NK Tijdrijden 2022

Laatste update: May 13th, 2022

Op 22 juni 2022 wordt het NK Tijdrijden verreden voor beloften, Elite, Elite zonder contract, nieuwelingen en junioren (m/v) in Emmen. Onderstaand een overzicht van de selectieprocedures en het aantal startplekken per categorie.

Belangrijke wedstrijden vóór het NK Tijdrijden

Belangrijke wedstrijden voor deelname NK Tijdrijden
District Noord
01-06-2022 - Tijdrit Enkhuizen (Inschrijven via WV West-Frisia)
District Oost
14-06-2022 - DK Tijdrijden
District Midden
17-05-2022 - DK Tijdrijden
Limburg
31-05-2022 - DK Tijdrijden i.c.m. Limburg Chrono Trofee
Zuid-Oost
31-05-2022 - DK Tijdrijden i.c.m. Limburg Chrono Trofee
Zuid-West
01-06-2022 - Stampersgat  Nieuwelingen en Junioren m/v. Inschrijven vóór 25-05-2022 via petravanderveen3@gmail.com.
01-06-2022 - Tijdrit Enkhuizen (Inschrijven via WV West-Frisia)
Noord-Holland
18-05-2022 - RK Tijdrijden NH & ZH Elite / Belofte Vrouwen
01-06-2022 - Tijdrit Enkhuizen (Inschrijven via WV West-Frisia)
Zuid-Holland
18-05-2022 - RK Tijdrijden NH & ZH Elite / Belofte Vrouwen
18-05-2022 - DK Tijdrijden

Data en wedstrijden onder voorbehoud.

Selectieprocedures

UCI Elite Men & Clubmannen (Elite zonder contract)

Aantal startplekken: 40 (Inclusief Clubmannen - Elite zonder contract)

Aanmelden

Voor dit kampioenschap moet tijdig persoonlijk worden aangemeld via MijnKNWU.

Selectie

 • UCI Elite Men, onderdeel uitmakend van een bij de UCI geregistreerd weg-team zijn, indien tijdig ingeschreven, automatisch geplaatst.
 • Clubmannen - Elite zonder contract worden toegewezen door de commissie wegsport in samenwerking met de bondscoach. Hierbij zijn (inter-)nationale en/of regionale prestaties (met name districts- of regiokampioenschappen) in tijdrijden leidend. Daarnaast is de eerste van elk districts- of regiokampioenschap (1 uitslag) geplaatst.

Bijzonderheden
Alleen renners die zich persoonlijk hebben aangemeld via MijnKNWU komen in aanmerking voor selectie.
Het Nederlands kampioenschap tijdrijden voor Elite Mannen wordt verreden door UCI Elite Men alsmede Elite mannen zonder contract. Eliterenners mét contract hebben voorrang bij de selectie. Afhankelijk van de hoeveelheid aanmeldingen komen extra startplekken vrij voor Elite renners zonder contract.

Elite / Beloften (V) met én zonder contract

Aantal startplekken: 40

Aanmelden

Voor dit kampioenschap moet tijdig persoonlijk worden aangemeld via MijnKNWU.

Selectie

 • UCI Elite Women van een bij de UCI geregistreerd weg-team zijn, indien tijdig ingeschreven, automatisch geplaatst
 • UCI U23 Women van een bij de UCI geregistreerd weg-team zijn, indien tijdig ingeschreven, automatisch geplaatst.
 • Clubvrouwen - Elite zonder contract worden toegewezen door de commissie wegsport i.s.m. de bondscoach. Hierbij zijn (inter-)nationale en/of regionale prestaties (m.n. districts- of regiokampioenschappen) in tijdrijden leidend. Daarnaast is de eerste van elk districts- of regiokampioenschap (1 uitslag) geplaatst.

Bijzonderheden 

Het Nederlands kampioenschap tijdrijden voor wordt verreden door UCI Elite, UCI U23 (beloften) én elite- / belofterensters zonder contract. Rensters mét contract hebben voorrang bij de selectie, afhankelijk van de hoeveelheid aanmeldingen komen extra startplekken vrij voor elite- / belofterensters zonder contract.

Beloften / U23 (M)

Aantal startplekken: 40

Aanmelden

Voor dit kampioenschap moet tijdig persoonlijk worden aangemeld via MijnKNWU.

Selectie

 • UCI U23 Men rijdend voor een bij de UCI geregistreerd weg-team zijn, indien tijdig ingeschreven, automatisch geplaatst.
 • Voor overige Belofterenners vindt selectie plaats door aanwijzing door de commissie wegsport i.s.m. de bondscoach, waarbij (inter-)nationale en/of regionale prestaties in tijdrijden leidend zijn.
 • De eerste van elk districts- of regiokampioenschap (1 uitslag) is geplaatst.

Bijzonderheden

 • Alleen renners die zich persoonlijk hebben aangemeld via MijnKNWU komen in aanmerking voor selectie.
 • Licentiehouders Professional-A, in de leeftijd 18 - 23 jaar, worden ingedeeld bij het NK Tijdrijden UCI Elite Men.
 • KNWU Licentiehouders Professional-B met de internationale categorie U23 mogen kiezen of zij aan dit NK willen deelnemen of aan het "NK UCI Elite Men”. Eenmaal gekozen voor het "NK UCI Elite Men” kunnen zij echter niet meer terug in volgende jaren.

Nieuwelingen en Junioren (M)

Aantal startplekken: 40 per categorie

Aanmelden

Voor dit kampioenschap kan niet worden aangemeld.

Selectie

De selectie voor het NK Tijdrijden voor Nieuwelingen en Junioren (m) zal lopen via de STDC’s en bondscoaches. Elke STDC levert een lijst van 10 renners aan, waarvan de bovenste 4 automatisch zijn geplaatst voor het NK. Voor de resterende startplekken wordt uit ALLE overige namen een selectie gemaakt in overleg tussen STDC’s en bondscoaches. Hoe een STDC tot de selectie van zijn/haar 10 namen komt kan per district verschillen. De selectieprocedures per district, zijn na te vragen via de consul of STDC van het betreffende district.

Nieuwelingen en Junioren (V)

Aantal startplekken: 30 per categorie

Aanmelden

Voor dit kampioenschap kan niet worden aangemeld.

Selectie

De selectie voor NK Tijdrijden voor Nieuweling en Junioren (v) zal lopen via de STDC’s en bondscoaches. Elke STDC levert een lijst van 5 rensters aan, waarvan de bovenste 2 automatisch zijn geplaatst voor het NK. Voor de resterende startplekken wordt uit ALLE overige namen een selectie gemaakt in overleg tussen STDC’s en bondscoaches. Hoe een STDC tot de selectie van zijn/haar 5 namen komt kan per district verschillen. De selectieprocedures per district, zijn na te vragen via de consul of STDC van het betreffende district.

Publicatie deelnemerslijsten, afmelden en reservelijsten

Voor het samenstellen van de concept-deelnemerslijsten wordt een peildatum van 3 weken vóór de wedstrijddag gehanteerd. 

Mocht dit in een weekend vallen dan tellen de wedstrijden van dat hele weekend nog mee voor de ranglijst. De concept-deelnemerslijsten worden spoedig ná deze datum gepubliceerd waarna eventuele onvolkomenheden door administratieve fouten kunnen worden gecorrigeerd. Eén week vóór de start van de wedstrijd wordt de definitieve definitieve deelnemerslijst verstuurd waarna afmelden mogelijk is via MijnKNWU tot en met de dag van het evenement. 

Bij een vroegtijdige afmelding van een renster of renner op de (concept) uitnodigingenlijst worden er geen nieuwe rensters/renners toegevoegd aan de deelnemerslijst. Op 17-06-2022 zullen de deelnemerslijsten definitief worden gemaakt, gepubliceerd en gedeeld met de organisatie. Hierna worden geen renners/rensters meer toegevoegd aan de startlijst.

Eén week vóór de start van het NK Tijdrijden wordt de definitieve deelnemerslijst gepubliceerd waarna afmelden mogelijk is via MijnKNWU tot en met de dag van het evenement. Bij een vroegtijdige afmelding van een renner/renster worden er geen nieuwe deelnemers toegevoegd aan de deelnemerslijst.

Er wordt geen gebruik gemaakt van een reservelijst.

Vragen kunnen worden gesteld per mail aan wegsport@knwu.nl onder vermelding van NKTT