen de startlicentie en het ‘oude basislidmaatschap’?
  Met een startlicentie kun je de wedstrijden rijden waarmee je voorheen een basislidmaatschap voor nodig had. Alle wedstrijden die voor basisleden waren, worden omgezet in startlicentiehouders klasse (denk hier aan club-/regio-/interclubwedstrijden, Nederlandse club kampioenschap, afdelingswedstrijden en strandracewedstrijden).

  De uitzondering hierop zijn de nationale jeugd wedstrijden voor MTB en veldrijden. Hier heb je vanaf 2021 een nationale licentie voor nodig. Deze kun je zelf aanvragen via MijnKNWU. Lees de Checklist aanvraag wedstrijdlicentie‍ en klik daarin verder naar het stappenplan voor het aanvragen van een wedstrijdlicentie.

  Wil je weten wat je kunt met lidmaatschap of (start)licentie pf welke verschillen er zijn, klik dan hier. 

 4. Waarom heb ik nu een startlicentie nodig om clubwedstrijden, afdelingswedstrijden of strandraces te rijden?
  Leden met het oude basislidmaatschap die wedstrijden rijden, zouden minder verzekerd zijn in 2021, terwijl zij wel deel uitmaken van hetzelfde peloton als leden met een KNWU-licentie. De verzekeringsmaatschappij maakt in de verzekeringsvoorwaarden vanaf 2021 namelijk onderscheid tussen leden en licentiehouders. Dit is één van de noodzakelijke redenen om de startlicentie te introduceren. Met de invoering van de startlicentie per 2021 zijn alle actief fietsende leden verzekerd tegen dezelfde voorwaarden als de licentiehouders. Met licentiehouders wordt bedoeld, leden die clubtrainingen en/of wedstrijden rijden en in het bezit zijn van een geldige licentie. (Passieve) leden zijn leden die alleen aan trainingen meedoen, bardiensten draaien of andere werkzaamheden bij de club uitvoeren, maar niet actief wedstrijden fietsen.
   
 5. Wat moet ik doen om de startlicentie aan te vragen?
  De uitleg over de startlicentie kun je vinden bij Alles over de Startlicentie. Een startlicentie kun je zelf aanvragen via MijnKNWU. Lees de Checklist aanvraag wedstrijdlicentie‍ en klik daarin verder naar het stappenplan voor het aanvragen van een wedstrijdlicentie.

  De startlicentie is er als enige wedstrijdlicentie ook als dag-startlicentie. Lees punt 7 en 8.

 6. Waarom heeft de KNWU deze informatie voor de startlicentie allemaal nodig?
  Voor de verzekeringspolis zijn er meer gegevens nodig, zoals de medische check en akkoordverklaring, omdat er onderscheid wordt gemaakt tussen actief fietsende leden en (passieve) leden.

 7. Wat houdt een dag-startlicentie in?
  Met een dag-startlicentie kun je verzekerd deelnemen aan trainingen bij de aangesloten KNWU-clubs en aan wedstrijden die openstaan voor startlicentiehouders.

 8. Hoe vraag je een dag-startlicentie aan?
  Deze vraag je aan gelijktijdig bij inschrijving op een evenement in die klasse via de Kalender in MijnKNWU. Lees verder bij Dag-startlicentie en dag-lidmaatschap‍ hoe je hier gebruik van kunt maken.
   
 9. Is het mogelijk dat sportklasse- en startlicentiehouders in 1 koers worden gecombineerd? 

  Deze combinatie zal ook in 2022 kunnen plaatsvinden.